1

ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΚΠΟΜΠΟΣ CO2

Αν το σκυρόδεμα ήταν χώρα, θα ήταν τρίτη παγκοσμίως στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις Ην. Πολιτείες.

Πως μπορεί αυτό το υλικό που είναι ουσιώδες για την παγκόσμια στέγαση, τις κατασκευές και τις υποδομές, να γίνει λιγότερο καταστροφικό για τον πλανήτη;

Το τσιμέντο είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο υλικό στην Γη, και καταναλώνεται στη δημιουργία  σκυροδέματος  με ένα ρυθμό  περίπου 150 τόνων ανά δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Τσιμέντου και Σκυροδέματος ( Global Cement and Concrete Association – GCCA) περίπου  14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σκυροδέματος ρίχνονται κάθε χρόνο.

Από μόνη της η παραγωγή τσιμέντου αναλογεί στο επτά τοις εκατό της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα – δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από τις εκπομπές που παράγει η αεροπλοΐα.

«Αυτό είναι περισσότερο από όλες μαζί τις εκπομπές CO2 από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ινδία, ακριβώς πίσω σε μέγεθος από τις εκπομπές της Κίνας και των Ην. Πολιτειών» είπε η Valerie Masson-Delmotte, κεντρική συνεργάτης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

Και με τους  ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς αστικοποίησης στην Αφρική και την Ασία, η πλανητική επίδραση του θεμελιώδους αυτού δομικού υλικού φαίνεται ότι θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Πως εκπέμπει CO2 το τσιμέντο:

Το τσιμέντο είναι το κυρίως συνδετικό υλικό που συγκρατεί  τα βότσαλα και τα σκύρα στο σκυρόδεμα. Το κυρίαρχο συστατικό του είναι το κλίνκερ, που είναι το υπόλειμμα καύσης πηλού και  ασβεστόπετρας σε υψικάμινο. Όταν αυτό θερμαίνεται, παράγεται  CO2. Για να παραχθεί ένας τόνος τσιμέντου, η διαδικασία πυράκτωσης στους 1400 βαθμούς Κελσίου παράγει περίπου ένα τόνο CO2.

Αυτή η χημική αντίδραση, που είναι η ίδια από τότε που πρωτοκατασκευάστηκε τσιμέντο πάνω από 200 χρόνια πριν, ευθύνεται για το 70 τοις εκατό των εκπομπών αυτού του τομέα. Το υπόλοιπο 30 τοις εκατό έρχεται από την ενέργεια που καταναλώνεται για την λειτουργία των υψικαμίνων.

Πως μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές;

Η βιομηχανία τσιμέντου θέλει να μηδενίσει τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2050.Τον Οκτώβριο έθεσε τον στόχο μείωσης των εκπομπών της κατά 25 τοις εκατό επιπροσθέτως μέχρι το 2030. Αυτό θα εξοικονομούσε περίπου 5 δισεκατομμύρια τόνους CO2 μέσα στην επόμενη δεκαετία.Το να καθαρίσει ο τομέας από τις εκπομπές εξαρτάται κυρίως από τεχνολογίες συλλογής και αποθήκευσης του άνθρακα (CCUS) που θα πρέπει να αναπτυχτούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. Επιπλέον χρειάζονται αλλαγές όπως η ανακύκλωση παλαιού σκυροδέματος , και η αντικατάσταση των υδρογονανθράκων σαν καύσιμα στις υψικαμίνους με βιοκαύσιμα.

Κρατικά μεγαθήρια όπως η Εθνική Εταιρεία Δομικών Υλικών της Κίνας υποσχέθηκαν να παίξουν  το ρόλο τους στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας.  Από την άλλη πλευρά  αρκετές επιχειρήσεις  start – up εφευρίσκουν νέους τρόπους να μειώσουν τις εκπομπές.

Η αμερικανική εταιρεία Solidia σχεδιάζει να δεσμεύσει το CO2 και να το χρησιμοποιήσει για να στεγνώσει το μίγμα του σκυροδέματος, ελαχιστοποιώντας τη ποσότητα νερού που χρειάζεται στην παραγωγή. Στον Καναδά η  CarbonCure εξερευνά το πώς μπορεί να εγχύσει υγροποιημένο CO2 μέσα στο σκυρόδεμα και να το αποθηκεύσει εκεί. Ίσως το σημαντικότερο είναι η επένδυση στην ανάπτυξη νέων «πράσινων» τσιμέντων, που θα παράγονται από ανακυκλωμένα υλικά. Στην Βρετανία το 25 τοις εκατό του σκυροδέματος κατασκευάζεται ήδη με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την GCCA.

Το περασμένο Μάιο η Γαλλία, που είναι κέντρο διαφόρων μεγάλων εταιρειών σκυροδέματος, εξέδωσε καινούργιους κανονισμούς παραγωγής τσιμέντου.

Με την έναρξη του νέου έτους όλα τα νέα κτίρια θα υπόκεινται σε περιορισμούς διοξειδίου του άνθρακα για την περίοδο της ζωής τους, από το στάδιο της κατασκευής μέχρι την κατεδάφισή τους.

Είναι το μέλλον στο «πράσινο» τσιμέντο;

Όπως έχουν τα πράγματα, τα περισσότερα πράσινα τσιμέντα παράγονται από νέους παραγωγούς, ενώ οι παραδοσιακοί κατασκευαστές λένε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκσυγχρονίσουν τα υπάρχοντα μηχανήματά τους. Μια τέτοια start-up επιχείρηση, η Hoffman Green Cement, φτιάχνει τσιμέντο στην Γαλλία από βιομηχανικά απόβλητα : λάσπη πηλού, σκουριά υψικαμίνου και ιπτάμενη τέφρα, που είναι υποπροϊόν της καύσης κάρβουνου. Αν και η τιμή είναι κατά  25 ευρώ ακριβότερη ανά τετραγωνικό μέτρο, η ζήτηση είναι μεγάλη σύμφωνα με τον ιδρυτή της.

Το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο για τον πλανήτη, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ‘ότι τα τρία τέταρτα των παγκοσμίων υποδομών πρόκειται ακόμα να οικοδομηθούν μέχρι το 2050.

© 2021 AFP

πηγή : France 24