1

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (των Ε. Γ. Μαυρομάτη και Ε. Ν. Σταματίου)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ, ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ, ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1. Εισαγωγή

Τα ιστορικά κέντρα, πόροι ιδιαίτερης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας, έχουν ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής και αισθητικής τους ποιότητας, από την υποβάθμιση που προκαλείται στη γειτνιάζουσα και ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού ιστού ή χωρίς συστηματικό έλεγχο, λειτουργία και εγκατάσταση επιχειρήσεων, ιδιαίτερα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Θησείου, η οποία έχει μεν τύχει παρεμβάσεων και αναπλάσεων σε πλαίσιο ειδικής διαχείρισης και προστασίας, λόγω μεγάλης τουριστικής προσέλκυσης αλλά και απειλής υποβάθμισης.

Η αναφορά στα ιστορικά κέντρα και τη σημασία τους για την ποιότητα ζωής, τον τουρισμό και την ανάπτυξη περιλαμβάνει μνεία στην απαρχή της συστηματικής ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κέντρων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και στην εξέλιξή τους μέχρι σήμερα, με έμφαση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στις επεμβάσεις αναπλάσεων με κρίσιμο χρονικό ορίζοντα το 2004, έτος τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Η αναφορά στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εστιάζοντας στις προϋποθέσεις εγκατάστασης και στις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις συμβάλλει στην αποσαφήνιση της προβληματικής, ενώ η παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου προσφέρει στη διαπίστωση σειράς παραβιάσεων της νομοθεσίας.

Οι διαπιστώσεις ως προς τη διοικητική παθογένεια και οι σχετικές προτάσεις συμβάλλουν στην ανάδειξη διαφόρων πτυχών του θέματος: διοικητική, νομική, πρακτική κ.ά., αλλά και στην επισήμανση καταστρατηγήσεων, όπως της ακώλυτης πρόσβασης, της ελεύθερης χρήσης του κοινόχρηστου χώρου, του σεβασμού δικαιωμάτων των πολιτών, της τήρησης ωραρίου κοινής ησυχίας, της προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος, του δικαιώματος στην ποιότητα ζωής κ.ο.κ.

Η ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος στοχεύει στην κατανόηση της σοβαρότητας των συνεπειών με παραβιάσεις της νομοθεσίας λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση αρμοδίων προς αποκατάσταση της νομιμότητας. …

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Ελευθερίας Γ. Μαυρομάτη και Ελένης Ν. Σταματίου (pdf)όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ”Περιβάλλον και Δίκαιο” (τ. 1/2015 σελ. 14-31)

Ελευθερία Γ. Μαυρομάτη, Αρχαιολόγος ΑΠΘ, MΑ Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Σπουδάστρια ΤΕΙ Αθήνας, Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

Ελένη Ν. Σταματίου, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, MSc Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δρ. Πολεοδομίας Χωροταξίας (Phd, PPhd)