Την τελευταία δεκαετία βιώνουμε σημαντικές αλλαγές στη σύγρονη ιατρική. Πρόκειται για αλλαγές που ξεκίνησαν εξήντα και παραπάνω χρόνια πριν, χρειάστηκε όμως αρκετή προσπάθεια ώστε να ενσωματωθούν τελικά στην κλινική πράξη.
Αναφέρομαι στην εισαγωγή της διατροφής στη φαρέτρα των θεραπευτικών εργαλείων του γιατρού. Τα σημαντικότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, όπως το Κολούμπια και το Χάρβαρντ έχουν πια συμπεριλάβει τη διατροφή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων γιατρών.
Έπρεπε να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της λειτουργίας των κυττάρων, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και οι φασματογράφοι μάζας, για να κατανοήσουμε πραγματικά τα λόγια του Ιπποκράτη, όταν 2500 χρόνια πριν δηλώνε ότι «Το φάρμακο μας είναι η τροφή μας». Μείζονες οργανισμοί υγείας όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η Αντικαρκινική Εταιρεία κ.ά. ενσωματώνουν τη διατροφή στα ιατρικά τους πρωτόκολλα. Τρεις μεγάλες κατηγορίες συστατικών συνθέτουν τις τροφές μας: Λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεϊνες. Τα λίπη και οι υδατάνθρακες είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Η κατανόηση του ρόλου των πρωτεϊνών και των αμινοξέων στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού ανοίγει νέες δυνατότητες για την επίτευξη και διατήρηση καλής υγείας. Πρωτεΐνες και Αμινοξέα Η λέξη πρωτεΐνη προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη πρώτος και υποδηλώνει τη πρωταρχική σημασία που έχουν για τη ζωή. Η πρωτεΐνη είναι το δεύτερο σε ποσότητα συστατικό του σώματος μας μετά το νερό. Τα κύτταρα, τα όργανα, οι ορμόνες, τα ένζυμα, τα αντισώματα αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες. Είναι δηλαδή μεγάλες ή μικρές αλυσίδες από αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα βασικά συστατικά των πρωτεϊνών. Κάθε πρωτεΐνη είναι μια αλυσίδα από τα 20 βασικά αμινοξέα που συνδιάζονται μεταξύ τους για να δομήσουν τις 50.000 πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σώμα μας. Το σώμα μας προσλαμβάνει πρωτεΐνες από τη διατροφή. Τις επεξεργάζεται και μέσα από τις διαδικασίες της πέψης, τις διασπά σε αμινοξέα που στη συνέχεια απορροφά για να φτιάξει τις δικές του πρωτεΐνες. Τα αμινοξέα που παίρνουμε από τη διατροφή μπορούν να είναι είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης. Μορφές ζωής που βρίσκονται ψηλότερα στη διατροφική αλυσίδα στηρίζονται σε κατώτερες έτσι ώστε να αυξησουν την απόδοση τους. Ο άνθρωπινος οργανισμός προσλαμβάνει έτοιμα κάποια αμινοξέα και έτσι επιταχύνει τις μεταβολικές διαδικασίες. Φτωχά εδάφη λόγω υπερκαλιέργειας, ζώα που σιτίζονται με τροφές ξένες προς τη βιολογία τους, υψηλά επεξεργασμένες τροφές, κακή πέψη των τροφών, συντηρητικά, στρες, ελλείψεις σε βιταμίνες απαραίτητες στη πέψη και τη μεταφορά των πρωτεϊνών, φάρμακα είναι μερικοί από τους λόγους που συμβάλουν στην χρόνια στην έλλειψη αμινοξέων στο σώμα μας. Αυγά η καλύτερη πηγή αμινοξέων Ελεύθερα Αμινοξέα Μέτρηση αμινοξέων |
16 Iουνίου 2010 Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς |