ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΙΛΕ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ

images 3 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

images 3 - Σόλων ΜΚΟΠοιόν περιμένεις να κάνει κάτι για εσένα ή τουλάχιστον για τους ανθρώπους που αγαπάς; Ποιόν περιμένεις να κάνει κάτι γι αυτούς που δεν έχουν κάποιον άλλον να τους στηρίξει; Ποιόν περιμένεις να βοηθήσει τα αδύναμα όντα που βλέπουν τον κόσμο σαν ένα εφιάλτη και υπόκεινται σε συνεχόμενες διώξεις;

Το δέχομαι, μέχρι τώρα ήταν η μαμά σου που σου είχε αδυναμία και αναλάμβανε όλες τις δύσκολες δουλειές. Έπειτα ήταν ο μύθος πως οι άνθρωποι των γραμμάτων ήταν γι αυτές τις δουλειές. Αργότερα εφηύρες το σωτήριο μύθο της πολιτικής. Ναι αυτό ήταν! Οι πολιτικοί ήταν αυτοί που έπρεπε να κάνουν αυτές τις δουλειές. Η ψήφος σου ήταν μια άυλη μεταβίβαση της ευθύνης σου και ενός τέλειου σχεδίου για τη σωτηρία του κόσμου, άσχετα αν ποτέ δεν είχες βασανίσει το μυαλό σου γι αυτό.

Ξέρω πως συμπόνεσες τις άμοιρες τις φώκιες όταν τις σκοτώνανε οι πολιτισμένοι του Βορρά χτυπώντας τες  με έναν κασμά  στο  κεφάλι, αλλά ήταν μακριά. Οι φάλαινες που εξολοθρεύονταν από τους ασιάτες φίλους σου ήταν βαθιά και τα μεταλλαγμένα που σε ταίζουν κάθε μέρα με το έτσι θέλω και χωρίς την έγκρισή σου μπορεί να μην είναι καν κακά. Άλλωστε υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει ν’ ασχολούνται μ’ αυτά. Φίλε κόφτο… Εσύ είσαι δεν υπάρχει άλλος. Γιατί και ο γείτονάς σου έχει ν’ αντιμετωπίσει τη δική του αδράνεια και τα δικά του προβλήματα. Εάν δεν το κάνεις εσύ για τους συνανθρώπους σου και για τα άλλα όντα δεν θα το κάνει κανείς.

Ο χρόνος περνάει κι αν αργότερα αναρωτιέσαι με ποιό μαγικό τρόπο βρέθηκες στο τέλος, δεν θα μπορείς να γυρίσεις πίσω για να κάνεις αυτό που πάντα γνώριζες πως έπρεπε να είχες κάνει.

31 Μαρτίου 2009

Θανάσης Μάντης, Πολιτικός Επιστήμονας
Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

atmandis@hol.gr

Σχετικά άρθρα