ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΚΑΙΡΟΣ «ΣΗΜΑΔΕΨΕ» ΤΟ 2013 (της Κατερίνας Ροββά)

ellada akraios kairos 2013 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ellada akraios kairos 2013 - Σόλων ΜΚΟMε ακραία φαινόμενα
Ακόμη και η Ελλάδα, μια χώρα με εύκρατο και ήπιο κλίμα, μπορεί να βιώσει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτό που εκδηλώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Άλλωστε, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, όπως επισημαίνουν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες, δεν συνεπάγεται εξάλειψη των ψυχρών αέριων εισβολών. Αντιθέτως αυτές συνεχίζουν να εκδηλώνονται, ενώ στη χώρα μας ενίοτε φέρουν ακραία χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο, ο ερευνητής μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, επισημαίνει ότι και η Ελλάδα είναι πιθανό να βιώσει ακραία φαινόμενα ψύχους. Οπως εξηγεί, το γεγονός αυτό εντάσσεται στη φυσική μεταβλητότητα του καιρού. «Μπορεί η τελευταία δεκαετία στη χώρα μας να ήταν πολλή ζεστή, όμως είχαμε και ψυχρές εισβολές σημαντικού μεγέθους, όπως αυτές του 2002 και του 2004», σημειώνει.

«Οταν λέμε ότι το κλίμα γίνεται θερμότερο δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε έντονες επιδρομές ψύχους. Αυτό που μετράει, όμως, δεν είναι τα ακραία φαινόμενα μικρής διάρκειας, αλλά η γενικότερη τάση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2012 στην Ελλάδα είχαμε το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών, χωρίς να σημειωθεί καύσωνας. Απλώς η θερμοκρασία ήταν υψηλή περισσότερες ημέρες του χρόνου από το συνηθισμένο. Αυτό είναι το ανησυχητικό…».

Περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα το 2013

Παρ’ όλ’ αυτά, ο ίδιος τονίζει ότι η πολική δίνη που σάρωσε τις ΗΠΑ δεν μπορεί να συγκριθεί με φαινόμενα του ελλαδικού χώρου, καθώς οι περιοχές αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρκτικό, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν κάθε χειμώνα θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το 0.

Στην Ελλάδα η χρονιά που πέρασε δεν χαρακτηρίστηκε από κακοκαιρίες-ρεκόρ, συνοδεύτηκε όμως από καιρικά γεγονότα που στιγμάτισαν την κοινωνική και οικονομική ζωή αρκετών περιοχών ανά την επικράτεια: Εννέα νεκροί, υλικές καταστροφές σε δρόμους, κτίρια και υποδομές, πλημμύρες και προβλήματα στις συγκοινωνίες περιλαμβάνονται στον απολογισμό των ακραίων φαινομένων της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οπως εξηγεί ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, «οι νεκροί της χρονιάς λόγω καιρικών γεγονότων ήταν αρκετοί.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι επλήγησαν περιοχές στις οποίες γνωρίζουμε ότι παραδοσιακά εντοπίζονται προβλήματα, όπως η Δυτική Πελοπόννησος και η Αττική, όμως είχαμε και μεμονωμένα περιστατικά, όπως αυτό της Θράκης, η οποία αντιμετώπισε αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Τα στοιχεία
Αναλύοντας τα δεδομένα η κ. Κατερίνα Παπαγιαννάκη, συνεργάτιδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, εξηγεί πως το 2013 καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις πιο πολύνεκρες χρονιές της δεκαετίας εξαιτίας καιρικών γεγονότων. «Οι περισσότερες απώλειες ζωών λόγω ακραίων φαινομένων κατεγράφησαν το 2009 με 15 νεκρούς, ενώ το 2010 υπήρξαν 10 θύματα», λέει. «Πέρυσι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω καιρικών γεγονότων και το 2011 δύο».

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2001 μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων λόγω πλημμύρας, κεραυνού, ανεμοθύελλας ή ανεμοστρόβιλου έφτασε τα 90 άτομα, με τις περιοχές της Αρκαδίας, της Ρόδου, της Ηλείας, της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αττικής να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της τραγικής λίστας.

Έρευνα-Το μέλλον κρύβει ξηρασία
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα αναμένει και η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν και του Πανεπιστημίου του Κάσελ προβλέπει για τη Ν. Ευρώπη και τα Βαλκάνια συχνές και παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, με μείωση της ροής των ποταμών 40% και αύξηση των περιόδων λειψυδρίας 80% μέχρι το τέλος του αιώνα.


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Ροββά

Πηγή/φωτό: Έθνος