1

ΓΗ, ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ / Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ο Ανθρωπογενής παράγοντας στην κλιματική αλλαγή δεν ήταν ποτέ ούτε θάναι στην «πολιτική αντζέντα» των κυβερνήσεων και των κρατών, ή αυτοκρατορία του χρήματος αυτό το καταστρεπτικό οικονομικό μοντέλο πού ακολουθούν καί τά πλήθη παγκοσμίως είναι ή ταφόπλακα του πλανήτη, μέχρι την τελευταία στιγμή θα τρώνε την γή, όμως τά πλήθη στο τέλος ενώ θα πεθαίνουν οί δισεκατομμυριούχοι θα κρύβονται στα πολυτελή καταφύγια πού ετοιμάζονται σαν αυτό τού Europe One τής Γερμανίας…

Κοιτάξτε έξω από το παράθυρό σας.

Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να παρατηρήσετε τις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη, αν κάποιος από μας κοιτάξει προσεκτικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Γη να πέρασε ένα δραματικό όριο που σηματοδοτεί την είσοδό μας σε μια νέα εποχή τής ανθρωπογενούς διατάραξης του κλίματος (ACD).Ο Σεπ. του 2016 θα μείνει στην ιστορία σαν τον μήνα που η Γη πέρασε το κατώφλι των 400 ppm CO2 στην ατμόσφαιρα οριστικά.

Αυτό σημαίνει ότι κανείς από σήμερα  στον πλανήτη θα δει ποτέ ξανά μια ατμόσφαιρα με λιγότερο από 400 ppm CO2.

Μία πρόσφατη εργασία από τον ανώτερο επιστήμονα του κλίματος τον James Hansen (πρώην της NASA) και 11 άλλους ειδικούς έδειξε ότι η Γη είναι τώρα πιο ζεστή απότι υπήρξε για 115 χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο πλανήτης δεν έχει δει θερμοκρασίες τοσο υψηλές από την τελευταία μεσοπαγετωνική εποχή, μια εποχή όταν η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ήταν 20 έως 30 πόδια υψηλότερη από ό,τι είναι τώρα.

Παρακολουθούμε γιγαντιαία κομμάτια της βιόσφαιρας να πεθαίνουν στον πλανήτη μας μπροστά στα μάτια μας.

Στον Μεγάλο Κοραλλιογενή ύφαλο (ηλικίας 25 εκατ.π.χ.) περισσότερο από το ένα πέμπτο έχασε τη ζωή του με μιά ραγδαία επειδείνωση κατά τη διάρκεια μιας τελευταίας μεγάλης εκδήλωσης λεύκανσης. Φυσικά, ένα μεγάλο μέρος του παραμένει ζωντανό, αλλά δεν υπάρχει τίποτα για να δείξει ότι τα νερά των ωκεανών δεν θα συνεχίσουν να ζεσταίνονται με γοργούς ρυθμούς, και τα κοράλλια σε όλο τον κόσμο δεν θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από την τοξίνωση των ωκεανών μέ όλο και πιο σοβαρές εκδηλώσεις λεύκανσης.

Στην πραγματικότητα, μόλις έξι μήνες μετά το συμβάν ή λεύκανση αφάνισε το ένα πέμπτο του Great Barrier Reef, μια άλλη έκθεση που κυκλοφόρησε δείχνει ότι η καταστροφή στο βόρειο μισό του υφάλου είναι χειρότερη από ό, τι πίστευαν στο παρελθόν.Από τους υφάλους που ερευνήθηκαν κοντά στο Νησί Lizard [ανοικτά των ακτών της Cooktown, τού North Queensland τής Αυστραλίας], το ποσό των ζωντανών κοραλλιών που καλύπτουν τον ύφαλο έχει μειωθεί από περίπου 40 τοις εκατό το Μάρτιο σε κάτω από 5 τοις εκατό τώρα…»

Η Μ.Κ.Υφαλος συνεχίζει να πεθαίνει.

Ο Great Barrier Reef είναι ένα σημάδι των καιρών μας, και θα πρέπει να μας προετοιμάζει για περισσότερες τραγωδίες σαν αυτή όπως για τους κοραλλιογενείς υφάλους, τούς παγετώνες, τους πάγους, τά δάση, τίς λίμνες, τά ποτάμια, και φυσικά όλα τα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια έκθεση μιάς Αγγλικής οργάνωσης (UK Nature Report) πού δείχνει ότι το 56 τοις εκατό του συνόλου των ειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωθεί από το 1970 και σχεδόν 1.200 είδη απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση.

