ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ Α ΛΑ ΜΠΑΡΟΖΟ (της Βάλιας Μπαζού)

gmc - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

gmc - Σόλων ΜΚΟΔυστυχώς το εάν τελικά θα εγκριθεί ή όχι η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 για ανθρώπινη κατανάλωση, εξαρτάται πλέον από τον άκρως φιλικά προσκείμενο στις πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας Μανουέλ Μπαρόζο.
Και αυτό γιατί αν και οι 19 από τις 28 χώρες της ΕΕ ψήφισαν κατά της καλλιέργειας, λόγω της μη αυξημένης πλειοψηφίας, η νέα ποικιλία μπορεί –κατ΄άλλους πρέπει- να εγκριθεί αυτόματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Είναι χαρακτηριστικό των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται ότι, ήδη, ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ ανέφερε ότι η Κομισιόν είναι τώρα νομικά υποχρεωμένη να εγκρίνει το Pioneer 1507 αποκαλύπτοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς ότι η Κομισιόν λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας της είναι αποφασισμένη να ανοίξει την πόρτα στα μεταλλαγμένα.

Η σπουδή του Επιτρόπου να υποκλιθεί στις πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο που ξεκαθάρισε ότι θα υποβάλει πρόταση μομφής στην Κομισιόν αν αυτή προχωρήσει στην έγκριση καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού παρά την  απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Όπως δήλωσε ο  συμπρόεδρος των Πράσινων Ντάνυ κον Μπεντίτ  «τυχόν έγκριση της εν λόγω ΓΤ ποικιλίας, παρά τη σαφή αντίθεση στο Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, θα επιδείξει μια περιφρόνηση για τη δημοκρατική διαδικασία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολύ περισσότερο, όταν είναι γνωστή η αποφασιστική αντίθεση της κοινής γνώμης στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στην Ευρώπη».

Όπως επεσήμανε εξάλλου ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος «η εξόφθαλμη παρέμβαση εξωθεσμικών επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν να εξαναγκάσουν τα μέλη της Κομισιόν σε μια βαθιά αντιδημοκρατική κίνηση πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς ή υγείας αλλά και δημοκρατίας».

Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η Κομισιόν θα επιτρέψει, τουλάχιστον, στις χώρες που δεν επιθυμούν μεταλλαγμένα, να απαγορεύσουν μονομερώς την καλλιέργειά τους στην εδαφική τους επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι επί της ουσίας, το αποτέλεσμα κρίθηκε από μια ψήφο αυτή της Γερμανίας που εάν και μέχρι σήμερα τασσόταν σε όλες τις ψηφοφορίες κατά των μεταλλαγμένων, στη συγκεκριμένη επέλεξε την αποχή από την ψηφοφορία.

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 19 χώρες που ψήφισαν αρνητικά, όμως, όπως επισημαίνει η  Greenpeace, o υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος μπορεί να καταψήφισε, ως προεδρεύων, όμως, του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση και να ζητήσει να αποσυρθεί η πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, η Έλενα Δανάλη, υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να μην αγνοήσει τις αντιδράσεις των ευρωπαίων καταναλωτών και τη σαφή αρνητική στάση των 19 χωρών, καθώς και τις επιστημονικές, νομικές και πολιτικές ανησυχίες που έχουν ήδη εκφραστεί.

Βάλια Μπαζού
Πηγή: Το Ποντίκι

Φωτό: Greenpeace