ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“ΠΟΛΕΜΟΣ” ΚΙΝΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

usa vs china a war without limit 2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

usa vs china a war without limit 2 - Σόλων ΜΚΟΈκκληση στο νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να παραμείνει προσηλωμένος στη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι έκανε ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η συμφωνία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C και καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.

Ο Κινέζος πρόεδρος μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ ανέφερε ότι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία του Παρισιού σημειώνοντας ότι «η απομάκρυνση από αυτή την πορεία θα έθετε σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές».

Τη στιγμή που ο Trump απειλεί να ανατρέψει την πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα ο Barack Obama για την κλιματική αλλαγή και να οδηγήσει τις ΗΠΑ εκτός της συμφωνίας του Παρισιού, η Κίνα ενισχύει την περιβαλλοντική της πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσεις επενδύσεις της τάξεως των 360 δις. δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020 προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τα οποία αποτελούν βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Μάλιστα, ο Κινέζος πρόεδρος ανέφερε ότι οι «πράσινες» επενδύσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να υποστηρίξουν μια διεθνή συνεργασία προκειμένου να λυθεί το πιο σοβαρό ζήτημα στον κόσμο.

«Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Ας αναλάβουμε δράση, σε συνεργασία για ένα λαμπρό μέλλον», ανέφερε.

Καταργώντας τον άνθρακα

Η Κίνα προχώρησε στην αναστολή 101 ενεργειακών έργων άνθρακα σε 11 επαρχίες και στοχεύει στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα project που αναβλήθηκαν αξίζουν περίπου 63 δις. δολάρια σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Caixin.

Όπως εκτιμά ο Michael Liebreich, ιδρυτής του Bloomberg New Energy Finance «αν οι ΗΠΑ οπισθοχωρήσουν από την ηγετική δράση που έχουν αναλάβει στην περιβαλλοντική πολιτική, τότε η Κίνα θα αναλάβει τα ηνία, κάτι που θα γίνει όχι μόνο για αμιγώς πολιτικούς λόγους. «Δεδομένου ότι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αφρικής, υπάρχουν περιοχές οι οποίες πραγματικά διψούν για επενδύσεις στην ενέργεια, η ΗΠΑ σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να καταστεί ένας αναξιόπιστος συνεργάτης ή να θεωρηθεί ότι προσπαθεί να προωθήσει «βρώμικες λύσεις». Τότε θεωρώ ότι η Κίνα θα εκμεταλλευόταν αυτή την κατάσταση», σημειώνει.

3,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας από τις ΑΠΕ στην Κίνα

Ήδη η Κίνα κατέχει ηγετική θέση στις επενδύσεις στις ΑΠΕ έχοντας δαπανήσει τουλάχιστον 88 δις. δολάρια το 2016, ποσόν το οποίο είναι κατά 1/3 μεγαλύτερο από εκείνο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι επενδύσεις αυτές έχουν δημιουργήσει 3,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει μέχρι τα 13 εκατομμύρια μέχρι το 2020 σύμφωνα με το International Renewable Energy Agency.

Με πληροφορίες από το Bloomberg


Πηγή/φωτογραφία: insider.gr