Ο Σεπτέμβριος «κέρδισε» ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ της θερμοκρασίας σύμφωνα μέ τήν ΝΑΣΑ, ή φετινή χρονιά (2016) θα είναι η θερμότερη στα 136 χρόνια από την ημέρα έναρξης τήρησης αρχείων.

Ακόμα και στα τέλη Οκτωβρίου,οί πάγοι της Αρκτικής θάλασσας έφθασαν σέ ένα νέο χαμηλό ρεκόρ σε καθημερινή βάση,υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το φετινό ρεκόρ είναι τρία εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (πολύ κάτω από τις ίδιες ενδείξεις της ίδιας ημέρας της 23 Οκτωβρίου του 1981.).

Γη

Μια έκθεση επίσης για τη βιοποικιλότητα της Γης αποκάλυψε πρόσφατα ότι οί παγκόσμιοι αριθμοί άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά 58 τοις εκατό από μόλις το 1970. Η έκθεση  που ονομάζεται <Η αξιολόγηση του Living Planet>  που δημοσιεύεται από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση επίσης,είπε ότι αν οί τάσεις συνεχιστούν,η μείωση αυτή θα φτάσει πιθανότατα τά δύο τρίτα μεταξύ των σπονδυλωτών σε μόλις τέσσερα χρόνια. Η έκθεση παραθέτει τον Ανθρωπογενή Παράγοντα(ΑΠ) ως μία από τις μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις  θανάτου τής φύσης…

Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί από εμάς έχουν παρακολουθήσει για πολλά χρόνια τώρα,ότι είμαστε μαρτυρες μιάς κατάρρευσης της άγριας ζωής. Είμαστε τόσο προφανώς στην εποχή ενός θεάτρου θανάτου με σκηνοθέτη τον σύγχρονο Aνθρωπο μιά εποχή στην οποία οι άνθρωποι ασκούν την κυρίαρχη επιρροή στή Γη και στο πεπρωμένο του.

«Δεν είμαστε πλέον ένας μικρός κόσμος σε ένα μεγάλο πλανήτη”αλλά είμαστε τώρα ένα μεγάλος κόσμος σε ένα μικρό πλανήτη, όπου έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κορεσμού” λέει ό Σουηδός επιστήμονας Johan Rockström. 

Μια άλλη έκθεση τής ομάδας Αντουμπον έδειξε πρόσφατα ότι το καλοκαίρι ή εξαφανιση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική αναγκάζει τά Αρκτικά πτηνά σε νέους τρόπους ζωής καθώς πρέπει αδιάκοπα νά προσαρμόζονται σε θερμό καιρό και σέ πηγές τροφίμων πού μετατοπίζονται σέ άγνωστα γιά αυτά μήκη καί πλάτη. Μερικά πουλιά πρέπει να ταξιδέψουν πιο μακρυά προκειμένου να βρουν τροφή, δεδομένου ότι η θάλασσα του πάγου λιώνει, ενώ άλλα γίνονται θύματα  από τίς πεινασμένες πολικές αρκούδες.

Επιπλέον οί επιστήμονες επισημαίνουν ότι εκατομμύρια ωδικά πτηνά εξαφανίζονται από ολόκληρες περιοχές λόγω της ραγδαίας εντατικής γεωργίας πού μετατρέπει τά ενδιάμεσα οικοσυστήματα τροφής τους σε αγροτικές καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας με αποτέλεσμα ή άνοιξη σε πολλά μέρη του κόσμου να κινδυνεύει να γίνει μια «Σιωπηλή Ανοιξη» όπου κανένα κελάιδισμα πουλιού δεν θα ακούγεται σε απόσταση μιλίων.

Φανταστείτε το μέγεθος της τραγωδίας με την διαπίστωση ορνιθολόγων οικολόγων και επιστημόνων ότι εκατομμύρια πουλιά κάθε χρόνο γίνονται θύματα ανεξέλεγκτων ορδών κυνηγών σε όλες τις χώρες της Μεσογείου κάνοντας λόγο για μια γενοκτονία πού δεν έχει προηγούμενο.

