1

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΗΣ ΥΦΑΛΟΣ ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ

«Νεκρά ή ετοιμοθάνατα» είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στην περιοχή.
«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ αποχρωματισμό(bleaching) των κοραλλιών σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Στα βόρεια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου είναι σαν χτύπησαν δέκα κυκλώνες μαζί» αναφέρει στο Reuters ο καθηγητής Τέρι Χιούζ, επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Δράσης Αποχρωματισμού Κοραλλιών, η οποία πραγματοποιεί εναέριες αυτοψίες στον ύφαλο που εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων βόρεια της Αυστραλίας.

Τα κοράλλια αποχρωματίζονται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες τα αναγκάζουν να αποβάλλουν τα συμβιωτικά φύκη στα οποία οφείλονται τα έντονα χρώματά τους. Αν η θερμοκρασία πέσει εγκαίρως, τα συμβιωτικά φύκη επιστρέφουν, ειδάλλως οι πολύποδες των κοραλλιών πεθαίνουν, αφήνοντας πίσω μόνο τον άσπρο ασβεστολιθικό σκελετό τους.

Το «ξάσπρισμα» των κοραλλιών σε όλο τον πλανήτη οφείλεται και στο ιδιαιτέρως ισχυρό φέτος φαινόμενο Ελ Νίνιο που επιτείνει τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Μόνο το 7% του υφάλου, κυρίως στα νότια, έχει μείνει απρόσβλητο από τον αποχρωματισμό. «Εκτίμησή μας είναι ότι σχεδόν το 50% των κοραλλιών είναι ήδη νεκρό ή ετοιμοθάνατο» είπε ο Χιουζ στο Reuters.

Ακόμα κι αν το γιγάντιο οικοσύστημα ανακάμψει τις επόμενες δεκαετίες, τα είδη κοραλλιού που αναπτύσσονται αργά θα αντικατασταθούν από ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του υφάλου.

Το βόρειο τμήμα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου «δεν θα επανέλθει σε αυτό που ήταν, σίγουρα όχι όσο ζω εγώ» προειδοποίησε ο Χιουζ μιλώντας στο δικτυακό τόπο του Science.

Δεδομένου ότι ο ύφαλος φέρνει κάθε χρόνο έσοδα 3,4 δισ. Ευρώ, η κρίση απασχολεί και την κυβέρνηση: «Θα πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για σημαντικό συμβάν. Το παίρνουμε σοβαρά» σχολίασε ο Αυστραλός υπουργός Περιβάλλοντος Γκρεγκ Χαντ.

Η Αυστραλία είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη λόγω της ευρείας χρήσης λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση ίσως πιεστεί να αναθεωρήσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές λόγω της κρίσης ενόψει και των γενικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες να διενεργηθούν στις 2 Ιουλίου.

Πηγή/φωτογραφία: econews.gr