1

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ; ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ TTP & TTIP

Γνωρίζατε ότι οι δύο διαφαινόμενες εμπορικές συμφωνίες, αν περάσουν από το Κογκρέσο, θα ενδυναμώσουν  45 από τους 50 μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου να “μηνύσουν” κυβερνήσεις σε ιδιωτικά δικαστήρια για τις πολιτικές που κρατούν τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος;
 
Ή ότι οι δύο αυτές συμφωνίες θα δώσουν αυτή τη νέα δύναμη στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το fracking στη δημόσια γη μας, να κάνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο στα ανοικτά των ακτών μας, και να λειτουργούν βρώμικους αγωγούς σε όλη τη χώρα, υπονομεύοντας τους αγώνες ενάντια στα ορυκτά καύσιμα από ακτή σε ακτή;


Αυτά είναι από τα ανησυχητικά ευρήματα μιας νέας έκθεσης και ενός διαδραστικού χάρτη, που δημοσιεύεται σήμερα, που αποκαλύπτουν τα κλιματικά οδοφράγματα που θέτει η εταιρική σχέση  TPP – εκκρεμεί σύμφωνο εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και 11 χωρών του Ειρηνικού – και η Διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και Επενδύσεων ΤΤΙΡ – μια ευρεία συμφωνία υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Τον Ιανουάριο, η Trans Canada – η εταιρεία πίσω από την Keystone XL που ο Πρόεδρος Ομπάμα απέρριψε τον περασμένο Νοέμβριο – κατέστησε σαφές ότι αυτή η εμπορική συμφωνία είναι πραγματική απειλή. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την αμερικανική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών Βορρά (NAFTA) να ζητήσει από ένα ιδιωτικό δικαστήριο τριών δικηγόρων να διατάξει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πληρώσει περισσότερα από $ 15 δισεκατομμύρια ως “αποζημίωση” για την απόρριψη του αγωγού για να αποφύγει αυξημένη διατάραξη του κλίματος.
 
Η σημερινή έκθεση δείχνει για πρώτη φορά ότι οι TPP και ΤΤΙΡ θα υπερδιπλασιάσουν τον αριθμό των εταιρειών ορυκτών καυσίμων που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Trans Canada και να χρησιμοποιούν αμέτρητα δικαστήρια ως κερκόπορτα για να αμφισβητήσουν τις πολιτικές των ΗΠΑ που κρατούν τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος.
 
Όπως η NAFTA, οι TPP και ΤΤΙΡ θα ενδυναμώσουν ξένες εταιρείες να σύρουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε δικαστήρια όχι για εσωτερική έννομη τάξη, αλλά εκεί όπου οι δικηγόροι – ως επί το πλείστον εταιρικοί δικηγόροι – δρουν ως δικαστές. Εκεί, οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις εμπορικές συμφωνίες «ευρεία δικαιώματα ξένου επενδυτή να ζητήσει αποζημίωση για τους περιορισμούς των ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ που είδαν ως «αυθαίρετη» ή αντίθετη στις «προσδοκίες» τους για ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.
 
Δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται σε αυτή την “επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους» (ISDS) τώρα συμβουλεύουν ρητώς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, να δουν το ISDS ως “εργαλείο” για την “πρόληψη” ανεπιθύμητων πολιτικών, καθώς οι απειλές των δαπανηρών περιπτώσεων ISDS μπορούν να παγώσουν τις πολιτικές προτάσεις.
 
Οι TPP και ΤΤΙΡ θα είναι οι πρώτες συμφωνίες που θα επιτρέπουν στους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου –  συμπεριλαμβανομένων όλους από τους οκτώ μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου  εκτός των ΗΠΑ – να χρησιμοποιήσουν αυτό το «εργαλείο» κατά της κλιματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει  την BHP Billiton – ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές των ΗΠΑ στο fracking, τη Shell – ο μεγαλύτερος κάτοχος των ομοσπονδιακών μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια γη και νερά, και τη BP των ΗΠΑ – μεγαλύτερος ενεργειακός επενδυτής των ΗΠΑ, με επενδύσεις ορυκτών καυσίμων σε  46 κράτη.
 
Καμία προηγούμενη εμπορική συμφωνία  δεν έχει δώσει τέτοια δικαιώματα για εταιρείες με τέτοια ευρεία συμφέροντα στη διατήρηση εξάρτησης των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα. Παραδίδοντας τα δικαιώματα ISDS σε αυτές και πάνω από 100 άλλες επιχειρήσεις  ορυκτών καυσίμων του εξωτερικού, η TPP και ΤΤΙΡ θα αποτελέσουν σημαντική απειλή – χωρίς προηγούμενο στην ιστορία αυτών των συμφωνιών – στις προσπάθειες των ΗΠΑ να κρατήσουν τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα.
 
