ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΜΕΘΑΝΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

kina ekpompes rupon - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

kina ekpompes rupon - Σόλων ΜΚΟΟι εκπομπές του μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου 28 φορές πιο ισχυρού από το διοξείδιο του άνθρακα, έχουν αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται να εξομαλύνονται, οι συγκεντρώσεις μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο μεταξύ 2014 και 2015, σε σύγκριση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η πλειοψηφία των εκπομπών αυτών προέρχεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, κυρίως από την εκτροφή βοοειδών και την καλλιέργεια του ρυζιού, ωστόσο, περίπου το 30% των εκπομπών αυτών προέρχεται από τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις μεθανίου δυσχεραίνουν σημαντικά τον αγώνα για τον περιορισμό της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ξαφνική άνοδο των εκπομπών μεθανίου μετά από μια σχετικά σταθερή περίοδο μεταξύ 2000 και 2006. Οι αυξανόμενες εκπομπές μεθανίου συνδέονται με την αύξηση του αριθμού των αγελάδων. Ενδεικτικά, το 1994 υπήρχαν 1,3 δισεκατομμύριο αγελάδες στον πλανήτη, ενώ το 2014 ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στο 1,5 δισεκατομμύριο. Η καλλιέργεια ρυζιού στην Ασία είχε επίσης μια σημαντική συμβολή στην άνοδο των εκπομπών.

Η ερευνητική ομάδα ζητά από τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει ιδιαίτερη προσοχή στις εκπομπές μεθανίου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική, naftemporiki.gr

kina ekpompes rupon - Σόλων ΜΚΟ

EPA/LU GUANG/GREENPEACE/HANDOUT

Σχετικά άρθρα