ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΑ: ΕΝΑΣ ΣΤΕΝΟΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

anthropoi dentra 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

anthropoi dentra 1 - Σόλων ΜΚΟΤα δένδρα θεωρήθηκαν ιερές οντότητες σε διάφορους πολιτισμούς κατά την διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου στη γη. Η λατρεία του δένδρου με τον ένα τρόπο ή τον άλλο από τον προϊστορικό άνθρωπο υπήρξε παγκόσμια και καταγράφηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας.

Τα δένδρα μιλούν στην ψυχή των ανθρώπων

Δεν είναι παράξενο που τα δένδρα αιχμαλώτισαν την ανθρώπινη φαντασία από την απαρχή του κόσμου. Η δύναμη του ριζώματος τους βαθειά στη γη αποτέλεσε την απαρχή στην έμπνευση. Ο κορμός και τα κλαδιά αποτελούν ένα θαύμα της φύσης που αντέχει στο χρόνο, ιδιαίτερα εξαιτίας της ικανότητας τους να αντιμετωπίζουν, όταν οι συνθήκες το επιβάλουν, τον άνεμο με την ευλυγισία τους.

Ο ψίθυρος του αέρα ανάμεσα στα φύλλα ή η ακολουθία των μυρμηγκιών να παρελαύνουν πάνω και κάτω στον κορμό, μας υπενθυμίζουν την μαγεία της φύσης, που τα δένδρα μετουσιώνουν. Επιπλέον, ζουν για εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες χρόνια οπότε τους θεωρούμε ως φορείς των μυστικών του παρελθόντος και προάγγελους του μέλλοντος.

Παρακολουθώντας τους κύκλους ανάπτυξης τους, δηλαδή απορρίπτοντας τα φύλλα τους και ξανανθίζοντας την άνοιξη, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα δένδρα ως σύμβολα ζωής, θανάτου και αναγέννησης. Από την απαρχή του χρόνου το ανθρώπινο γένος αντιλαμβάνεται τα δένδρα ως ζωντανά πλάσματα που παρόμοια με τους ανθρώπους αισθάνονται πόνο και ματώνουν όταν πληγώνονται. Τα δένδρα έχουν κοινά στοιχεία με τους ανθρώπους, έχουν χέρια όπως οι άνθρωποι έχουν κορμό. Τελικά τα ανθρώπινα όντα αισθάνονται μια βαθειά σύνδεση με τα δένδρα.

Πολλοί μαρτυρούν ότι όταν βάζουν τα χέρια τους πάνω στον φλοιό αισθάνονται την δονούμενη ενέργεια τους. Με τις βαθιές ρίζες τους τα δένδρα μεταφέρουν σημαντική γήινη ενέργεια. Είναι φυσικό να αισθανόμαστε γαλήνη όταν περπατάμε κάτω από την φυλλωσιά των δένδρων ή σε ένα δασικό μονοπάτι.

anthropoi dentra 2 - Σόλων ΜΚΟ

Τα δένδρα μας φροντίζουν κάθε μέρα

Μια πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι ένα δένδρο απομακρύνει τόσους ρύπους από την ατμόσφαιρα που «αποτρέπουν» 850 θανάτους ανθρώπων και την εκδήλωση 670.000 οξείων συμπτωμάτων στο αναπνευστικό, μόνο για το έτος 2010. Όταν το κολεόπτερο Agrilus planipennis της οικογένειας Βουπρηστίδες (Buprestidae) νέκρωσε σημαντικό αριθμό δένδρων στη μεσοδυτική αμερικάνικη επικράτεια στο διάστημα από το 1990 έως 2007, καταγράφηκε παράλληλα αύξηση στους θανάτους από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

Πιο δύσκολες στην ποσοτικοποίηση είναι οι ψυχολογικές επιδράσεις που τα δένδρα προκαλούν στον άνθρωπο. Οι άνθρωποι που περνούν χρόνο στην φύση ή απλά διαθέτουν παράθυρα που τους επιτρέπουν να αγναντεύουν δένδρα, έχει καταδειχθεί ότι απολαμβάνουν καλύτερη υγεία από αυτούς που δεν έχουν αυτό το προνόμιο.

Το παγκόσμιο δένδρο της ζωής: Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

anthropoi dentra 3 - Σόλων ΜΚΟ

Η ιδέα του δένδρου της ζωής που συχνά συμβολίζει την σύνδεση μεταξύ διαφορετικών μορφών ζωής αποτελεί το θεμέλιο πολλών θρησκειών και φιλοσοφικών ρευμάτων, που χρονολογούνται μέχρι τους αρχαίους Αιγύπτιους. Το Αιγυπτιακό δένδρο της ζωής συμβολίζει την δημιουργία και αντιπροσωπεύει την αλληλουχία των γεγονότων που φέρνει κάθε οντότητα στη ζωή.

anthropoi dentra 4 - Σόλων ΜΚΟ

Σε μια γρήγορη μετάβαση στη σύγχρονη επιστήμη, διαπιστώνουμε ότι το δένδρο καθίσταται το σύμβολο της πεμπτουσίας της βιολογικής εξέλιξης, με την απεικόνιση των διαχρονικών κλάδων του γλαφυρά να αποδίδουν τις διασυνδέσεις μεταξύ των ζωντανών οργανισμών που κατοικούν τον πλανήτη μας.

anthropoi dentra 5 - Σόλων ΜΚΟ

Ένα θεσπέσιο δένδρο της ζωής ζωγραφισμένο εντοπίσαμε σε άρθρο της δημιουργού Judith Shaw. Το έργο της είναι εμπνευσμένο από το αρχαίο σύμβολο του δένδρου της ζωής αλλά και από την Ιερή Γεωμετρία.

Μετάφραση & Επιμέλεια: Ελένη Ραντζούδη, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Πηγές:
– 
http://www.pachamama.org
– http://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797%2812%2900804-5/fulltext
– https://en.wikipedia.org/wiki/Tree_of_life
– http://www.landofpyramids.org/tree-of-life.htm
– https://en.wikipedia.org/wiki/Tree_of_life_%28biology%29
– https://judithshaw.wordpress.com/2011/09/07/the-mysterious-art-of-painting-and-the-tree-of-life/

Από: Δασαρχείο, dasarxeio.com

Σχετικά άρθρα