ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ

kareta - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

kareta - Σόλων ΜΚΟΕυθύνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αποδίδουν περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούοντας τον κώδωνα του κινδυνου για την θαλάσσια χελώνα Καρέτα – Καρέτα, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η φετινή περίοδος ωοτοκίας. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι παρά την παραμπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ για την μη επαρκή προστασία του απειλούμενου είδους, οι αρχές δεν έχουν προβεί σε σχετικές κινήσεις. 


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς, έστειλαν μάλιστα επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Καρέτα-Καρέτα και της συγκεκριμένης περιοχής. 

Όπως αναφέρουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινήσει από τον Οκτώβριο του 2012 σε βάρος της χώρας μας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της Οδηγίας 92/43 στην περιοχή Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας Νεοχώρι – Κυπαρισσία» (GR2550005). Η ολιγωρία που συνέχισαν να επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές, αφενός ως προς τη λήψη όλων των άμεσων ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία της περιοχής και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας, αφετέρου ως προς την δημιουργία ενός πλαισίου για την οριστική θεσμική θωράκιση και την ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής, και ενόψει της έναρξης της νέας περιόδου ωοτοκίας εντός του Μαΐου 2014, οδήγησε τελικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει τον Μάρτιο του 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Συνοπτικά, οι παραλείψεις των ελληνικών αρχών που επισημαίνουν οι οργανώσεις είναι: 
1. Ενώ κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2013 παρουσιάστηκαν έντονα προβλήματα, τα οποία επανειλημμένως καταγγέλθηκαν στην πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, ουδέν μέτρο έχει ληφθεί για την άμεση αντιμετώπιση των οχλήσεων.  

2.Ενώ έχει προκηρυχθεί έργο για τη θεσμική θωράκιση της περιοχής, η ανάθεση του έργου, που περιλαμβάνει την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και σχεδίου προεδρικού διατάγματος,  δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του έργου αναγνωρίζει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα αυτής της εργασίας, δίνοντας στον ανάδοχο που θα επιλεγεί την  ασφυκτική προθεσμία δύο (2) μηνών προς ολοκλήρωση του έργου.

3.Πέρυσι, σε μία προσπάθεια να λάβει έκτακτα μέτρα προστασίας της περιοχής, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε υπουργική απόφαση  αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε τμήμα του βιοτόπου (Υ.Α. 28353/23-5-2013). Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη συνέχιση ισχύος της αναστολής, μετά το πέρας ισχύος της.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα