1

ΑΓΡΟΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ (του Βασίλη Γκισάκη)

Η διεθνής ομάδα των εμπειρογνωμόνων για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων (IPES-Food), με επικεφαλής τον Olivier De Schutter, πρώην ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, κυκλοφόρησε τα πορίσματα της σήμερα σε μια έκθεση με τίτλο “Aπό την ομοιομορφία στην Ποικιλότητα: Μια αλλαγή παραδείγματος από την βιομηχανική γεωργία προς τα πολυποίκιλα αγροοικολογικά συστήματα”. Η έκθεση εξετάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα ανάλυσης των διάφορων μοντέλων παραγωγής, και προσδιορίζει τους βασικούς λόγους για τους οποίους η βιομηχανική γεωργία κυριαρχεί παρά τις αρνητικές της συνέπειες. Χαράσσει επίσης μια σειρά από βήματα για να σπάσει αυτός ο κύκλος και να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους στα συστήματα παραγωγής  τροφίμων.

Σύμφωνα με τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες παγκοσμίως σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, των αγροτικών οικοσυστημάτων και τη διατροφή, οι μονοκαλλιέργειες υψηλών και εντατικών εισροών και η παραγωγή τροφίμων βιομηχανικής κλίμακας πρέπει να αποτελέσει παρελθόν, προκειμένου να τεθούν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων σε μια βιώσιμη βάση.

Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως η λύση βρίσκεται στην διαφοροποίηση και ποικιλότητα της γεωργίας και τον αναπροσανατολισμό γύρω από οικολογικές πρακτικές, είτε το σημείο εκκίνησης είναι η άκρως βιομηχανοποιημένη γεωργία ή η γεωργία διαβίωσης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η ομάδα εμπειρογνωμόνων προσδιορίζει τη βιομηχανική γεωργία ως βασικό παράγοντα των πιο επειγόντων προβλημάτων για τα συστήματα παραγωγής τροφίμων:

– Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνεισφέρουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

– Περίπου το 20% των εδαφών παγκοσμίως έχουν υποβαθμιστεί

– Περισσότερο από το 50% των τροφών φυτικής προέλευσης βασίζεται τώρα σε τρεις καλλιέργειες (ρύζι, καλαμπόκι και σιτάρι)

– 20% των φυλών ζώων βρίσκεται υπό κίνδυνο εξαφάνισης

– Η εξαφάνιση των άγριων ειδών και η εφαρμογή εντομοκτόνων απειλούν το 35% των παγκόσμιων καλλιεργειών τα οποία εξαρτούνται από την επικονίαση

– Περίπου 2 δις άνθρωποι υποφέρουν από ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ενώ τα τρέχοντα συστήματα τροφίμων παράγουν μια αφθονία τροφών πλούσιων σε ενέργεια και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά.

Οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν ότι μια θεμελιώδης στροφή προς μια πολυποίκιλη και αγροοικολογική γεωργία  μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα οφέλη για την παραγωγικότητα, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Διαβάστε την έκθεση του IPES-Food εδώ (στα Αγγλικά).

Βασίλης Γκισάκης

Πηγή: BiotechWatch.gr

Ιούνιος 2016