ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΗ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ;

middle east klimatiki 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

middle east klimatiki 1 - Σόλων ΜΚΟΔεν πρόκειται απλά για «ανησυχίες» σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά για τα δραματικά συμπεράσματα πολλών επιστημονικών μελετών.

«Μέσα σε αυτόν τον αιώνα, περιοχές του Περσικού Κόλπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια θανατηφόρα αύξηση της θερμοκρασίας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη μοντέλων υψηλής ανάλυσης του κλίματος», αναφέρει σε έρευνά του το ΜΙΤ.

Στην εν λόγω έρευνα, αναφέρεται πως οι εκτιμήσεις βασίστηκαν στις σημερινές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο επισημαίνεται πως η «θανατηφόρα αύξηση της θερμοκρασίας» θα μπορούσε να αποτραπεί αν περιοριστούν οι εκπομπές των αερίων.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εστιάζει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς όπως αναφέρει τα ρηχά ύδατα και η έντονη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να καταστήσουν την περιοχή μη κατοικήσιμη. Όπως επισημαίνεται σε πολλές μεγάλες πόλεις του Περσικού Κόλπου η θερμοκρασία θα μπορούσε να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που θα ξεπερνούν το κομβικό σημείο για την επιβίωση του ανθρώπου, ακόμη και σε σκιερά ή καλά αεριζόμενα μέρη.

«Πότε στον πλανήτη, από όσο ξέρουμε, δεν έχει αναφερθεί αυτό για οποιαδήποτε τοποθεσία», σημείωσε ο Ελφατίχ Ελταχίρ, καθηγητής του MIT και εκ των επικεφαλής της έρευνας. «Η λεπτομερής κλιματική προσομοίωση δείχνει πως η θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το όριο της επιβίωσης, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των αερίων» που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Το κλιματικό όριο για την επιβίωση εξαρτάται από δύο παράγοντες: Τη θερμοκρασία και την υγρασία. Η κρίσιμη θερμοκρασία είναι αυτή των 35 βαθμών Κελσίου για πάνω από έξι ώρες. Όπως εξηγεί ο Ελφατίχ Ελταχίρ, σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων υπάρχει όταν τέτοιες θερμοκρασίες διατηρούνται για αρκετές ώρες. Σύμφωνα με τα μοντέλα και το τυπικό σενάριο, αυτό θα συμβαίνει αρκετά συχνά για μια περίοδο περίπου 30 ετών, στο τέλος του αιώνα.

middle east klimatiki 2

Δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις του IPCC, του διεθνούς οργανισμού για το κλίμα. Στην τελευταία του έκθεση αναφέρει πως το κλίμα αναμένεται να γίνει περισσότερο θερμό και ξηρό στο μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Αυτές οι αλλαγές έχουν γίνει ήδη ορατές σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Αφρικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έως το 2025 επιπλέον 80 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις στον «λευκό χρυσό», όπως συχνά αναφέρεται το πόσιμο νερό σε αντιπαράθεση με τον «μαύρο χρυσό», το πετρέλαιο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της υπογραμμίζει και προειδοποιεί πως οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. «Είναι από τις πιο άνυδρες και ξηρές περιοχές του κόσμου, με υψηλή εξάρτηση της γεωργίας τους από το κλίμα και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας εκτεθειμένο σε πλημμύρες σε αστικές παράκτιες ζώνες», σημειώνεται στην έκθεση. Μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να επηρεάσει δεκάδες παράκτιες πόλεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ενδεικτικά στην περίπτωση της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, οι επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά μισό μέτρο, θα ήταν περίπου 2 εκ. εκτοπισμένοι, οικονομικό κόστος άνω των 35 δισ. δολάρια και ανυπολόγιστες απώλειες ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομίας.

Πηγή/φωτογραφίες: tvxs.gr

Σχετικά άρθρα