ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΑΠΟΦΑΣΗ

pandoiko logo3 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

pandoiko logo3 - Σόλων ΜΚΟΔελτίο Τύπου 15/11/2016

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κόρινθο (11-13 Νοεμβρίου 2016) το 26ο Συνέδριό του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) με θέμα: «Περιβάλλον και πλαστικό. Η πλαστική σακούλα».

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν: η ΚΕΔΕ, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης  Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «ΑΡΙΩΝ», το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και ο Δήμος Κορινθίων.

Το πρωί της Παρασκευής η κυρία Εύη Νομικού, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, έκανε παρουσίαση σε μαθητές της Κορινθίας του θέματος: «Επειδή δεν τα βλέπεις… δε σημαίνει ότι δεν είναι εκεί: Πλαστικά στη θάλασσα». Ακολούθησαν διαδραστικές εκδηλώσεις από ΑΜΕΑ με τη συμμετοχή των μαθητώνΣτη συνέχεια ο Δήμος Κορινθίων εγκαινίασε 5 θέσεις ΑΜΕΑ σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης του Δήμου.

pandoiko 26 1

Το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το θεματικό Συνέδριο που αφορούσε κυρίως τα πλαστικά μιας χρήσης. Κατά γενική ομολογία αναπτύχθηκαν εξαιρετικές εισηγήσεις, από ειδικούς επιστήμονες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις οικολογικές οργανώσεις και άλλους φορείς, που αποκάλυψαν πολλές πτυχές του μεγάλου αυτού προβλήματος που απειλεί κυρίως την πανίδα της θάλασσας, αλλά και την υγεία των πολιτών, αφού μέσω της τροφικής αλυσίδας το πλαστικό επιστρέφει στον άνθρωπο!

Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για τους οργανωτές και τους υπόλοιπους φορείς που συμμετείχαν στο Συνέδριο, αφού σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και πήρε παράταση 15 ημερών από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

pandoiko 26 2

Το υπόλοιπο μέρος του Συνεδρίου αφορούσε εσωτερικές διαδικασίες και αρχαιρεσίες του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

Πληροφορίες: Κώστας Βολιώτης, συντονιστής Ο.Ε. 6977-686838

Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος Σάββας Χιονίδης
Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Κατερίνης


Απόφαση 26ου Συνεδρίου Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
Κόρινθος 11-13 Νοεμβρίου 2016
Θέμα: «Περιβάλλον και πλαστικό. Η πλαστική σακούλα»

Απόφαση των Συνέδρων

Οι σύνεδροι του 26ου Συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο 11-13 Νοεμβρίου 2016 με συνδιοργανωτές την ΚΕΔΕ, τον ΣΠΟΑΚ «ΑΡΙΩΝΑ», το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και το Δήμο Κορινθίων, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, από όλους τους επιστημονικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις οικολογικές οργανώσεις και τον επιχειρηματικό κόσμο, διαπιστώνουν ότι: Η πλαστική ρύπανση εκτός από τις εμφανείς επιπτώσεις στο χερσαίο περιβάλλον, εμφανίζει εξαιρετικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, κυρίως από τα μικροπλαστικά, με σοβαρές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία. Κύρια αιτία αποτελούν τα πλαστικά μιας χρήσης (πλαστικές σακούλες, κυπελλάκια κλπ.), τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κακοποίηση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της θαλάσσιας πανίδας.

pandoiko 26 3

Διαπίστωσαν από τις εισηγήσεις ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι πιστεύεται ακόμα και σε ευαισθητοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, ακόμα και από τις ίδιες τις οικολογικές οργανώσεις.

Τονίζεται ότι το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης είναι διασυνοριακό και απαιτεί εθνικέςδιακρατικές, αλλά και δραστικές στρατηγικές αντιμετώπισης.

Οι προτάσεις που αποτυπώθηκαν στο συνέδριο θα αποτελέσουν σημαντική συμβολή στη διεξαγόμενη ήδη δημόσια διαβούλευση για την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας.
Αναλυτικότερα αποφασίζεται να προταθούν:

Καμπάνιες ενημέρωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Βελτίωση των πολιτικών του Εθνικού Σχεδιασμού Ανακύκλωσης και εφαρμογή επιτέλους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ).

Ανάπτυξη Περιφερειακών και Εθνικών Σχεδίων παρακολούθησης του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των μέτρων. Απαιτείται όμως, τα όποια σχετικά προγράμματα και πολιτικές αναπτύσσονται, να τυχαίνουν αυστηρής αξιολόγησης από αξιόπιστους φορείς.

Παρακολούθηση της δημόσιας υγείας μέσω  επιδημιολογικών ερευνών με στόχο την αξιοποίησή τους στις ετήσιες αναφορές παρακολούθησης.

Οι σύνεδροι εκφράζουν έντονα την αναγκαιότητα να αποφασιστεί από τώρα νομοθετικά η κατάργηση της πλαστικής σακούλας κλπ., αφού όμως δοθεί μια μεταβατική περίοδος, π.χ. 2-3 χρόνων. Στο διάστημα αυτό προτείνεται η δραστική της μείωση με ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος, για τις σακούλες με πάχος 15 έως 50 μικρά, καθώς και για τις σακούλες με 51 έως 100 μικρά, τις κομποστοποιήσιμες, καθώς και τις χάρτινες σακούλες.

pandoiko 26 4

Τα ανταποδοτικά οφέλη θα πρέπει να οδηγούνται:

Α. Το μεγαλύτερο μέρος στον πολίτη με ένα μικρότερο να δίνεται:

Στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να στηριχθεί η διαδικασία ανακύκλωσης.

Σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης.

Στην έρευνα για εναλλακτικά υλικά και νέες μεθόδους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

ή

Β. Ολόκληρο το ποσό θα πρέπει να επιστρέφεται απευθείας στον πολίτη.

Καμία όμως πολιτική δεν θα μπορέσει να έχει επιτυχία αν δεν βασιστεί στην ενημέρωση του πληθυσμού, με βασικό μέσο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση, κυρίως στις μικρές ηλικίες.

Για το 26ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Ο Πρόεδρος, Σάββας Χιονίδης
Ο Συντονιστής, Κώστας Βολιώτης


ΠΑΝΔΟΙΚΟ2015-16/ΣΥΝΕΔ30

Βόλος 15/11/2016

Κατά τη διάρκεια του εσωτερικού Συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, 11-13 Νοεμβρίου 2016, εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση η νέα Επταμελής Γραμματεία, η οποία είναι η εξής:

Νίκος Ασλάνογλου (Βέροια), Ιωάννης Βερβερίδης (Χαλκιδική), Κώστας Βολιώτης (Βόλος), Γιώργος Καλλιαμπέτσος (Αθήνα), Παναγιώτης Κατσουλάκος (Μακρακώμη), Γιώργος Παλαμάρης (Κορινθία) και Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα)


Η Επταμελής Γραμματεία του ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707
Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838
Αθ. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774
Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384
Παν. Κατσουλάκος (Μακρακώμη) 6977-606827
Γ. Παλαμάρης (Κορινθία) 27430-95428
Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
PAN-HELLENIC NETWORK OF ECOLOGICAL ORGANIZATIONS
Γαζή 216,  382.22-Βόλος / Gazi 216, 382.22-VOLOS
Tel-Fax:  ++30 24210  38387
e-mail: 
pandoiko@gmail.com / site: www.pandoiko.org

Σχετικά άρθρα