ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΖΗΣΗ (Περιβαλλοντική νομοθεσία και εφαρμογή της στην Ελλάδα)

Kallia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Συνέντευξη της Αγγελικής Καλλία, νομικός, ειδικευμένη -μεταξύ άλλων- στην κοινοτική νομοθεσία, στον Γιάννη Ζήση και στον τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδας, για την περιβαλλοντική νομοθεσία και την εφαρμογή της στην Ελλάδα.

Ενώ η Ελλάδα δεν στερείται επαρκούς νομοθεσίας για το περιβάλλον, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μη εφαρμογής της και της μη κωδικοποίησής της. Απαιτείται η κωδικοποίηση και απλοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας ώστε να γίνει αυτή λειτουργική και να μπορεί να προστατέψει πιο αποτελεσματικά το περιβάλλον.  Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα στην κοινοτική νομοθεσία συνυπάρχουν νόμοι που αντλούν την καταγωγή τους τουλάχιστον τη δεκαετία του εβδομήντα. Η βιοτεχνολογία και η ύπαρξη μεταλλαγμένων  πλέον τροφών είναι άλλος ένας λόγος που η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για το περιβάλλον είναι απαραίτητη.


Η μη ικανοποιητική διοίκηση είναι η δεύτερη αιτία  της μη αποτελεσματικής προστασίας του οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Η σε γενικές γραμμές απουσία προνοητικού  πνεύματος  διοίκησης, η παρουσία μιας καταστροφικής γραφειοκρατίας, με την ταυτόχρονη ανικανότητα συνεργασίας και δικτύωσης, αποτελούν γενικότερο έλλειμμα  της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα κάτι που προκαλεί αναποτελεσματικότητα και σπατάλη του δημόσιου χρήματος μια κατάσταση άμεσα συσχετισμένη με την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η προστασία των περιοχών Natura, η διαχείριση των σκουπιδιών, η ανακύκλωση, και η διαχείριση του νερού.

Για όλα αυτά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από τις επιτυχημένες καλές πρακτικές των Ευρωπαίων.  Η εντύπωση που υπάρχει στους Έλληνες ότι ως δια μαγείας οι Ευρωπαίοι εθίστηκαν στις καλές πρακτικές για το περιβάλλον είναι λανθασμένη. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Βελγίου. Η συμμόρφωση των Βέλγων στην ανακύκλωση ανάκτηση επετεύχθη μόνο μετά την επιβολή αυστηρών χρηματικών προστίμων, η διαφορά εδώ με την Ελλάδα είναι ότι ο νόμος ήταν ξεκάθαρος και εφαρμόστηκε.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνειδητοποιημένοι πολίτες καλής θέλησης, εκτός από το ζωτικό τους ρόλο στην προστασία της δημοκρατίας από κάθε είδους ολοκληρωτισμό, αποτελούν και ένα μοχλό πίεσης για επιτυχημένη περιβαλλοντική διακυβέρνηση και γόνιμους φορείς  για όλες τις θετικές ιδέες του πολιτισμού που συγκλίνουν σε ένα φωτεινό σχέδιο για μέλλον.


Σχολιασμός: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ


8 Σεπτεμβρίου 2008