1

ΠΟΣΟ «ΔΙΚΑΙΑ» ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΟΥ; (της Χριστίνας Πάντζου)

Πριν φτάσει στο πιάτο μας, το φαγητό ταξιδεύει χιλιάδες μίλια κουβαλώντας πάνω του αόρατες αλλά ανιχνεύσιμες πρακτικές, σχέσεις, διεργασίες που σφραγίζουν τη ζωή όσων το παράγουν αλλά και του ίδιου του πλανήτη. Μια νέα εφαρμογή για κινητά έρχεται να μας διαφωτίσει για όλα αυτά, συμβάλλοντας ώστε να γίνουμε ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές.
Λέγεται «Map your meal» (Χαρτογράφησε το γεύμα σου) και το περασμένο Σάββατο την παρουσίασε στη γιορτή «Επιχειρώ Κοινωνικά» του Δήμου Αθηναίων η Fair Trade Hellas, η οποία εκπροσωπεί τη χώρα μας στη σύμπραξη πέντε οργανώσεων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρος), που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το πρότζεκτ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


«Κεντρική ιδέα του Map your meal είναι να ενημερώσει για το τι κρύβεται πίσω από την παραγωγή τροφίμων και πόσο συνάδει με την έννοια της “ηθικής παραγωγής τροφίμων”, του δίκαιου εμπορίου και της περιβαλλοντικής ευθύνης», λέει η Fair Trade Hellas.

Πώς; Σκανάροντας τον κωδικό αναγνώρισης (barcode) του προϊόντος εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού δείκτες που αξιολογούν αυτόματα παράγοντες όπως το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αν χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, με ποιες διαδικασίες γίνεται η επεξεργασία και η μεταφορά του.

Αλλά και αν η εταιρεία παραγωγής και η μητρική της τηρούν τα εργασιακά δικαιώματα, αν υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιούν παιδική εργασία, αν λειτουργούν με όρους διαφάνειας και υπευθυνότητας.

Κάθε παράγοντας βαθμολογείται ανεξάρτητα, ενώ συγχρόνως η εφαρμογή παρέχει και μια γενική βαθμολογία για το πόσο «πράσινο και δίκαιο» είναι το προϊόν.

Στόχος του πρότζεκτ είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός κινήματος ενεργών πολιτών οι οποίοι στην κατανάλωσή τους προτάσσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους βιώσιμους τρόπους ζωής. Ετσι, ίσως πιέσουν τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων να υιοθετήσουν μια πιο ηθική εταιρική στάση προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές, αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όσων εμπλέκονται σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας παραγωγής.

pliroforiaΗ εφαρμογή είναι δωρεάν και διαθέσιμη για android και iOS


Πηγή/φωτογραφία: Η Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr