ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΖΩΑ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΥ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ

modern meadow bifab leather - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

modern meadow bifab leather - Σόλων ΜΚΟΗ άνοδος της χορτοφαγίας στους ανθρώπους, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οδηγεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερες σφαγές ζώων, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας των κτηνοτροφικών μονάδων.

Η έκθεση της Farm Animal Protection for The Humane Society αναφέρει πως ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες η κατανάλωση κρέατος μειώνεται σταθερά από το 2007, σε ρυθμό έως και 10 τοις εκατό κατά κεφαλήν.


Στο φαινόμενο αυτό έχει συμβάλλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρά το ότι το 93% των ανθρώπων ακόμα έχουν το κρέας στη διατροφή τους, υπάρχει εμφανής τάση μείωσης στη συχνότητα κατανάλωσής του, σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Το 2007 εξετράφησαν 9,5 δισεκατομμύρια ζώα για κατανάλωση στις ΗΠΑ, αλλά το 2014 ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 400 εκατομμύρια. Παρόμοιες τάσεις καταγράφηκαν και στην Ευρώπη.

«Ο αριθμός αυτός, που αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο, είναι εντυπωσιακός αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του αμερικανικού πληθυσμού κατά την ίδια χρονική περίοδο», δήλωσε ο Paul Sapiro, αντιπρόεδρος της οργάνωσης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια άνοδος των εκστρατειών υπέρ της κατανάλωσης λαχανικών και υποκαταστάτων κρέατος και γαλακτοκομικών, ενώ υφίσταται και μία αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την περικοπή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων.

Εξάλλου το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών υποκαταστάτων κρέατος δεν αυτοπροσδιορίζονται ως χορτοφάγοι, αναφέρει η έκθεση. Η μείωση στην κατανάλωση κρέατος έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της κατανάλωσης ύδατος.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 20 τοις εκατό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των εκπομπών των οχημάτων, ενώ χιλιάδες λίτρα νερού απαιτούνται για την παραγωγή ενός κιλού βόειου κρέατος.


Πηγή/φωτογραφία
: tvxs.gr

Σχετικά άρθρα