ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

16η ΓΙΟΡΤΗ ΣΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

16peliti seedfestival 2016 arxiki - Σόλων ΜΚΟΣτη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας, Σάββατο 7 Μαΐου 2016  από τις 10:30 το πρωί ως τις 5:00 το απόγευμα.

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στη 16η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου το Σάββατο 7 Μαΐου 2016. Αυτή είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 21 χρόνια Πελίτι (1995-2016).

Η γιορτή του Πελίτι για το 2016 έχει ως θέμα: Σπόροι – Πρόσφυγες – Μετανάστες – Αλληλεγγύη

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr

με την υποστήριξη:
του Κ. Π. Ε Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr

του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr

του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων) seedfreedom.info 

του κινήματος Navdanyaαπό την Ινδία www.navdanya.org

16peliti banner ypostirixi

Σύντομο ιστορικό

Η εκδήλωση ξεκίνησε το 1999 στο χωριό Κάρπη του νομού Κιλκίς είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα και από τις παλιότερες παγκοσμίως. Το 2007 ξεκίνησε να έχει διεθνή χαρακτήρα. Το 2012 και το 2013 οργανώθηκαν παράλληλα και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων. Το 2013 οι seedsavers της Αυστραλίας τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων παγκοσμίως (Largest Seed Exchange in the World). το 2014 ήταν το σημείο έναρξης για το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους. Η γιορτή αυτή έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, στην Τουρκία και αλλού.

16peliti xartes

Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν στη γιορτή. Ανάμεσα τους και σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την Ελευθερία των Σπόρων, της γης του νερού κ.λ.π.

Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε έτσι ώστε να είστε κι εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρει λίγους σπόρους και πολύ χαρά στη 16η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2016 να’ ρθείτε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους. Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο “πολιτική” εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η γιορτή σπόρων του Πελίτι είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθ’ ένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν μέσα από αυτή την πρόσφορα αυτό που χρειάζονται. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασίες, τροφίμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κ.λ.π. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη γιορτή (σπόροι, φυτά, φαγητό, μουσική, χορός, ομιλίες, δράσεις κ.λ.π).
Όσοι από σας φέρετε σπόρους, φυτά ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα, θα πρέπει να μας το κάνετε γνωστό ως τις 15 Φεβρουαρίου  2016.

Αυτή είναι μια βασική αρχή για να οργανώσουμε καλύτερα και να προστατέψουμε τη γιορτή.

Οι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 φακελάκια από την κάθε ποικιλία συν ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι.

16peliti sporoi

Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια στα οποία θα αναγράφεται:
1. το είδος
2. η ποικιλία
3. η περιοχή καλλιέργειας
4. το όνομα του καλλιεργητή
5. ο τρόπος καλλιέργειας

Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία θα πρέπει να μας ενημερώσουν εγκαίρως μέσα στο Φεβρουάριο του 2016 έτσι ώστε να αναλάβουμε εμείς τη συσκευασία των σπόρων.

Προτείνουμε οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό (όχι διαφημιστικό υλικό). Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.

Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα προμηθευτούν από τη γραμματεία – αν δεν το έχουν προμηθευτεί – το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.

Η διανομή των σπόρων και των φυτών

Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει από τις 10:30 το πρωί με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε κι εσείς. Άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματά του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών.

16peliti spiti kosmos

Πρόγραμμα γιορτής:

– Διανομή σπόρων 10:30 π.μ. – 14:00 μ.μ.

– Επισκεψή στο σπίτι των σπόρων του Πελίτι 10:30 – 14:00

– Σιωπηλή προσευχή 12:30 μ.μ. – 12:35 μ.μ.

– Ομιλίες 12:35 μ.μ. – 14:45 μ.μ.

– Ελληνικά – Αγγλικά – Εργαστήρια 10:30 π.μ. – 13:40 μ.μ.

– Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά 10:30 π.μ. – 13:30 μ.μ.  

– Εργαστήριο ψηφιδωτού από σπόρους

16peliti sporoi psifidoto

– Ανοιχτό σπορείο για παιδιά

– Εργαστήριο υφαντικής

– Το τραπέζι της αγάπης 13:00 μ.μ.

– Τραγουδώντας για το Πελίτι 16:00 μ.μ. – 17:00 μ.μ.

– οι Namaste Band στη γιορτή

– Χαριστικό Παζάρι

– Εκθέσεις φωτογραφίας 

– Δείτε την ακριβή τοποθεσία της γιορτής

– Πείτε μας από πού έρχεστε

– Οργανώνουν εκδρομές

– Αφίσα της γιορτής στα Ελληνικά

– Αφίσα στα Αγγλικά

και πολλά ακόμη που θα τα δείτε και θα τα ζήσετε στη γιορτή

Πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε από το seedfestival(*)peliti.gr [αφαιρέστε (*) και αντικαταστήστε με @].

Ιστοσελίδα του Πελίτι www.peliti.gr
Facebook: Koινότητα Πελίτι
Το κανάλι του Πελίτι στο You Tube peliti

Ταχυδρομική διεύθυνση:
Πελίτι, Τ. θ. 15 ,Τ. Κ. 66101 Δράμα

«Να μας έχει ο θεός γερούς,
πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς και άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»

Καλή αντάμωση

Δείτε επίσης:
– Οι κοντινότεροι χώροι διαμονής
– Πως να φτάσετε στο Παρανέστι

Παρατίθεται η αφίσα της γιορτής:

16peliti seedfestival 2016 Afisa GR

Σχετικά άρθρα