“Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ” (της Ιωάννας Μουτσοπούλου)

On White II -Wassily Kandinsky.1923 Germany

Ας κάνουμε, ενδεικτικά και μόνον, ορισμένες σκέψεις.

Σε πρώτο στάδιο, τέλος πάντων, φαίνεται ότι το περιεχόμενο της ελευθερίας είναι εκείνο που μετράει και όχι μία ελευθερία που ικανοποιεί απλώς τις επιθυμίες κάποιου.

Εν ολίγοις, ο ολοκληρωτισμός φωλιάζει και στο άτομο και στα σύνολα. Από το ένα μέρος, διευκολύνεται με τον ατομισμό που συρρικνώνει και αδρανοποιεί το άτομο μέσα στον περίκλειστο και γεμάτο αποξένωση κόσμο του αδιαφορώντας για τους άλλους και, από το άλλο μέρος, διευκολύνεται ομοίως με την επίκληση του κοινωνικού συνόλου που όμως θα απορροφήσει εν είδει μελανής οπής το άτομο και θα επιβάλει μία υποταγή και μία ομοιομορφία, που πάντοτε διευκολύνουν την εξουσία, είτε με τη μορφή του κράτους είτε με την επίκληση της κοινωνικής ασφάλειας και του καλού της κοινωνίας.

Στην πραγματικότητα, όλο αυτό το παιχνίδι της πoλιτικής παραπλάνησης είναι ιδεολογική παραπλάνηση, παίζεται με την αντιστροφή των αξιών και με την ακατάλληλη ιεράρχησή τους. Από αυτή την ιεράρχηση δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Αυτή γίνεται συνεχώς και παντού και δεν μπορούμε να σταματήσουμε στο σημείο που νομίζουμε ότι είναι ασφαλές για εμάς. Οι άνθρωποι και οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς και γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε συνεχώς διευκρινίσεις, συγκρίσεις και επιλογές.

https://www.solon.org.gr/2010/07/27/to-kratos-stin-eleftheri-oikonomia-v-meros-kratos-ligon-i-kratos-olon/ και ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (της Ιωάννας Μουτσοπούλου))

https://www.solon.org.gr/2017/01/31/fileleftherismos-kai-dimokratia/).

16/11/2021

Ιωάννα Μουτσοπούλου

Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

εικόνα : wikiart