ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ 2ο): ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

aiolika poulia akinita - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

aiolika poulia akinita - Σόλων ΜΚΟΕίναι εξαιρετικά θορυβώδεις, βλάπτουν τη δημόσια υγεία, σκοτώνουν πουλιά και απαξιώνουν τις τιμές των ακινήτων. Σε προηγούμενο άρθρο για την «κατάρα των ανεμογεννητριών» διαβάσαμε για τον δημόσιο διάλογο που εκτυλίσσεται σχετικά με τις υγειονομικές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας και κατά πόσο οι κατηγορίες εναντίον αυτής της τεχνολογίας ΑΠΕ ευσταθούν.

Παρακάτω θα μάθουμε κατά πόσο οι ανεμογεννήτριες εξολοθρεύουν πουλιά και βλάπτουν τη βιοποικιλότητα.


Στην Ισπανία εκτιμάται ότι έξι ως 18 εκατομμύρια πουλιά εξολοθρεύονται από τις έλικες των ανεμογεννητριών κάθε χρόνο. Πεντακόσια εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν από προσκρούσεις ή την καταστροφή των φυσικών τους ενδιαιτημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα περισσότερες είναι οι νυχτερίδες που χάνονται.

Τις μακάβριες εκθέσεις των ορνιθολογικών εταιρειών ανά τον κόσμο υιοθετούν με περίσσιο ζήλο οι πολέμιοι της αιολικής ενέργειας.

Στον αντίποδα, μια βρετανική έκθεση του 2012 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Applied Ecology» καταλήγει στο συμπέρασμα πως «είναι ελάχιστα τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να συνδέσουμε την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας με μείωση των πληθυσμών των πουλιών».

Στη Γαλλία, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας (Ademe) εκτιμά ότι κάθε ανεμογεννήτρια σκοτώνει μεταξύ 0,2 και 1,4 πουλιά ετησίως, 300 φορές λιγότερο απ΄ότι στην Ισπανία. Πώς εξηγείται αυτή η χαώδης διαφορά;

Το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες είναι ότι χωροθετούνται σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, όπως οι βουνοκορφές, τις ίδιες δηλαδή που προτιμούν τα μεταναστευτικά πουλιά. Έτσι, η Μεσόγειος, όπου ανήκει και η Ελλάδα, αποτελεί σημείο συγκέντρωσης της βιοποικιλότητας, αλλά και προτιμώμενη ζώνη για την αιολική ενέργεια» εξηγεί ο Υβ Βεριλάκ, διευθυντής της Λίγκας για την Προστασία των Πουλιών (LPO).

Παραδόξως, υπογραμμίζει ότι η οργάνωσή του «είναι τα πάντα εκτός από πολέμιος της αιολικής ενέργειας». «Η προστασία των πουλιών με την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι συμβατές υπό την προϋπόθεση ότι δεν εγκαθίστανται αιολικά πάρκα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, όπως οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 και ότι πριν από οποιαδήποτε επένδυση λαμβάνεται υπόψη η βιοποικιλότητα».

Το γαλλικό γραφείο μελετών Biotope εξειδικεύεται σε αυτό ακριβώς: «εξετάζουμε τις πιθανές περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων ένα χρόνο νωρίτερα ώστε να βοηθήσουμε τους εγκαταστάτες να υλοποιήσουν τα έργα με τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο» εξηγεί ο επικεφαλής του γραφείο Αρνώ Γκοβέρ

Ο αντίκτυπος ενός αιολικού πάρκου εγκατεστημένου στο μέσο μιας μεγάλης πεδιάδας, φτωχής σε βιοποικιλότητα από μια γεωγραφική ζώνη με υψηλή υγρασία, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός.

Όσον αφορά στις νυχτερίδες, θα πρέπει να προτιμώνται οι ψηλοί αιολικοί πύργοι, ώστε τα ζώα να μην παρασέρνονται από τις περιδινήσεις των ελίκων και να κινδυνεύουν με προσκρούσεις.

Εάν τηρηθούν αυτά τα μέτρα προστασίας, οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν λιγότερα πουλιά από τις γυάλινες προσόψεις των κτηρίων, τους αυτοκινητοδρόμους, ακόμα και τις γάτες.

«Ορισμένα αιολικά πάρκα στην Ισπανία και τις ΗΠΑ δεν έπρεπε να γίνουν» υποστηρίζει ο Γκοβέρ.

Για να περιορίσουν τον αντίκτυπο εκ των υστέρων οι βιολόγοι «σαρώνουν» τους ουρανούς που διασχίζουν τα πουλιά κατά τη μετανάστευσή τους από την Αφρική στην Ευρώπη. Στο Γιβραλτάρ, απέναντι από την βορειοαφρικανική ακτή, όταν εντοπίζονται σμήνη μεταναστευτικών πουλιών, δίνεται σήμα ακινητοποίησης των ελίκων.

—Οι τιμές των ακινήτων

Οι πολέμιοι της αιολικής ενέργειας στη Γαλλία συχνά παραπέμπουν σε μια απόφαση του Εφετείου της Ανζέρ. Το 2010, οι νέοι ιδιοκτήτες μιας κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή Μεν ε Λουάρ της κεντροδυτικής Γαλλίας διεκδίκησαν και κέρδισαν αποζημιώσεις ύψους 18.000 Ευρώ ή ποσοστό 10% επί της αξίας του ακινήτου από τους πωλητές διότι αυτοί τους τους απέκρυψαν ότι επέκειτο η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Το ποσοστό μείωσης των τιμών των ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε αιολικά πάρκα υπολογίζεται σε 11% σύμφωνα με μια μελέτη του London School of Economics (LSE).

Αντίστοιχα είναι και τα συμπεράσματα αμερικανικών μελετών για τον αντίκτυπο της αιολικής ενέργειας στο real estate.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της αιολικής ενέργειας επικαλούνται το Εφετείο της Ναντ που το 2014 απέρριψε προσφυγή μιας κατοίκου του Ποντιβύ της Βρετάννης στο βορειοδυτική Γαλλία που υποστήριζε ότι το ακίνητό της απόλεσε το 40% της αξίας του εξαιτίας ενός αιολικού πάρκου.

Η αλήθεια είναι ότι τα κτηματομεσιτικά γραφεία σε όλη τη Γαλλία δεν διαπίστωσαν κανέναν αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων από την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Ο αντίκτυπος της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων ή πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης είναι απείρως μεγαλύτερος.

Ενδεικτικό της μηδαμινής επίπτωσης των αιολικών πάρκων στις τιμές των ακινήτων είναι και το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ουδέποτε έχει χρειαστεί να ενεργοποιήσουν την «αιολική ρήτρα» που συχνά περιλαμβάνεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων ως εξασφάλιση για τον αγοραστή.


Πηγή/φωτογραφία
econews.gr

Σχετικά άρθρα