Στη Χαβάη, επτά είδη των μελισσών πού προέρχονται από τα νησιά έχουν ήδη  προστεθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ σάν απειλούμενα με εξαφάνιση μαζί με αυτές της ενδοχώρας. Πρόσφατες έρευνες ωδήγησαν αμερικάνους επιστήμονες να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για οριστική εξαφάνιση των μελισσών από τις ΗΠΑ σέ μερικά χρόνια και λόγω των τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, των φυτοφαρμάκων αλλά και των μεταλαγμένων.

Οί αποδείξεις των επιπτώσεων των χωροκατακτητικών ειδών λόγω της πείνας και λειψυδρίας,που τροφοδοτούνται εν μέρει από τον ανθρώπινο παράγοντα είναι πιά εμφανείς. Τό περιοδικό Nature Communications δημοσίευσε μιά μελέτη  η οποία βασίστηκε σέ πάνω από 700 άλλες πρόσφατες μελέτες δεδομένων, δείχνει ότι τά επεμβατικά έντομα προκαλούν τώρα τουλάχιστον 77 δις $ σε ζημιές κάθε χρόνο. Ωστόσο, η μελέτη πρόσθεσε επίσης ότι το ποσοστό αυτό υποτιμά τον πραγματικό αριθμό, επειδή η μελέτη καλύπτει μόνο ένα μέρος του πλανήτη.

Εν τω μεταταξύ ερευνητές τής άγριας ζωής των ΗΠΑ  προτείνουν περισσότερες προστασίες για δύο σπάνια έντομα στο Εθνικό Πάρκο Glacier. Αυτά τα έντομα τά Stonefly και η Stonefly meltwater lednian – αγωνίζονται να επιβιώσουν: Οι πλανητικές θερμοκρασίες που προκαλούνται από τόν Aνθρ.Παράγοντα(AΠ) στερεύουν τα ρέματα τών βουνών στά οποίο ζουν.

Τό Glacier δεν είναι το μόνο εθνικό πάρκο που αντιμετωπίζει μια κρίση, ό Α.Π προκαλεί την άνοιξη να έρθει νωρίτερα, από αρκετές εβδομάδες τουλάχιστον στα τρία τέταρτα του συνόλου των Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ. Σημειώστε ότι το φαινόμενο αυτό προκαλεί τα χωροκατακτητικά είδη για να γίνουν πιο δύσκολο να διαχειριστούν.

Μέ λίγα λόγια οί ΗΠΑ(μαζί μέ τήν Κίνα) είναι οί πρώτες υποψήφιες γιά περιβαλλοντική κατάρευση μή αναστρέψιμη. Στίς ΗΠΑ ή άγρια ζωή ή ελεύθερη γή καί τό καθαρό νερό είναι υπό εξαφάνιση και παρόλα αυτά είναι  στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων για αυτό και φύονται σάν μανιτάρια τά οικολογικά κινήματα σάν αυτό τής NODAPL στο Standing Rock με μόνο σκοπό να σώσουν ότι μπορούν να σώσουν.

Νερό

Αυτό το μήνα, ως συνήθως, ό A.Π τροφοδότησε δραματικές αλλαγές και στο νερό.

Μιά πολυ-δεκαετία μεγάλης ξηρασίας είναι «σχεδόν βέβαιη» σε όλα τά νοτιοδυτικά τών ΗΠΑ Ίσως αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και από τα τέλη Οκτωβρίου, με πάνω από 120 εκατομμύρια άνθρωποι (28 τοις εκατό του πληθυσμού των 48 πολιτειών) να αντιμετωπίζουν ξηρασία. Η Καλιφόρνια εισήλθε στο έκτο έτος της ξηρασίας του ενώ σε πολλές αμερικάνικες πόλεις το νερό είναι ακατάλληλο για πόσιμο ή και τοξικό.

