ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ (HELECOS-8)

8o Synedrio Oikologias 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

8o Synedrio Oikologias 1 - Σόλων ΜΚΟΤο Συνέδριο αυτό είναι το 8ο στη σειρά που διοργανώνει η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία. Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, από 20 έως 23 Οκτωβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α). Εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΑΠΘ.

Του δώσαμε τον τίτλο «150+ χρόνια Οικολογίας: δομές, δεσμοί, δυναμικές και στρατηγικές επιβίωσης». Αυτό διότι γιορτάζουμε το 150ό γενέθλιο της Οικολογίας. Μόλις το 1866 πρωτακούστηκε ο όρος και προσδιορίστηκε για πρώτη φορά το περιεχόμενό της από τον Γερμανό επιστήμονα Ernst Haeckel.

Ο όρος μπορεί να έλειπε αλλά η οικολογική έρευνα δεν εξαντλείται στα 150 χρόνια. Αναζητήσεις οικολογικού χαρακτήρα πάνε πολύ βαθιά πίσω στο χρόνο. Εμείς, μάλιστα, έχουμε το μεγάλο προνόμιο να μιλάμε μια γλώσσα που αποτελεί φυσική συνέχεια εκείνης στην οποία εκφράστηκε για πρώτη φορά η επιστημονική σκέψη ως μέθοδος προσέγγισης και ερμηνείας του κόσμου, αυτήν που μιλούσε και ο θεμελιωτής του επιστημονικού λόγου και της έρευνας, ο Αριστοτέλης από τα Στάγειρα, εδώ στη βόρεια Ελλάδα. Το 2016 συμπληρώνονται 2400 χρόνια από τη γέννησή του και η UNESCO συμβολικά και τιμητικά το χαρακτήρισε έτος Αριστοτέλη. Για όλα αυτά τα πριν  προσθέσαμε υπαινικτικά ένα ‘+’ στον τίτλο.

Ακολουθούν, συμπυκνωμένα σε λίγες λέξεις, αυτά που στοχεύουμε ως ερευνητές στο πεδίο της οικολογίας, που επιτρέπουν να κατανοήσουμε όλο και καλύτερα τον κόσμο, ειδικότερα το τμήμα του στο οποίο εστιάζει η επιστήμη μας: τη βιόσφαιρα. Προσπαθούμε να αντιληφθούμε τις οικολογικές δομές και τους αόρατους δεσμούς με τους οποίους αυτές συνδέονται όπως και τις χωροχρονικές μεταβολές τους και τελικά να καταλάβουμε τι συνιστά επιτυχή στρατηγική επιβίωσης κάθε φορά. Αν τα καταφέρουμε, μπορούμε ακολούθως να εφαρμόσουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Και αυτό είναι που κάνει την επιστήμη μας πολύτιμη για την κοινωνία.

Τέτοιες ερευνητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών θα παρουσιαστούν σε αυτό το συνέδριο, κυρίως από Έλληνες ερευνητές. Υπάρχουν όμως και ξένοι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων προσκεκλημένοι ομιλητές πολύ υψηλού κύρους, που θα μας μεταφέρουν πολύτιμη γνώση και εμπειρία από το διεθνές περιβάλλον.

Τριπλή γιορτή λοιπόν και θα χαρούμε να είσαστε και εσείς μαζί μας. Θα τολμήσουμε μάλιστα να ισχυριστούμε πως δεν θα το μετανιώσετε.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου.

(helecos-8.web.auth.gr)

Παρατίθεται η αφίσα του συνεδρίου

8o-Synedrio-Oikologias-Afisa-GR