ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (του Τάσου Σαραντή)

canada - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

canada - Σόλων ΜΚΟΤουλάχιστον 98,6 εκατ. άνθρωποι επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές το 2015, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Και το κλίμα, συχνά υποβοηθούμενο από ένα ισχυρό «Ελ Νίνιο», ήταν ένας συντελεστής στο 92% αυτών των γεγονότων.

Η πιο προφανής επίπτωση ήταν οι 32 μεγάλες ξηρασίες που καταγράφηκαν το περασμένο έτος, αριθμός που ξεπέρασε το διπλάσιο του ετήσιου μέσου όρου των ξηρασιών της τελευταίας δεκαετίας.

Οι περσινές ξηρασίες έπληξαν 50,5 εκατομμύρια ανθρώπους, με πολλούς να συνεχίζουν να πλήττονται και φέτος, ιδιαίτερα στην Αφρική.

Το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί επιβεβαίωσε ότι πλέον οι σχετιζόμενες με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα καταστροφές κυριαρχούν στις καταστροφές που συνδέονται με τους φυσικούς κινδύνους, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNISDR).

Οι πέντε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από καταστροφές το 2015 ήταν οι: Κίνα (με 26), ΗΠΑ (22), Ινδία (19), Φιλιππίνες (15) και Ινδονησία (11).

Καταιγίδες

Υπήρξαν 996 θάνατοι στις καταγεγραμμένες καταιγίδες του περασμένου έτους, σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των 17.778 της δεκαετίας 2005-2014, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία του Κέντρου Ερευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών (CRED) που εδρεύει στο Βέλγιο.

Ο αριθμός των νεκρών από τις 346 μεγάλες καταγεγραμμένες καταστροφές πέρυσι ήταν 22.773 – συμπεριλαμβανομένων των 8.831 θανάτων από τον σεισμό του Νεπάλ.

Με 22.773 θανάτους το 2015, η συνολική θνησιμότητα από τις καταστροφές ήταν σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο των δέκα ετών, που ισοδυναμεί με 76.424 θανάτους.

Φαίνεται ότι οι έγκαιρες προειδοποιήσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην περίπτωση των καταιγίδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εθνικοί οργανισμοί διαχείρισης καταστροφών στην Ασία έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από καταιγίδες, μέσω έγκαιρων προειδοποιήσεων και έγκαιρων εκκενώσεων, ειδικά στις Φιλιππίνες, την Κίνα, την Ιαπωνία και τα μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.

Η Ασία και ο Ειρηνικός έφεραν το κύριο βάρος των 90 καταιγίδων που αναφέρθηκαν πέρυσι, στις οποίες περιλαμβάνονταν 48 κυκλώνες με ισχυρές καταιγίδες.

katastrofes

Καύσωνες-Ξηρασία

Οι ακραίες θερμοκρασίες, και ως επί το πλείστον οι καύσωνες, ήταν δριμύτατες το 2015. Πολλές χώρες στην Ευρώπη βρέθηκαν αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες που προκάλεσαν σημαντικό αριθμό θανάτων, ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Η Ινδία και το Πακιστάν βίωσαν μερικούς από τις πιο ισχυρούς καύσωνες των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θνησιμότητα που προκαλείται από τις ακραίες θερμοκρασίες έχει υποτιμηθεί πολύ και απαιτείται καλύτερη αξιολόγηση των επιπτώσεών τους.

Το 2015 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην Ιστορία και αυτό συνέβαλε σε μια σημαντική απώλεια ζωών που επήλθε από τους καύσωνες με συνολικά 7.346 θανάτους και συγκεκριμένα με 3.275 στη Γαλλία, 2.248 στην Ινδία και 1.229 στο Πακιστάν.

Συνολικά, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τις ακραίες θερμοκρασίες, όταν ο μέσος όρος των δέκα χρόνων ανέρχεται σε 7.232 θανάτους και με 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους να επηρεάζονται.

Το περασμένο έτος υπήρξαν 32 μεγάλες ξηρασίες, όταν ο ετήσιος μέσος όρος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας ήταν 15.

Οι ξηρασίες έπληξαν 50,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, που ήταν 35,4 εκατομμύρια.

Πλημμύρες

Οι πλημμύρες πλήττουν παραδοσιακά τους περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο, αλλά το 2015 βρέθηκαν στη δεύτερη θέση μετά τις ξηρασίες, καθώς 152 πλημμύρες έπληξαν 27,5 εκατομμύρια ανθρώπους και αφαίρεσαν 3.310 ζωές.

Συγκριτικά, ο μέσος όρος των προηγούμενων δέκα χρόνων ήταν 5.938 θάνατοι με 85,1 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται. Μόνο στην Ινδία, οι πλημμύρες το περασμένο έτος επηρέασαν 16,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας ήταν παράγοντες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για μια πολύ δραστήρια σεζόν κυκλώνων στην Ασία και στον Ειρηνικό, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 37.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξαν 90 καταιγίδες που επέφεραν 996 θανάτους και επηρέασαν 10,6 εκατομμύρια ανθρώπους, όταν ο μέσος όρος των δέκα χρόνων ήταν 17.778 θάνατοι με 34,9 εκατομμύρια ανθρώπους να επηρεάζονται.

canada

Το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί επιβεβαίωσε ότι πλέον οι σχετιζόμενες με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα καταστροφές κυριαρχούν στις καταστροφές που συνδέονται με τους φυσικούς κινδύνους. | Mark Blinch/The Canadian Press via AP

Σεισμοί-τσουνάμι

Σε ό,τι αφορά τα λοιπά στατιστικά στοιχεία που συνδέονται με τις φυσικές καταστροφές το 2015, οι σεισμοί και τα τσουνάμι σκότωσαν 9.525 άτομα (συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων του σεισμού στο Νεπάλ) και επηρέασαν 7,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι κατολισθήσεις, που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές, σκότωσαν 1.369 ανθρώπους και επηρέασαν 50.332. Οι δασικές πυρκαγιές πήραν 66 ζωές και επηρέασαν σχεδόν 495.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, ο σεισμός στο Νεπάλ, τον Απρίλιο του 2015, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι σεισμοί είναι η πιο θανατηφόρα κατηγορία των φυσικών κινδύνων, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της εξασφάλισης της συμμόρφωσης με τους οικοδομικούς κανονισμούς.

Διότι είναι κτίρια αυτά που σκοτώνουν ανθρώπους σε σεισμικές ζώνες, όπως διαπιστώσαμε και πάλι την περασμένη εβδομάδα με τον σεισμό στην Ταϊβάν.


Πηγή/φωτογραφίες
Η Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr

Σχετικά άρθρα