ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

EYΡΩΠΑΪΚΟ “ΧΑΣΤΟΥΚΙ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

xomateres - Σόλων ΜΚΟΣοκ προκάλεσαν στον Ευρωπαίο επίτροπο περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν οι εικόνες από την παράνομη χωματερή στην Τρίπολη, οι συζητήσεις για το κλείσιμο της οποίας έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Μετά την επίσκεψή του στην περιοχή, στα μέσα Φεβρουαρίου, απέστειλε μια επιστολή – κόλαφο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται μάλιστα από το γεγονός ότι ο κ. Χαν έστειλε, σύμφωνα με «Τα Νέα», τη σχετική επιστολή απευθείας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Στο σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. «Όλα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χαν τα έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή και με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Σγουρός προσθέτοντας: «Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε για ακόμη μια φορά. Εάν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες εγκαίρως, σήμερα δεν θα κινούμασταν επί ξυρού ακμής».

Στο στόχαστρο του επιτρόπου βρίσκονται οι 396 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στη χώρα, εκ των οποίων οι 78 είναι ακόμη ενεργές και οι 318 έχουν μεν κλείσει, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί γι’ αυτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήδη από το 2003. 

«Η επικίνδυνη κατάσταση με τις παράνομες χωματερές και η αποτυχία ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα και αποδοτικότητα της διοίκησης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων», σημειώνει ο κ. Χαν.


Πηγή/φωτό: Tvxs