ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ (του Τάσου Σαραντή)

pyrinikoi stathmoi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

pyrinikoi stathmoi - Σόλων ΜΚΟΤο βάσιμο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος στο Βέλγιο έχει ανησυχήσει τις γειτονικές του ευρωπαϊκές χώρες, με την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία να ζητούν από τη βελγική κυβέρνηση να κλείσει αμέσως τους πιο επικίνδυνους αντιδραστήρες που διαθέτει.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται πλέον τη βελγική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας και ζήτησε την άδεια για τη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας από τη δική της αντίστοιχη υπηρεσία.

Οι ίδιοι οι Βέλγοι έχουν ακόμη περισσότερους λόγους να ανησυχούν. Στις 10 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε σε επιτροπή του Κοινοβουλίου του Βελγίου ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος. Το σχέδιο χαρακτηρίστηκε εντελώς ανεπαρκές και μη συναφές από τη Nuclear Transparency Watch, μια ευρωπαϊκή οργάνωση που ιδρύθηκε από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρόσφατη πυρηνική ιστορία του Βελγίου κινείται σε αντίθετη τροχιά από αυτήν της Γερμανίας, όπου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η απόφαση της Μέρκελ να επιταχύνει την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μετά το συμβάν στη Φουκουσίμα ήταν δικαιολογημένη. Το Βέλγιο έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Η βελγική κυβέρνηση απέσυρε ένα νόμο του 2003 που δρομολογούσε την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2015, μόλις ένα χρόνο μετά την έκρηξη των ιαπωνικών πυρηνικών αντιδραστήρων, ωθώντας χρονικά το κλείσιμο στο 2025. Το τελευταίο νομοσχέδιο για την αναβολή του κλεισίματος των αντιδραστήρων για 10 χρόνια εγκρίθηκε στα τέλη του 2016.

Επικίνδυνη απόφαση

Η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει πέραν της 40ετίας τη διάρκεια ζωής δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς και να επαναλειτουργήσουν δύο οι οποίοι είχαν κλείσει όταν εντοπίστηκαν χιλιάδες ρωγμές στο δοχείο πίεσης, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οι οποίες όμως δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Περίπου το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου προέρχεται από επτά αντιδραστήρες στους πυρηνικούς σταθμούς Ντοέλ, που βρίσκεται κοντά στην Αμβέρσα στο βόρειο Βέλγιο, και Τιχάνζ, ο οποίος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο με τη Γερμανία.

Δύο από τους αντιδραστήρες (οι «Τιχάνζ 2» και «Ντοέλ 3») επαναλειτούργησαν πριν από ένα χρόνο, έπειτα από επισκευές που διήρκεσαν 21 μήνες.

Ομως, ο «Ντοέλ 3», που βρίσκεται στα ολλανδικά σύνορα, έκλεισε και πάλι μία εβδομάδα αργότερα. Οι ηλικίας 40 ετών αντιδραστήρες μαστίζονται από σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων ρωγμές στο δοχείο πίεσης, το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς και μία μυστηριώδης υπόθεση δολιοφθοράς που δεν εξιχνιάστηκε.

Το 2012 έγινε γνωστό ότι το κέλυφος γύρω από τον εξίσου παλιό αντιδραστήρα «Τιχάνζ 2» παρουσίαζε σημάδια διάβρωσης. Περαιτέρω έρευνα το 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν χιλιάδες ρωγμές πλάτους έως και 15 εκατοστά.

Αργότερα, την ίδια χρονιά, στο Τιχάνζ καταγράφηκαν 10 περιστατικά ασφαλείας μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας του Βελγίου να θέσει σε διαθεσιμότητα τέσσερα μέλη του προσωπικού και να προκύψουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την κουλτούρα της ασφάλειας.

Το μεγαλύτερο μέρος του 2015, τα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου ήταν κλειστά ή σε καθεστώς «συντήρησης».

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης έναν εντυπωσιακό αριθμό -13.047- ρωγμών στο κέλυφος του αντιδραστήρα «Ντοέλ 3» που υποτίθεται ότι θα τον κρατούσε υπό έλεγχο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι ρωγμές είχαν πλάτος κατά μέσο όρο 1-2 εκατοστά, αλλά οι σημαντικότερες από αυτές έφταναν μέχρι τα 18 εκατοστά.

Με 35 χρόνια επιχειρησιακής ιστορίας, ο αντιδραστήρας «Ντοέλ 3» είναι ο δεύτερος «νεότερος» από τους τέσσερις του πυρηνικού σταθμού Ντοέλ.

Ωστόσο, έπειτα από ελέγχους και στους δύο πυρηνικούς σταθμούς, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας του Βελγίου αποφάνθηκε ότι η διάβρωση που έχει συντελεστεί οφείλεται στη φυσιολογική δραστηριότητα των αντιδραστήρων.

pyrinikoi stathmoi - Σόλων ΜΚΟ

Κάθε λόγο να ανησυχούν έχουν όχι μόνον οι πολίτες του Βελγίου αλλά και των γειτονικών χωρών, καθώς οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Ντοέλ και Τιχάνζ παρουσιάζουν σοβαρές φθορές | EPA/ JULIEN WARNAND

Επιπρόσθετη απειλή

Πέραν αυτών, υπάρχει και η τρομοκρατία. Τα δύο τελευταία χρόνια, οι βελγικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι οι πολίτες της χώρας ζουν κάτω από το «επίπεδο έκτακτης ανάγκης 3», μόλις μία θέση κάτω από την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που ζει η Γαλλία.

Αυτό σημαίνει ότι μια τρομοκρατική απειλή είναι «σοβαρή» και μια επίθεση «πιθανή». Λόγος για τον οποίο με την έλευση της νέας χρονιάς οι δύο μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Βελγίου προστατεύονται από μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η Γαλλία έχει ήδη βιώσει μια σειρά από αδήλωτες πτήσεις drones πάνω από διάφορους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

Αργότερα, το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων εξήγησε ότι δεν αποτελούν απειλή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μεταφέρουν μικρά εκρηκτικά και η συντριβή τους πάνω σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, διότι θεωρητικά ένα πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τη συντριβή ενός Τζάμπο τζετ. Κι ας μην έχει δοκιμαστεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμη και αν ο όλεθρος είχε περιορισμένη εμβέλεια και δεν ξεπερνούσε τα σύνορα της χώρας, ένα μεγάλο τμήμα του Βελγίου θα μετατρεπόταν σε μη κατοικήσιμη ζώνη στέλνοντας εκατομμύρια προσφύγων προς τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Και στη συγκυρία που βιώνουμε, το ερώτημα που προκύπτει είναι αναπόφευκτο: Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτές οι χώρες θα ανοίξουν τα σύνορά τους για να υποδεχτούν μια πλημμύρα μεταναστών από το Βέλγιο;

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr

Σχετικά άρθρα