ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΒΟΛΗ ΟΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΙΝΑ

Carbon dioxide emissions in China 1980 2009 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Carbon dioxide emissions in China 1980 2009 - Σόλων ΜΚΟH κινεζική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε επιβολή ορίων εκπομπών άνθρακα, σε μια απόφαση που αν πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει τομή τόσο για την περιβαλλοντική κατάσταση στη χώρα, όσο και για τη διεθνή περιβαλλοντική πολιτική.

Η Κίνα, υπεύθυνη πλέον για το 25% των παγκοσμίων εκπομπών ρύπων φαίνεται ότι θα δεχτεί την πρόταση της κρατικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, κεντρικού οργάνου στο σχεδιασμό της οικονομικής ζωής της χώρας, θέτοντας –για πρώτη φορά- όρια στις εκπομπές ρύπων από το 2016.


Μέχρι τώρα το Πεκίνο μαζί με την Ουάσινγκτον, οι δύο μεγαλύτεροι μολυντές του κόσμου, αποτελούσαν σύμφωνα με τους περισσότερους τα δύο αξεπέραστα εμπόδια της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθειά της για επιβολή μιας δεσμευτικής συμφωνίας επιβολής ορίων ανώτατων εκπομπών άνθρακα.

Η πρόταση της Επιτροπής Ανάπτυξης θα πρέπει να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από το Κρατικό Συμβούλιο, δεδομένο που σύμφωνα με τον Independent είναι μάλλον δεδομένο, εξαιτίας της μεγάλης επιρροής που ασκεί η Επιτροπή στην κινεζική ηγεσία.

Η απόφαση, που αν γίνει πραγματικότητα θεωρείται σίγουρο ότι θα ωθήσει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες στην υιοθέτηση παρομοίων δεσμεύσεων, έρχεται μετά από τη χρόνια άρνηση του Πεκίνου να δεσμευτεί σε μία επιβολή ανώτατων ορίων.

Έως τώρα η Κίνα μαζί με την Ινδία επεδίωκαν συνήθως την επιμήκυνση του Πρωτοκόλλου του Κιότο του 1997, προτείνοντας την μείωση του ποσοστού της έντασης άνθρακα (εκπεμπόμενοι ρύποι ανά παραγώμενο δολάριο) η οποία επέτρεπε επί της ουσίας συνεχή αύξηση των εκπομπών ρύπων.

Η νέα κινεζική ηγεσία φαίνεται ότι αρχίζει να εκτιμά το τεράστιο κοινωνικό κόστος της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της υποβάθμισης των φυσικών πόρων που βιώνει τα τελευταία χρόνια.

H χώρα πλέον πληρώνει βαρύ τίμημα σε κοινωνικό επίπεδο από την χρόνια επιλογή της να προτιμά την χωρίς όρια και πλαίσια οικονομική ανάπτυξη και να στηρίζεται σε ποσοστό 70% στην καύση ορυκτών για την παραγωγή ενέργειας, με τον άνθρακα να αποτελεί το επίκεντρο της παραγωγής ενέργειας και το Πεκίνο να χρησιμοποιεί όσο όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί.

Αν τελικά η απόφαση υιοθετηθεί, θεωρείται σίγουρο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα για την περιβαλλοντική πολιτική και διακυβέρνηση ενόψη της επόμενης μεγάλης Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον στην Βαρσοβία, στο τέλος του 2013. Επιπλέον, εκτός της προσέλκυσης αρκετών αναπτυσσόμενων κρατών που συντάσοταν πίσω του το Πεκίνο με αυτή την απόφαση, θα ασκήσει πλέον σημαντική πίεση στην Ουάσινγκτον για την υιοθέτηση παρομοίων δεσμεύσεων.


Πηγές: Independent,  Think Global Green

Φωτό: Eκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα 1980-2009, wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

23 Μαΐου 2013