1

ΤΟ «ΚΑΣΤΡΟ» ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΕΠΕΣΕ… / ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ – ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Είναι η πρώτη φορά που φεύγουν από τη “Σύγχρονη Κιβωτό του Νώε” (περισσότερα) σπόροι… λόγω του πολέμου στη Συρία… Φεύγουν για το ICARDA… Το επιστημονικό προσωπικό του ICARDA (Διεθνές κέντρο Αγροτικών Ερευνών των Άνυδρων Ζωνών) μας ενημερώνει για τις δραστηριότητες, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν. Στο Χαλέπο της Συρίας δεν τα κατάφεραν, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται!
Είναι ένα από τα 11 παγκόσμια κέντρα τραπεζών γενετικού υλικού. Στη Μεσόγειο η έδρα του είναι στο Μαρόκο, όπου μεταφέρθηκε από την Τυνησία λόγω των ταραχών που υπήρχαν από την «Αραβική άνοιξη» με τις γνωστές εξεγέρσεις…


Στη Συρία και συγκεκριμένα στο Χαλέπο, υπάρχει – ή μάλλον υπήρχε – μια αρκετά μεγάλη τράπεζα με συλλογές σπόρων σχεδόν από όλες τις χώρες της Μεσογείου (και από Κύπρο και από Ελλάδα). Συγκεκριμένα είχε 141000 είδη και ποικιλίες, εκ των οποίων τουλάχιστον 2500 από την Ελλάδα. Το ICARDA έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσει την τράπεζα, καθώς βρισκόταν στο «κέντρο» των μαχών, στη Συρία… Η τράπεζα, το 2014, έπεσε στα χέρια των επαναστατών, οι οποίοι ζήτησαν και οικονομικό αντάλλαγμα για να “προστατέψουν” την τράπεζα, κάτι που ήταν αδύνατο να γίνει. Έτσι σε μια “άτυπη” συμφωνία οι επαναστάτες απολάμβαναν τη “σοδειά” της τράπεζας… Ο Διευθυντής της τράπεζας από το Μαρόκο (Ahmed Amri) είχε ήδη αντιληφθεί την κατάσταση και το μεγαλύτερο μέρος των σπόρων μεταφέρθηκε σταδιακά στην Τουρκία και στο Λίβανο. Ο υπεύθυνος στη Συρία, που μετά βίας μπορεί να επικοινωνήσει με τον «υπόλοιπο κόσμο», εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται εγκλωβισμένος για να διασώσει την τράπεζα, διακινδυνεύοντας τη ζωή του… Ο ίδιος είχε βρεθεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο το 2011 (την εποχή που είχαν ξεκινήσει οι εχθροπραξίες) και το 2012 για συλλογή σπόρων. Μάλιστα το 2011 αναγκάστηκε να κάνει μια Οδύσσεια για να φτάσει στην Ελλάδα (καθώς η κρίση ξέσπασε ακριβώς στην κρίσιμη διάρκεια συλλογής σπόρων) και να επιστρέψει στη Συρία και να σώσει την οικογένειά του. Όπως ο ίδιος είχε τονίσει η συλλογή στην Ελλάδα “ήταν η καλύτερη και πλουσιότερη που είχαν κάνει ποτέ”. Η συλλογή των σπόρων γινόταν σε συνεργασία με την τράπεζα γενετικού υλικού της Ελλάδας (που είναι στη Θεσσαλονίκη) και βάση των διεθνών κανόνων και συμβάσεων.

Η τράπεζα ζήτησε και λαμβάνει βοήθεια από τη μεγάλη τράπεζα γενετικού υλικού, τη «Σύγχρονη Κιβωτό του Νώε», ώστε να ξανα-στηθεί (όχι όμως αυτή τη φορά στη Συρία)…

Οι σπόροι-σπέρματα που συλλέγονται και διατηρούνται στις τράπεζες του ICARDA είναι από διάφορα είδη, αλλά κυρίως από τα είδη που προήλθαν κοινά καλλιεργήσιμα είδη, όπως σιτάρι, φακές κλπ. και η διατήρησή τους γίνεται υπό αυστηρές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Σκοπός είναι να διατηρηθεί γενετικό υλικό πολύτιμων ειδών, που έχουν μεγάλη αντοχή στη ζέστη και στην ξηρασία. Δεν έχει το δικαίωμα διακίνησης και εμπορίου, αλλά της διαφύλαξης του «πολύτιμου υλικού» σε περιπτώσεις καταστροφής και κυρίως λόγο της επικινδυνότητας από τις κλιματικές αλλαγές, ώστε να χρησιμοποιηθούν, όταν χρειαστεί από διάφορα κράτη και τον ΟΗΕ. Στο Χαλέπο η συλλογή θεωρείται ότι ήταν “αμύθητης” αξίας…

syria trap.genet.ylikou nea-arxi 2

Νέα τράπεζα γενετικού υλικού. Μια νέα αρχή

Η νέα τράπεζα

Στις 4 Οκτωβρίου (2016) άνοιξε η νέα τράπεζα γενετικού υλικού στον Λίβανο. Το προσωπικό της Συρίας και του Λιβάνου, μετά από αρκετές περιπέτειες κατάφερε να ανοίξει τη νέα τράπεζα στο Terbol του Λιβάνου.


Πηγές – Άρθρα – Πληροφορίες

Επιστημονικό προσωπικό του ICARDA

http://agro.biodiver.se/ [Πρόσβαση 5/10/2016]


Από/φωτογραφίες: wi-fi-votaniki.net (1) ~ wi-fi-votaniki.net
 (2)