ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΧΕΛΩΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΕΣ ΣΕ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΛΕΣ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

xelonaki - Σόλων ΜΚΟ

Οι χερσαίες χελώνες είναι ένα από τα συνηθισμένα ερπετά που συναντάμε παντού στην Ελλάδα. Συχνά καταλήγουν να ζουν ως κατοικίδια και αρκετοί είναι εκείνοι που τις κρατούν αιχμάλωτες σε μπαλκόνια και αυλές ενώ αυτό είναι παράνομο.

Η «αγάπη» των ανθρώπων για τις χελώνες κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα πλάσματα δεν γαυγίζουν, όπως κάνουν τα «ενοχλητικά» σκυλιά, δεν χρειάζεται να τα πας βόλτα για να εκτονωθούν και δεν «λερώνουν» τόσο όπως άλλα είδη ζώων, ενώ χρειάζονται μικρή ποσότητα τροφής που κοστίζει λίγο.


Οι άνθρωποι λοιπόν τις αιχμαλωτίζουν στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων κυρίως για να τις βλέπουν τα παιδιά τους, να τρώνε φλούδες από αγγούρι, επειδή αυτό τους βολεύει…

Όμως και οι χελώνες είναι άγρια ζώα, που προστατεύονται από την νομοθεσία, και η αιχμαλωσία τους απαγορεύεται γι’ αυτό και διώκεται ποινικά η κατοχή τους.

Αν βρείτε χελώνα στην αυλή σας είναι σωστό να μεταφέρεται το ζώο σ’ ένα χωράφι, κάπου εκτός του οικισμού, ώστε εκεί να ζήσει φυσιολογικά μακριά από τους ανθρώπους και τα οχήματα.

Οι χελώνες, που ζουν αιχμάλωτες, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας κυρίως λόγω της κακής τροφής που τους παρέχουν οι άνθρωποι. Δεν είναι φυσικά λίγες οι περιπτώσεις που χελώνες τραυματίζονται θανάσιμα πέφτοντας από τα μπαλκόνια αφού ο μέσος Έλληνας εκεί θεωρεί το κατάλληλο σημείο διαβίωσης για ένα πλάσμα που πρέπει να ζει στους αγρούς!

Στην Ελλάδα ενδημούν τρία είδη: η Κρασπεδοχελώνα (Testudo marginata), η Λιβαδοχελώνα-χελώνα του Χέρμαν (Testudo hermanni) και η Ελληνική χελώνα (Testudo graeca). Μόνο στο νησί της Κρήτης δεν υπάρχει κανέναν από τα τρία είδη χελωνών, που συναντάμε την υπόλοιπη επικράτεια.

Πηγή/φωτογραφία: zoosos.gr

Σχετικά άρθρα