Τα πράγματα είναι ζοφερά καί για την περιοχή της Μεσογείου, καθώς,ακόμη και αν η Γη θερμαίνεται μόνο 2C (η οποία είναι μια γελοία χαμηλή εκτίμηση) για τά επόμενα χρόνια μια εκτεταμένη ερημοποίηση θα καλύψει την τεράστια αυτή πλούσια περιοχή μας  καθιστώντας το οικοσύστημα εδώ “αγνώριστο” ενώ τα νησιά σε όλο τον κόσμο θα χάσουν όχι μόνο τη γη κατά μήκος των ακτών τους, αλλά θα χάσουν και τον εφοδιασμό τους με φρέσκο νερό, καθώς ωθείται προς τα πάνω από την άνοδο των θαλασσών, και θα εξατμιστεί στην κορυφή των εδαφών τους.

Οι ωκεανοί του πλανήτη θα συνεχίζουν να ζεσταίνονται, ή υγεία τών ωκεάνιων φυκιών θα επιδεινωνονται, προκαλώντας επιβλαβείς επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή σε όλο τον κόσμo εν τω μεταξύ τά φύλλα πάγου της Ανταρκτικής θα υπονομεύονται από θερμό πυκνό αλμυρό νερό από κάτω, απειλώντας να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο τον παγωμένο ύφαλο, ό οποίος θα αυξήσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας από τέσσερα έως 15 πόδια. Ένα χιλιόμετρο πάγου έχει εξαφανιστεί σε μόλις τα τελευταία επτά χρόνια, και δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι αυτή ή τρομακτική τάση δεν θα συνεχιστεί.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει ήδη ανέβει στό Μπαγκλαντές, όπου η άνοδος καθώς και εντατικοποίηση των τροπικών κυκλώνων έχουν μετατρέψει το πόσιμο νερό ολοένα και πιο αλμυρό, κάνοντας τη ζωή εκεί πολύ δύσκολη.

Στην Κίνα έχουν μολυνθεί 250 ποτάμια από την ανάπτυξη του «Κινεζικού Θαύματος» το πόσιμο νερό και ό καθαρός αέρας να γίνονται «ειδη πολυτελείας» και υπό εξαφάνιση και με το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος συνολικά να θεωρείται καταδικασμένο στον θάνατο.

Ο A.Π έχει  ήδη προκαλέσει τη διαδικασία θανάτωσης των υδάτινων πόρων της Ανατολικής Αφρικής, και με τις εξορυκτικές πολυεθνικές και αποικοιοκρατικές εταιρείες να αποστραγγίζουν τά τελευταία αποθέματα πάσης φύσεως ορυκτών ή Αφρική πλησιάζει μια εικόνα Αποκάλυψης.

Πίσω στο έδαφος,το λιώσιμο των παγετώνων προκαλεί άλλου είδους προβλήματα.

Στη Βολιβία, οι παγετώνες λιώνουν τόσο γρήγορα ώστε απειλούν να «ξεπλύνουν» ολόκληρες πόλεις. Οι παγετώνες έχουν συρρικνωθεί κατά σχεδόν 50 τοις εκατό σε μόλις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες  μόνο.

Στις ΗΠΑ, μια άλλη έκθεση προειδοποίησε ότι τά καταστροφικά κύματα θύελλας σαν το τυφώνα Ματθαίου θάναι κάτι συχνό καί φυσιολογικό.Το μόνο ερώτημα είναι αν οί πολιτειακές κυβερνήσεις τών ΗΠΑ θα αντιδράσουν αναλόγως, ή θά συνεχίσουν να ξαναχτίσουν σε περιοχές που είναι προφανές ότι θα είναι ακατοίκητες στο μέλλον και με το πιο πιθανό πάντως ή κυβέρνηση και τοπικές αρχές να αδιαφορήσουν λόγω μη αναστρεψιμότητας δηλ «όπου φύγει φύγει» την ώρα της κρίσεως…

Στην χώρα μας δεν είναι τυχαία ή όλο και πιο συχνή εμφάνιση ανεμοστροβίλων,τά σημάδια είναι και εδώ…

Μία άλλη δραστηριότητα του ΑΠ πού επιδεινώνει το πρόβλημα του νερού είναι οί «νέες επενδύσεις» των κρατών υπό κατάρευση αυτές των υδροηλεκτρικών φραγμάτων πού όχι μόνο δεσμεύουν το νερό αλλά προκαλούν τρομακτικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα την χλωρίδα την πανίδα και τους ανθρώπους πού εξαρτώνται από αυτό, όταν ή φυσική ροή του νερού εκτρέπεται ποτέ ξανά δεν θάναι το ίδιο,χάνεται και ή ποιοτητά του και ό σκοπός πού εξυπηρετεί,οί ιθαγενείς παγκοσμίως κάτι ξέρουν όταν λένε «το νερό είναι ιερό» όπως κάτι ήξερε και ό αείμνηστος Βruce Lee όταν έλεγε «νάσαι νερό»…από όποια σκοπιά καί νά τόπε έχει τήν σημασία του.

