1

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ “WOKE” (του Henry Samuel)

Ο υπουργός Παιδείας του Εμμανουέλ Μακρόν έσπευσε να υπερασπιστεί τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά μετά από τις απίθανες προτάσεις από πανεπιστήμια των ΗΠΑ ότι η προώθηση της μελέτης των κλασικών γλωσσών θα μπορούσε να προωθήσει τον θεσμικό ρατσισμό. 

Ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, ο οποίος ηγείται του  πολέμου κατά της ιδεολογίας “αφύπνισης” (woke)*  που έχει αναλάβει ο Γάλλος πρόεδρος , έκανε τα σχόλια καθώς ετοιμαζόταν να ξεκινήσει ένα κοινό σχέδιο τη Δευτέρα με ομολόγους του από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο για την προώθηση των γλωσσών.

Οι αρχαίες γλώσσες έχουν δεχθεί πυρά τελευταία στις ΗΠΑ, όπου το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον προκάλεσε σάλο το καλοκαίρι ανακοινώνοντας ότι καταργούσε τις ελληνικές και λατινικές απαιτήσεις για τους κλασικούς τίτλους σπουδών για να καταπολεμήσει αυτό που θεωρούσε ως διακρίσεις.

Το τμήμα κλασικών μαθημάτων του πανεπιστημίου είπε ότι καταργεί την απαίτηση εκμάθησης λατινικών ή αρχαίων ελληνικών για να δώσει σε περισσότερους φοιτητές από διαφορετικά υπόβαθρα την ευκαιρία να ειδικευτούν στον κλάδο.

Το τμήμα είπε επίσης ότι θα λάβει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός και ο ρωμαϊκός πολιτισμός «έχουν εργαλειοποιηθεί, και έχουν συνεργήσει  σε διάφορες μορφές αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένης της δουλείας, του διαχωρισμού, της λευκής υπεροχής, του Έκδηλου Πεπρωμένου* και της πολιτιστικής γενοκτονίας».

Ο κ. Blanquer είπε: «Διάβασα και άκουσα αυτές τις επικρίσεις, μερικές από τις οποίες έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι βρήκαν τον  Όμηρο σαν απολογητή για τη δουλεία».

«Βρίσκω τέτοιες ερμηνείες απολύτως ασύλληπτες», είπε στη Le Point.

«Το να κολλάς κατηγορίες και μια σύγχρονη κοσμοθεωρία σε γραπτά που χρονολογούνται πριν από δύο χιλιετίες είναι αβυσσαλέος παραλογισμός».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που μας έφεραν αυτοί οι πολιτισμοί ήταν ακριβώς η διαφάνεια και η αναζήτηση του παγκόσμιου».

«Η κόλλα που ενώνει την Ευρώπη»

Ο κ. Blanquer είπε ότι οι αρχαίες γλώσσες ήταν η κόλλα που ένωσε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μαζί.

Η δημιουργία ενός «κοινού γλωσσικού ταμείου» θα βοηθούσε στη διάδοση «κοινών αξιών», δηλαδή «ο ανθρωπισμός, η κουλτούρα της αλήθειας και της ομορφιάς, η απαίτηση για λογότυπα (η γλώσσα ως εργαλείο λογικής), που έχει αποδειχθεί τόσο απαραίτητο στην εποχή μας. όπου η έλλειψη λογικής εξαπλώνεται σαν φωτιά».

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας τον περασμένο μήνα εγκαινίασε μια δεξαμενή σκέψης αφιερωμένη στην καταπολέμηση της «αγγλοσαξονικής εισαγωγής» της ιδεολογίας της “αφύπνισης” , ένα θέμα που είναι καυτό ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου Απριλίου.

Το Εργαστήριο της Δημοκρατίας επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ακυρωτική κουλτούρα, ιδίως μεταξύ των νέων.

Επικεντρώνεται επίσης στην υπεράσπιση της laïcité, του μείγματος ανεξιθρησκίας της Γαλλίας, που υπερβαίνει τη φυλή, το φύλο και τη θρησκεία για να υποστηρίξει τις παγκόσμιες αξίες της Δημοκρατίας. 

Οι επικριτές της έννοιας υποστηρίζουν ότι η γαλλική κοσμικότητα είναι ένα προπέτασμα καπνού για την προώθηση των λευκών και χριστιανικών ιδανικών που ενισχύουν τις διακρίσεις κατά των μειονοτήτων.

Αυτή την εβδομάδα, είπε ότι τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά θα ανοίξουν στους μαθητές τεχνικού απολυτηρίου και θα δοθούν σαν  επιλογή για παιδιά 11 ετών.

* “woke” ιδεολογία = το να είσαι σε συναγερμό, ενήμερος για το τι συμβαίνει ή καλά ενημερωμένος , ειδικά σε φυλετικά και άλλα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης   ή  Διατήρηση αριστερών απόψεων ή στάσεων , κυρίως σε σχέση με ορισμένα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης ή σε υπερβολικό βαθμό.  ορισμός Wiktionary

* Έκδηλο – Φανερό Πεπρωμένο = είναι ένα πολιτικό δόγμα των ΗΠΑ του 19ου αιώνα που πρέσβευε την πεποίθηση ότι το έθνος ήταν προορισμένο να επεκταθεί προς το δυτικό τμήμα της Β. Αμερικής.

πηγή : The Telegraph