Δικαίωμα για Frack;
Οι κοινότητες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν να απαγορευτεί η επικίνδυνη πρακτική, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, fracking στα κράτη από την Καλιφόρνια στην Πενσυλβανία, στο Κολοράντο. Αλλά οι TPP και ΤΤΙΡ θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις το fracking σε αυτά τα τρία κράτη, καθώς και σε εννέα άλλα, να χρησιμοποιούν  το ISDS για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν, ή να κερδίσουν αποζημίωση για οποιοδήποτε νέο περιορισμό στο fracking.
 
Πράγματι, οι δύο συμφωνίες θα χορηγήσουν ISDS δικαιώματα σε περισσότερες ξένες επιχειρήσεις  fracking από όλες τις 56 υφιστάμενες σε συνδυασμό με τις συμφωνίες για το εμπόριο και τις επενδύσεων των ΗΠΑ.
 
Αυτό δεν είναι ένα υποθετικό πρόβλημα. Η Lone Pine, μια εταιρεία φυσικού αερίου στο Delaware, αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώντας  τη NAFTA ξεκίνησε μια υπόθεση ISDS κατά του Καναδά για ένα μορατόριουμ fracking στο Κεμπέκ, υποστηρίζοντας ότι το μορατόριουμ ανακαλεί το «πολύτιμο» δικαίωμα να εξορύξουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο κάτω από τον ποταμό St. Lawrence.
 
Μια σανίδα σωτηρίας για  την Offshore Drilling?
Για να αποφευχθεί η επανάληψη των καταστροφικών  πετρελαιοκηλίδων το 2010 της BP και τις καταστροφικές προσπάθειες της Shell για εξόρυξη στην Αρκτική, οι παράκτιες κοινότητες και ακτιβιστές ζητούν να σταματήσουν όλες οι νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις και την ακύρωση των υφιστάμενων  μισθώσεων γεωτρήσεων στην Αρκτική.
 
Αλλά οι TPP και ΤΤΙΡ θα ενδυναμώσουν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε περισσότερο από 10 εκατομμύρια στρέμματα των ΗΠΑ υπεράκτιες γεωτρήσεις – συμπεριλαμβανομένων των BP και Shell – να χρησιμοποιούν απειλές ISDS για να μην αντισταθούν  σε υπεράκτιες γεωτρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές ελέγχουν το ένα στα τρία στρέμματα στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ, που καλύπτεται από μια ενεργή μίσθωση γεώτρησης. Στην Αρκτική, ελέγχουν το 85 τοις εκατό του μισθίου.
 
Μια άδεια να ρυπαίνουν δημόσια γη;
Για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, πάνω από 400 περιβαλλοντικές οργανώσεις, ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των Δημοκρατικών ζήτησαν τον περιορισμό σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δημόσια γη των ΗΠΑ. Αλλά οι TPP και ΤΤΙΡ θα κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 
Οι συμφωνίες θα έδιναν δικαιώματα ISDS σε εταιρείες με μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για πάνω από 720.000 στρέμματα δημόσιας γης στις ΗΠΑ. Επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων από την Αυστραλία ως την Ισπανία θα αποκτήσουν την ικανότητα να απειλούν να φέρουν δαπανηρές υποθέσεις  ISDS εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρήσει την παραγραφή της ανανέωσης των μισθώσεων τους.
 
Ένα εργαλείο για την υπεράσπιση των Dirty Pipelines?
Η Trans Canada έχει καταστήσει σαφές ότι η απειλή ISDS ελλοχεύει μεγάλες προσπάθειες για να εμποδίσει τους αγωγούς ορυκτών καυσίμων που διακινδυνεύουν τις διαρροές και τις εκπομπές του κλίματος. Οι TPP και ΤΤΙΡ θα χορηγούν νέα δικαιώματα ISDS σε εταιρείες που κατέχουν δεκάδες χιλιάδες μίλια βρώμικων αγωγών σε τουλάχιστον 29 κράτη.
 
Αν δοθεί πρόσβαση σε ISDS, οι επιχειρήσεις αυτές θα αποκτήσουν ένα νέο τρόπο για την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης στα σχέδια επέκτασης των αγωγών, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου 800 μίλια σε όλη την Αλάσκα και ένα έργο που θα αντλεί περισσότερο fracked αέριο στα βορειοανατολικά.
 
Ο αγώνας για την πρόοδο του κλίματος αντιμετωπίζει ήδη αρκετά εμπόδια χωρίς τα πρόσθετα οδοφράγματα που επιβάλλονται από τις TPP και ΤΤΙΡ. Η αντικατάσταση αυτών των αναχρονιστικών συμφωνιών με ένα νέο φιλικό προς το κλίμα μοντέλο  εμπορίου είναι ένα βασικό συστατικό για την αυξανόμενη προσπάθεια να κρατήσει τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος.

Ben Beachy
Ανώτερος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής, Υπεύθυνος Προγράμματος Εμπορίου στην περιβαλλοντική οργάνωση των ΗΠΑ Sierra Club (1892). 

Ελεύθερη απόδοση από Τώνια Φώτη


Πηγή
/φωτογραφία: huffingtonpost.com

Από: Τοπικοποίηση, topikopoiisi.eu