ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

space satellites - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

space satellites - Σόλων ΜΚΟΟι επιστήμονες στις ΗΠΑ προειδοποίησαν την Nasa πως ο όγκος των αποκαλούμενων διαστημικών σκουπιδιών που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη έχει φθάσει σε πολύ κρίσιμο σημείο.
Σύμφωνα με έκθεση του National Research Council τα σκουπίδια αυτά μπορούν να προκαλέσουν μοιραίες διαρροές σε διαστημόπλοια ή να καταστρέψουν πολύτιμους δορυφόρους. Γι’ αυτό και ζητά την επιβολή διεθνών ρυθμίσεων για τον περιορισμό των σκουπιδιών, καθώς και για περισσότερη έρευνα σχετικά με πιθανή χρήση μεγάλων μαγνητικών δικτύων ή γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτοξευτούν στου διάστημα.


Τα σκουπίδια περιλαμβάνουν σύννεφα από μικροσκοπικά υπολείμματα πυραύλων και δορυφόρων κυρίως. Οι έρευνες δείχνουν πως ο όγκος τους έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που συνεχώς συγκρούονται μεταξύ τους δημιουργώντας περισσότερα σκουπίδια και αυξάνοντας τον κίνδυνο διαστημικών ατυχημάτων, ανέφερε το συμβούλιο ερευνών χθες.

Τα τελευταία χρόνια οι ελπίδες περιορισμού των διαστημικών σκουπιδιών δέχθηκαν δύο σοβαρά πλήγματα. Το 2007 η Κίνα δοκίμασε ένα αντι-δορυφορικό όπλο που κατέστρεψε έναν μη ενεργό μετεωρολογικό δορυφόρο διαλύοντας τον σε 150.000 κομμάτια του ενός εκατοστού. Δύο χρόνια αργότερα, δύο δορυφόροι (ο ένας ενεργός και ο άλλος όχι) συγκρούστηκαν όντας σε τροχιά προκαλώντας ακόμη περισσότερα σκουπίδια.

Από τα δύο αυτά περιστατικά διπλασιάστηκε ο όγκος των σκουπιδιών ακυρώνοντας τις προσπάθειες περιορισμού τους την τελευταία 25ετία. Σήμερα υπάρχουν 22.000 σκόρπια αντικείμενα σε τροχιά που ανιχνεύονται από το έδαφος, όμως και μικρότερα αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πρέπει κάθε τόσο να αποφεύγει μερικά μεγάλα σκουπίδια καθώς πετούν γύρω από τη Γη με ταχύτητα 28.164 χλμ/ώρα. Τον Ιούνιο μερικά σκουπίδια παρ’ ολίγο να πλήξουν τον Σταθμό και το πλήρωμα κατέφυγε στις κάψουλες διαφυγής προετοιμαζόμενο για μία έκτακτη εκκένωση και επιστροφή στη Γη.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη γιατί τα σκουπίδια πολλαπλασιάζονται καθώς συγκρούονται μεταξύ τους και έχει χαθεί ο περιβαλλοντικός έλεγχος.

Σημειώνεται πως η έκθεση δεν κάνει συστάσεις για τον τρόπο καθαρισμού των σκουπιδιών αλλά παραπέμπει σε παλιότερη έκθεση της δεξαμενής σκέψης του Πενταγώνου Defence Advanced Research Projects Agency (Darpa) η οποία πρότεινε σειρά τεχνολογιών για τον σκοπό αυτό με βασικό στόχο την εξώθηση των σκουπιδιών προς την Γη για το κάψιμο και την οριστική καταστροφή τους.

(Πηγή/Φωτό: Eλευθεροτυπία)