Αέρας

Η απόδειξη ότι οι συνθήκες στην ατμόσφαιρα επιδεινώνονται είναι επίσης γεγονός.

Την περασμένη βδομάδα το Νέο Δελχί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της αιθαλομίχλης με τά σχολεία να κλείνουν επ αόριστο και την «μεσαία τάξη» να αναχωρεί από την πρωτεύουσα αναζητώντας νέο τόπο κατοικίας ενώ οί φτωχοί και ή εργατική τάξη να αφήνεται στην μοίρα της…

Το περιοδικό Nature δείχνει ότι, χάρη στις διαρροές από τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο είναι πολύ πιο επίμονη και μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν πίστευαν ή εκπομπή μεθανίου από την εν λόγω βιομηχανία πού φθάνει το 60 τοις εκατό υψηλότερο ποσοστό από ό,τι είχε υπολογιστεί. Το μεθάνιο είναι 22 φορές πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το CO2.

Εντω μεταξύ,στις 15 Οκτωβρίου,στο βόρειο χωριό Barrow,τής Αλάσκα παρατηρήθηκε ένα νέο ρεκόρ εποχής χωρίς κάλυψη χιονιού. Αυτό ήρθε πέντε μήνες μετά από ένα ρεκόρ αύξησης της άνοιξης όταν τα χιόνια  λιώνουν, πρόκειται για το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλάσκα.

Φωτιά

Ότι το καλοκαίρι πού πέρασε ήταν τό πιο καυτό που έχει καταγραφεί ποτέ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη με το γεγονός ότι υπήρξε μια αύξηση των πυρκαγιών, πολλές από τίς οποίες συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο.

Η Αυστραλία,ή Ινδονησία,οί ΗΠΑ,ή Ισπανία ή Πορτογαλία,ή Ιταλία ή Ελλάδα ακόμα και ή Γαλλία καί πολλά όμως νησιά της Μεσογείου και πολλές άλλες χώρες χάσαν πάλι μεγάλες εκτάσεις δασών, άμα συνεχιστεί ό πύρινος εφιάλτης σε πενήντα χρόνια από τώρα(με αισιόδοξες προβλέψεις) οί χώρες αυτές δεν θα έχουν δάση.

Τεράστιες πυρκαγιές που κάλυψαν εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη Ρωσία οδήγησαν πολλούς κατοίκους να υπογράψουν μια επιστολή διαμαρτυρίας στον Πούτιν,με την οποία κατήγγειλαν τήν αποπνικτική ατμόσφαιρα από τον καπνό αλλά όμως «σιγή ιχθύος» από το καθεστώς…. Η δορυφορική ανάλυση από τους ειδικούς, δείχνει τεράστιες πυρκαγιές σε όλη τη Σιβηρία νά έχουν κάψει εκατομμύρια στρέμματα τά τελευταία χρόνια με την πιθανότητα αναδάσωσης αβέβαιη μέχρι αδύνατη.

Στην Αυστραλία,η χώρα βιώνει μια από τίς πιο ακραίες καιρικές συνθήκες πυρκαγιάς και με τις θερμότερος ημέρες στην ιστορία της. Οί Φωτιές κάθε καλοκαιρινή σεζόν εκεί έχουν επεκταθεί σε αρκετές εβδομάδες, και ότι η τάση αυτή θά συνεχίσει να αυξάνεται.

Στις ΗΠΑ, τά Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δείχνει ότι ό ΑΠ είναι  πίσω από την πρόσφατη αύξηση των πυρκαγιών σε ολόκληρη τη Δύση, και τίς συνδέει άμεσα με την κλιμάκωση της θερμοκρασίας.

Μέχρι στην Αλάσκα έφθασαν φέτος οί πυρκαγιές  καίγοντας δάση ελάτης κοντά στο χωριό Noorvik και κατά μήκος της εθνικής οδού Γκλέν.

