ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

agria zoi athina 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

agria zoi athina 1 - Σόλων ΜΚΟΗ Αθήνα μπορεί να μοιάζει αφιλόξενη για τα άγρια ζώα, αλλά ο αριθμός των ειδών που ζουν στο λεκανοπέδιο επιβεβαιώνει ότι αποτελεί πόλο έλξης για πολλά από αυτά για διάφορους λόγους. Τα υπολλείματα παλιών δασών, η απουσία κυνηγών, η ύπαρξη πολλών πηγών τροφής αλλά και η αυξημένη θερμοκρασία τραβάνε σαν μαγνήτης πολλά είδη.

Οι αξιόλογοι βιότοποι των Αθηνών είναι ο Λυκαβηττός, τα Τουρκοβούνια, η Ακρόπολη, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο Εθνικός Κήπος, ο Φαληρικός όρμος, το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, το Πεδίον του Άρεως, ο λόφος του Στρέφη, το Αττικό Άλσος στο Γαλάτσι, το άλσος Παγκρατίου, το άλσος Συγγρού, η Γεωπονική Σχολή, το ρέμα Χαλανδρίου, ο λόφος του Αρδηττού, το άλσος στο Γουδί, η ρεματιά της Φιλοθέης και ο Ποδονίφτης καθώς και οι περιοχές της Καισαριανής, της Πετρούπολης, του Αιγαλέου και των Μελισσίων που συνορεύουν με ορεινούς όγκους.

Η χλωρίδα της πόλης είναι ίσως αυτή που έχει πληγεί περισσότερο καθώς η δόμηση και τα «εξωραϊσμένα» πάρκα οδήγησαν στον αφανισμό πολλών άγριων λουλουδιών. Στην Ακρόπολη φυτρώνουν μικρές μπλε ίριδες (Gynandriris sisyrinchium) και στους γύρω λόφους συναντώνται άγριοι κρόκοι. Στο άλσος Συγγρού, στα Τουρκοβούνια, στο Αττικό Άλσος και στις παρυφές του όρους Αιγάλεω μπορεί κανείς να δει τις ορχιδέες Barlia robertiana, Ophrys attica, Ophrys mammosa, Ophrys ferrum equinum και Ophrys sicula. Άλλα είδη είναι η ίριδα της Αττικής (Iris attica), το κίτρινο κρινάκι (Sternebergia lutea), ο όμορφος τραγοπώγωνας (Tragopodon porrifolius), η βαφική αλκάνα (Alkanna tinctoria), το κολχικό της Αττικής (Colchicum atticum), η σπάνια καμπανούλα (Campanula celsii), ο Ερμοδάκτυλος (Hermodactylus tuberosus), ενώ ανεμώνες, κυκλάμινα και άγριες καλεντούλες φύονται ακόμα και στην Ακρόπολη. Στα ρέματα της πόλης βρίσκει κανείς ακόμα την μεγαλόπρεπη δρακοντιά ενώ στα Τουρκοβούνια φυτρώνει η πολύ σπάνια μαύρη φριτιλάρια (Fritillaria obliqua).

Η ορνιθοπανίδα της πόλης ξαφνιάζει με την παρουσιά της. Τα βραχοκιρκίνεζα ζουν σχεδόν σε όλη την πόλη καθώς εκτός από τον Λυκαβηττό, την Ακρόπολη και τα Τουρκοβούνια φωλιάζουν ακόμα και σε παλιά σπίτια, στα φουγάρα στο Γκάζι, στους στήλους του Ολυμπίου Διός, ενώ εδώ και χρόνια 2-3 ζευγάρια βρίσκουν καταφύγιο κάθε άνοιξη στους πυλώνες του Ολυμπιακού Σταδίου. Οι πετρίτες αν και πιο σπάνιοι φωλιάζουν στο κτίριο του ΟΤΕ στην Κηφισίας ενώ στα γύρω βουνά ζούνε γερακίνες, διπλοσάινα, φιδαετοί και ξεφτέρια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία στο κέντρο ενός μεγάλου πληθυσμού από κουκουβάγιες που ζούνε ακόμα στην Ακρόπολη, στο Φιλοπάππου, στον Λυκαβηττό ενώ άλλα νυκτόβια αρπακτικά είναι οι χουχουριστές, οι γκιώνηδες και οι τυτούδες. Σημαντική είναι η παρουσία κάθε άνοιξη πολλών μικρών πουλιών όπως τσαλαπετεινοί, κοκκινολαίμηδες, κοτσύφια, φυλλοσκόποι, καλόγεροι, μαυρολαιμήδες, γιδοβύζια, φανέτα, φλώροι, τρυποφράχτες, τσίχλες, κεφαλάδες, ψαρόνια, αηδόνια, χρυσοβασιλίσκοι, σπίνοι, μυγοχάφτες, καρδερίνες, γαλαζοπαπαδίτσες, κ.α. Οι σταχτάρες και τα χελιδόνια ακόμα και σήμερα φτιάχνουν τις φωλιές τους στην Πλάκα ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποικίες των πράσινων παπαγάλων σε όλα σχεδόν τα μεγάλα άλση της πόλης.

