Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

image_pdfimage_print

Παράλληλα με τις φυσικές και χρηστικές επιστήμες στον 20o αιώνα απελευθερώθηκαν καταλυτικά (αρχίζοντας ήδη από τον 19o αιώνα) οι επιστήμες του ανθρώπου. Αυτή είναι η επιστημοσύνη για τον άνθρωπο για την οποία ο Αλεξάντερ Πόπ προσδιόριζε ως βασικό θέμα της τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι η επιστήμη που ταιριάζει με αυτόν και αποτελεί βασικό απελευθερωτικό βήμα υπηρετώντας το Δελφικό πρόταγμα του «γνώθι σ’ εαυτόν», της αυτογνωσίας.
Η προσωπική και η κοινωνική αυτογνωσία, η διαμόρφωση τεχνικών και η απελευθέρωση δυνατοτήτων στο επίπεδο της οργάνωσης και της δημιουργίας κατέστησαν τον άνθρωπο ισχυρό ιστορικό παράγοντα, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή.
Κι όμως οι επιστήμες του ανθρώπου σε ένα μεγάλο βαθμό στέκονται στον περιθώριο της ενημέρωσης, στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης ενώ αυτές είναι που διαμορφώνουν το μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα την βασική τη θεμελιώδη διαδικασία της παιδείας που είναι το θεμέλιο για τις σωστές ανθρώπινες σχέσεις.
Έτσι, λοιπόν, στο πεδίο αυτό μπορούμε να ανοίξουμε ξανά τον διάλογο και να αντλήσουμε από τις επιστήμες του ανθρώπου προγράμματα για την πολιτική, για την επικοινωνία, για την οικονομία, αναζωογονημένα από αυτή την βασική έρευνα πάνω στον άνθρωπο.
Θεωρούμε ότι οι επιστήμες του ανθρώπου βρίσκονται ήδη μόνο στα αρχικά τους βήματα και είναι ανοικτές σε κάθε άνθρωπο για την δική του δημιουργική συνεισφορά, περισσότερο σαφώς απ’ ότι οι φυσικές επιστήμες. Με την έννοια αυτή, αυτή η στήλη πιστεύουμε και θέλουμε να είναι ανοικτή και φιλική στον καθένα και στην άποψη του.