ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

«ΑΝΕΡΓΟΙ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική της κοινωνικής ενσωμάτωσης»

prosklisi hmeridas 280 16.07.2009 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

prosklisi hmeridas 280 16.07.2009 - Σόλων ΜΚΟΔιεθνής Ημερίδα-Συζήτηση // Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009 // Ξενοδοχείο Τιτάνια, Αθήνα


            Το ζήτημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού συνιστά  μια    σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Όπως προκύπτει από τα  στατιστικά στοιχεία του 2007, το ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας ανέρχεται στο 20% έναντι 16% στην ΕΕ-27. Τον κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν το   33.0% των ανέργων, το 25.0% των συνταξιούχων,  το 13% των εργαζόμενων, το 41.0% των μονογονεϊκών οικογενειών  με ένα εξαρτώμενο παιδί.

Με το ξέσπασμα της κρίσης το πρόβλημα διογκώνεται και αποκτά πρωτόγνωρες διαστάσεις όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία για την ανεργία (Μάρτιος 2009=9,2%).  Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα θεσπιστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο λειτουργεί ως δίκτυο ασφάλειας σε πολλές άλλες χώρες.

Αυτά τα θέματα και την Ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισής τους θα πραγματευτεί η Διεθνής Ημερίδα – Συζήτηση με τίτλο «Άνεργοι και εργαζόμενοι φτωχοί την εποχή της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική της κοινωνικής ενσωμάτωσης», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουλίου και ώρα 09.00 – 16.00, στο Ξενοδοχείο Τιτάνια  (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).

               Την Ημερίδα θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κος Ελευθέριος Μπούλιας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τ.Υπουργός Απασχόλησης, κος Δ. Ρέππας.

               Οι προσκεκλημένοι ομιλητές που προέρχονται από  διεθνείς και εθνικούς φορείς είναι εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από το εξωτερικό, καθώς και η εμπειρία από τις διαδικασίες της  Ανοιχτής Μεθόδου Συντονισμού και των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση. Σκοπός της Ημερίδας είναι να παρουσιαστούν  προτάσεις για τη βελτίωση των πολιτικών. Οι προτάσεις αυτές θα οδηγήσουν στην εκπόνηση μιας τελικής Έκθεσης με συστάσεις, η οποία θα σταλεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές και φορείς.

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα της Ημερίδας. 

Η Ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και τα ΜΜΕ.
Περισσότερες πληροφορίες: Αντώνης Κώστας, Επ.Ε.Κ.Σ.Α ,τηλ 210 3303060, email:info@epeksa.gr
Διοργάνωση: Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (Επ.Ε.Κ.Σ.Α)


Λίγα λόγια για το 
PROGRESS και το πρόγραμμα «Συνεργασία για μια συνεκτική κοινωνία»

Το πρόγραμμα PROGRESS έχει ως στόχο τη χρηματοδοτική υποστήριξη της εφαρμογής των στόχων της ΕΕ στους τομείς της απασχόλησης, της ενσωμάτωσης και των ίσων ευκαιριών, όπως καθορίζονται στην Κοινωνική Ατζέντα, ενώ αναμένεται να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της Λισαβόνας. 

Το πρόγραμμα «Συνεργασία για μια συνεκτική κοινωνία» (2009-2010) έχει ως στόχο την ενθάρρυνση και ενίσχυση της συμμετοχής όλων όσοι έχουν ενεργό ρόλο στον τομέα της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Λαμβάνοντας υπόψη τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των πολιτικών ενσωμάτωσης, η ενίσχυση της συμμετοχής του συνόλου των φορέων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση και την εφαρμογή των πολιτικών μέσω της βελτίωσης της γνώσης και την καλύτερη κατανόηση των ιδιαίτερων ζητημάτων  με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

Χρηματοδοτείται κατά 80% από το Κοινοτικό πρόγραμμα 
PROGRESS (2007-2013) και κατά 20 % από το Ινστιτούτο Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. 

Συντονιστής του προγράμματος είναι η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠΕΚΣΑ). 

Εταίροι του προγράμματος είναι οι κάτωθι φορείς, οργανισμοί, δίκτυα:
       Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS
       H Μη Κυβερνητική Οργάνωση Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
       Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Life Line Hellas
       To  Forum Μεταναστών και Προσφύγων
       Το Ελληνικό Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας
       Το Σωματείο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
       Το Ινστιτούτο Νεολαίας