Η ερπετοπανίδα της Αθήνας περιλαμβάνει πολλά είδη που βρίσκουν προστασία κυρίως στις βραχώδεις περιοχές. Χελώνες, τρανόσαυρες, αβλέφαροι, λιακόνια και σιλιβούτια είναι τα πιο κοινά από αυτά ενώ από τα φίδια συναντά κανείς, σπάνια πλέον, σπιτόφιδα, λαφιάτες και αγιόφιδα. Στα λίγα εναπομείναντα ρέματα των Αθηνών στον Ποδονίφτη και στο Χαλάνδρι ζούνε ακόμα κοινοί φρύνοι ενώ είναι εντυπωσιακό ότι στο κέντρο της πόλης στα λίγα σημεία που βγαίνει ο Ηριδανός ζούνε οι πανέμορφοι πράσινοι φρύνοι.

Η παρουσία των θηλαστικών είναι πολύ πιο αραιή και δεν πλησιάζει σε εικόνες αυτές άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, όπως τις αλεπούδες του Λονδίνου ή τα αγριογούρουνα του Βερολίνου. Εν τούτοις στην Αθήνα ζούνε αλεπούδες κυρίως στα ρέματα που συνδέονται με τα γύρω βουνά ενώ πριν από λίγα χρόνια μια αλεπού που ζούσε στα Τουρκοβούνια βρέθηκε να ψάχνει για τροφή μέσα στο νοσοκομείο Ελπίς. Οι παλιές ιστορίες της πόλης μιλάνε για κυνηγούς που πηγαίναν στους Αμπελόκηπους για λαγούς, αλλά πλέον μόνο στις παρυφές της Πεντέλης και του Υμηττού βρίσκει κανείς αγριοκούνελα. Το θηλαστικό που μπορεί κανείς να συναντήσει πιο συχνά στην Αθήνα είναι ο σκατζόχοιρος. Τα μικρά αυτά θηλαστικά ζούνε ακόμα στου Φιλοπάππου, στο Μαρούσι, στο Άλσος Συγγρού, στα Βριλήσσια, ακόμα και στα λίγα εναπομείναντα άδεια χωράφια του Ελαιώνα, και μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει τις ανοιξιάτικες νύχτες που βγαίνουν για να τραφούν.

agria zoi athina 2 - Σόλων ΜΚΟ

 Άκανθα η απαλή, τα φύλλα της οποίας αποτέλεσαν το πρότυπο για το κορινθιακό κιονόκρανο.

agria zoi athina 3 - Σόλων ΜΚΟ

Δύο πεταλούδες Arctia festiva ζευγαρώνουν στην Ακαδημία Πλάτωνος.

agria zoi athina 4 - Σόλων ΜΚΟ

Οι κουκουβάγιες προτιμούν τους αρχαιολογικούς χώρους.

agria zoi athina 5 - Σόλων ΜΚΟ

Ζευγάρωμα πρασινόφρυνων στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

agria zoi athina 6 - Σόλων ΜΚΟ

Η ορχιδέα Barlia robertiana φυτρώνει ακόμα στα περιαστικά πάρκα.

agria zoi athina 7 - Σόλων ΜΚΟ

Ένας σταχτοτσικνιάς στο Πάρκο Τρίτση.

agria zoi athina 8 - Σόλων ΜΚΟ

Οι πράσινοι παπαγάλοι έχουν κατακλύσει τα πάρκα της Αθήνας.

agria zoi athina 9 - Σόλων ΜΚΟ

Τα κοπάδια των ψαρονιών πετάνε συχνά πάνω από την πόλη.

agria zoi athina 10 - Σόλων ΜΚΟ

Οι χελώνες της Ακρόπολης αποτελούν αντικείμενο μασήματος από τα αδέσποτα σκυλιά.

agria zoi athina 11 - Σόλων ΜΚΟ

Η ορχιδέα της Αττικής, Ophrys attica.


Πηγή/φωτογραφίες: naturagraeca.com

Σχετικά άρθρα