1

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; (του Savio Carvalho)

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα της εποχής μας, γράφει ο Savio Carvalho, Ανώτατος Σύμβουλος για τη Διεθνή Ανάπτυξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πως συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Ακραίες καταστροφές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα καταστρέψουν σπίτια και την ικανότητα των ανθρώπων να κερδίζουν τα προς το ζην. Επιπλέον, αν οι εκπομπές ρύπων δεν μειωθούν σημαντικά, περίπου 600 εκατομμύρια  άνθρωποι είναι πιθανό να βιώσουν την πείνα και την ξηρασία, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, μπορείτε να δείτε την άμεση σύνδεση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, την υγεία, την τροφή, το νερό και τη στέγαση.

Πως επηρεάζονται οι γυναίκες από την κλιματική αλλαγή;
Σ’ όλο τον κόσμο, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, μικρής κλίμακας αγροτών, οπότε η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι καταστροφές των καλλιεργειών θα χτυπήσουν εκείνες πρώτα και σκληρότερα. Είναι επίσης πιο πιθανό να αναλάβουν εκείνες το βάρος της συλλογής του νερού, οπότε θα επηρεαστούν έντονα από τις σοβαρές ελλείψεις νερού.

Τι σημαίνει αυτό για τους αυτόχθονες λαούς;
Οι αυτόχθονες λαοί είναι συχνά στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω της εξάρτησής τους από το περιβάλλον. Πολλοί ζουν σε εύθραυστα οικοσυστήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κλιματικές αλλαγές. Αυτό απειλεί την πολιτιστική τους ταυτότητα, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη γη τους και την επιβίωση τους. 

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να σημαίνει περισσότερους πρόσφυγες;
Καθώς οι λιμοί, οι ξηρασίες και οι φυσικές καταστροφές γίνονται πιο συχνές, ο αριθμός των ατόμων που μετακινούνται πέρα από τα σύνορα τους θα αυξηθεί. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρούν το νομικό ορισμό των «προσφύγων», ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για να δεχτούν υποστήριξη από τις χώρες που ευθύνονται περισσότερο για την αλλαγή του κλίματος.

Μπορεί η αύξηση της θερμοκρασίας και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας να οδηγήσουν σε περισσότερους πολέμους ;
Πολύ πιθανόν. Γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει γνωστές αιτίες του πολέμου, όπως είναι ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους. Και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο των βίαιων συγκρούσεων στο μέλλον.

Τι πρέπει να πράξουν οι κυβερνήσεις;
Θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα. Θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, και να παρέχουν αποζημιώσεις, όπως για παράδειγμα, σε όσους έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Τι κάνει η Διεθνής Αμνηστία;
Μαζί με τους φορείς που συνεργαζόμαστε, ασκούμε πιέσεις στις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα, όπως στα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο να αναλάβουν συγκεκριμένες και επείγουσες δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Αυτό δεν πρόκειται για φιλανθρωπία ή αρωγή, πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.

klimatiki-allagi-1

Από τον Savio Carvalho

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία, amnesty.gr