ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

vegetarian diet - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

vegetarian diet - Σόλων ΜΚΟΗ παγκόσμια παραγωγή τροφίμων ίσως συρρικνωθεί κατά ¼ έως το 2050 εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της κακής ανθρώπινης διαχείρισης, προειδοποιεί σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

        Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), ο συνδυασμός κλιματικών αλλαγών, υποβάθμισης του εδάφους και ανεπάρκειας των υδάτινων πόρων ίσως προκαλέσουν τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σε ποσοστό που ίσως φτάσει το 25%.

Ένα τέτοιο δεδομένο θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις στην –ήδη υπάρχουσα- παγκόσμια διατροφική κρίση, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πληθυσμός της γης θα έχει αυξηθεί κατά δύο δισεκατομμύρια κατοίκους
        Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών όπως αυτές εκφράστηκαν από την περιβαλλοντική σύνοδο που διεξάγεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας και την έκθεση του
 με τίτλο «Η Περιβαλλοντική Διατροφική Κρίση: ο ρόλος του περιβάλλοντος στην Αποτροπή Μελλοντικής Κρίσης», η αύξηση των τιμών που παρατηρήθηκε παγκοσμίως το 2008, οδήγησε άλλα 110 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στην φτώχεια. Τις επόμενες μάλιστα δεκαετίες, οι τιμές των τροφίμων ίσως αυξηθούν δραματικά προσεγγίζοντας ποσοστά της τάξεως του 50%. 


        Η ανάγκη μιας παγκόσμιας συμφωνίας είναι απαραίτητη όσο ποτέ καθώς η διατροφική κρίση τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κορυφωθεί. «Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε όχι μόνο στον τρόπο που παράγουμε τα τρόφιμα, αλλά και στον τρόπο διανομής, πώλησης και κατανάλωσής τους. Χρειαζόμαστε μια επανάσταση η οποία θα επιφέρει αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών και ταυτόχρονα θα είναι φιλική και όχι ενάντια στο περιβάλλον» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Αχίμ Στάινερ.

         Έτσι ένας πλανήτης που διαπιστωμένα μπορεί με βάση την σημερινή παραγωγή να θρέψει ολόκληρο τον πληθυσμό του προστατεύοντας παράλληλα την πανίδα και τηχλωρίδα του, βλέπει τα μισά τρόφιμα που παράγονται να χάνονται, να κατασπαταλούνται ή και να καταλήγουν στα σκουπίδια. 

         Τα στοιχεία από την κακή ανθρώπινη διαχείριση και τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών είναι δραματικά –αν όχι αποκαρδιωτικά: οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και στην περίπτωση που ληφθούν άμεσα και επιτυχημένα μέτρα από τον ανθρώπινο παράγοντα, η πτώση της παραγωγής κατά ¼ ίσως επέλθει μόνο ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών. 
       Επιπλέον αναφέρεται ότι τεράστιες καλλιεργητικές εκτάσεις παγκοσμίως έχουν καταστεί ακατάλληλες για καλλιέργεια, ενώ οι κατάλληλες για αλίευση εκτάσεις των θαλασσών παγκοσμίως έχουν μειωθεί αισθητά.
        Η ανεπάρκεια των υδάτινων πόρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της καλλιέργειας των δημητριακών κατά 12%, ενώ οι όλο συχνότερες και πιο επιζήμιες επιδρομές εντόμων, οι αρρώστιες και οι ιοί στους σπόρους ίσως έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παγκοσμίως κατά 6%.  


(
ΠηγέςEnvironmental News Service, Reuters, UNEP)

 
18 Φεβρουαρίου 2009

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα