ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 1900 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

fysikes katastrofes kosmos - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fysikes katastrofes kosmos - Σόλων ΜΚΟΠερισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια θάνατοι και ζημιές άνω των επτά τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών που συνέβησαν στη Γη από την αρχή του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων στη Γερμανία.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στην  ετήσια γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη περιλαμβάνει στοιχεία για πάνω από 35.000 φυσικές καταστροφές στον πλανήτη μας, από το 1900 έως το 2015.


Οι περισσότερες ζημιές έχουν προκληθεί από πλημμύρες. Ακολουθούν οι σεισμοί που έχουν προκαλέσει περίπου το ένα τέταρτο (26%) των ζημιών και οι τυφώνες-καταιγίδες με περίπου 19%, ενώ οι εκρήξεις ηφαιστείων γύρω στο 1%.

Το 2011 ήταν το έτος με τις μεγαλύτερες υλικές και οικονομικές ζημιές (περίπου 335 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτή τη χρονιά, στην  Ιαπωνία  συνέβη  το πιο καταστροφικό μεμονωμένο συμβάν με περίπου 18.500 νεκρούς και 450.000 άστεγους ( σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα Φουκουσίμα).

Οι θάνατοι που είναι πάνω από 8 εκατομμύρια την περίοδο 1900-2015, προήλθαν σχεδόν οι μισοί  από πλημμύρες, ενώ περίπου τα 2,3 εκατομμύρια οφείλονταν σε σεισμούς. Τα περισσότερα θύματα (59%) πέθαναν λόγω κατάρρευσης κτιρίων, ενώ το 28% από τσουνάμι, κατολισθήσεις και άλλα φαινόμενα που ακολούθησαν.

fysikes katastrofes kosmos
Πηγή/φωτογραφία: Εναλλακτικός, enallaktikos.gr

Σχετικά άρθρα