Αυτές οι πυρκαγιές είναι και οι δύο χαρακτηριστικές και δραματικές ενδείξεις των γεγονότων που έρχονται.

Άρνηση και Πραγματικότητα

Όποιος ακόμα αρνείται το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Καναδά είναι υπέρ των ορυκτών καυσίμων (αν και τώρα ηγείται ο Πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό) τώρα ξέρει για την νέα επενδυτική ενεργειακή βόμβα” Η “βόμβα” είναι με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου ένα έργο 36 δισεκατομμυρίων $ και ονομάζεται Pacific Northwest LNG Project.

Εν τω μεταξύ, εκείνοι πού είναι τυφλοί σχετικά με τις πολιτικές της Χίλαρι Κλίντον για τό κλίμα είδαν επίσης τις απόψεις τους να δοκιμάζονται από αρκετές ισχυρές δόσεις της πραγματικότητας αυτό το μήνα. Έγγραφα πού αποκαλύφθηκαν δείχνουν ότι ή Κλίντον έχει σκοπό να πιέσει για περισσότερο fracking σε όλο τον κόσμο, ενώ ή «χαλαρή στάση της» όπως και του απερχόμενου Ομπάμα για τον αγωγό Keystone XL είναι μια προσωρινή τακτική «πολιτικής αναγκαιότητας»…με ότι αυτό συνεπάγεται μετά την εκλογή της…

Η συμβολή του Ανθρώπινου παράγοντα στο κλίμα δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι σέ κάθε προεδρική συζήτηση,ή υποταγή τής Κλίντον στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων φάνηκε πρόσφατα με τόν Μπέρνυ Σάντερς νά κάνει ανοικτή έκκληση νά σταματήσει τον αγωγό στην Ντακότα μέ την Κλίντον να σιωπά, παρά τα δρακόντεια μέτρα καταστολής για τους Αυτόχθονες προστάτες τού νερού.

Μια άλλη προφανής πράξη της άρνησης και της τυφλότητας έρχεται με τη μορφή της ανοικοδόμησης κατοικιών στο New Jersey, στή τοποθεσία της ανόδου των θαλασσών και εκεί όπου ό επόμενας τυφώνας θα κάνει τελικά την εμφανισή του.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι αρκετές εταιρείες της Μινεσότα που είχαν υπογράψει για τό αμερικανικό Business Act της κυβέρνησης Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή πέρυσι στό οποίο υποσχέθηκε να προβεί σε σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη χρήση του νερού συνέχισαν νά δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια σάν επιχορήγηση στούς αρνητές του Ανρώπινου Παράγοντα(Α.Π). Οι εταιρείες είναι ή Target, Best Buy, η General Mills και Cargill γνωστές γιά τήν “δράση τους” καί τήν “ηθικοτητά τους”…

Ωστόσο, στο μέτωπο της πραγματικότητας, ό διάσημος οικονομολόγος Lord Nicholas Stern, συγγραφέας του Stern για την κλιματική αλλαγή, το 2006 προειδοποίησε ότι ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε κάλλιστα να “αυτοκαταστροφεί” αμεσα εάν ο κόσμος συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα όπως κάνει τώρα.

Οι πόλεμοι εξαιτίας της διατάραξης του κλίματος έρχονται, και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.

Και  ότι δεν είναι μόνο η οικονομία που θα «αυτοκαταστραφεί». Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε μάρτυρες της καταστροφής τής βιόσφαιρας του πλανήτη, μιας διαδικασίας που έχει ήδη ξεκινήσει και πού θα μας οδηγήσει σε τρομακτικά τοπία και μονοπάτια και τελειώνοντας άς με συγχωρέσει ό αείμνηστος Βruce Lee πού θα συμπληρώσω στα λόγια του «νάσαι νερό», και το «να γίνουμε γή αέρας νερό και δάσος» να δούμε τον κόσμο με τά μάτια των ιθαγενών έναν κόσμο πού δεν έχει πολέμους ούτε βόμβες ούτε «χρέη»..

Αλληλεγγύη στους Αυτόχθονες του Standing Rock και όλους τους προστάτες της γής παγκοσμίως.

ΠηγέςΤruthout-Earthfirst-Newscience

Από: athens.indymedia.org