1

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο πεδίο του εθελοντισμού συναντάμε δύο όψεις: τον αμειβόμενο εθελοντισμό στο επίπεδο μιας ελάσσονος αποτίμησης εργασίας και τον πλήρη εθελοντισμό όπου η εργασία δεν αμείβεται και προσφέρεται, (είτε αυτή είναι διανοητική είτε σωματική εργασία), στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας, πχ μιας ΜΚΟ, μιας πρωτοβουλίας πολιτών ή και άμεσα ατομικά προς την κοινωνία ως δημιουργία που προσφέρεται στο κοινωνικό σύνολο.
Ο εθελοντισμός χρειάζεται όμως και ειδικά ηθικά κίνητρα ή άλλα κίνητρα, πχ κίνητρα οικονομικής ρύθμισης όχι σχετικά με όχι την αμοιβή του αλλά με την ρύθμιση άλλων υποχρεώσεων του πολίτη ώστε να αναπτυχθεί σαν κουλτούρα σε όλους.
Το κυριότερο όμως ζήτημα είναι να πάμε σε έναν εθελοντισμό μακράς διάρκειας και υψηλής απόδοσης για κάθε άνθρωπο, για κάθε πολίτη και αυτό σημαίνει τόσο συνολικά όσο και ομαδικά ή ποιοτικά επίσης συστήματα αξιοποίησης της εθελοντικής εργασίας και δημιουργίας.
Ο εθελοντισμός είναι στυλοβάτης της κοινωνικής οικονομίας και είναι και στυλοβάτης βέβαια και της πολιτικής οικονομίας όχι υπό την συνήθη επιστημονική έννοια αλλά υπό την έννοια της πραγματικής πολιτικής που αναδύεται από την κοινωνία των πολιτών, που δεν θα είχε διαφορετικά πόρους. Δηλαδή δεν θα λειτουργούσε, δεν θα επιβίωνε ως οικονομία της πολιτικής.