ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η MONSANTO ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

monsanto 21 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

monsanto 21 - Σόλων ΜΚΟΟι διεθνείς οργανισμοί Organic Consumers Association (OCA), IFOAM International Organics, Navdanya, Regeneration International (RI), and Millions Against Monsanto ανακοίνωσαν ότι παραπέμπουν τη Monsanto σε δίκη για εγκλήματα κατά της φύσης και της ανθρωπότητας, και οικοκτονία, στις 16 του Οκτώβρη του 2016, στην Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Επικαλούμενοι τις «Κατευθυντήριες Αρχές για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ το 2011, ένα διεθνές δικαστήριο των δικηγόρων και των δικαστών θα αξιολογήσει το δυναμικό ποινική ευθύνη της Monsanto για ζημιές προκλήθηκαν στην υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον.

Το δικαστήριο θα στηρίζεται στο Καταστατικό της Ρώμης που δημιούργησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη το 2002, και θα εξετάσει αν πρέπει να μεταρρυθμίσει το διεθνές ποινικό δίκαιο ώστε να περιλαμβάνονται τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, «Η Οικο-κτονία», ως ποινικό αδίκημα. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που ιδρύθηκε το 2002 στη Χάγη, έχει καθορίσει ότι η δίωξη του εγκλήματος της οικοκτονίας ως ποινικό αδίκημα είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων σε ένα υγιές περιβάλλον και το δικαίωμα της φύσης να προστατεύονται.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διάσκεψη COP21 Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στις 3 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

Ο χρόνος έχει καθυστερήσει πάρα πολύ για ένα παγκόσμιο δικαστήριο  να θέσει τη Monsanto σε δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος. Είμαστε στο Παρίσι για να αντιμετωπίσουμε την πιο σοβαρή απειλή που οι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στα 100-200,000 χρόνια εξέλιξης  του πλανήτη”, δήλωσε ο Ronnie Cummins, ο πρόεδρος του Organic Consumers Association

Η Monsanto από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχει αναπτύξει μια σειρά εξαιρετικά τοξικών προϊόντων που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και έχει προκαλέσει ασθένειες και θανάτους σε χιλιάδες ανθρώπους. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν:

• PCB Τα PCB είναι επικίνδυνες χημικές ουσίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερη απειλή για το περιβάλλον λόγω της τοξικότητας, της ανθεκτικότητας και της τάσης τους να συσσωρεύονται σε ανθρώπινους ιστούς. και επηρεάζουν τη γονιμότητα ανθρώπων και των ζώων.

• 2 2,4,5 T (2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid) Διοξίνες που περιέχουν συστατικό της Agent Orange, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και συνεχίζει να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο.

• Lasso, ένα ζιζανιοκτόνο που τώρα είναι απαγορευμένο στην Ευρώπη.

• RoundUp, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Αυτό το τοξικό ζιζανιοκτόνο, ορίζεται σαν πιθανή καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με γενετικάτροποποιημένους σπόρους (GMO) Roundup Ready των μονοκαλλιεργειών μεγάλης κλίμακας, κυρίως για την παραγωγή σόγιας, καλαμποκιού, για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα.

Σήμερα για όλο και περισσότερους ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, η Monsanto είναι το σύμβολο της βιομηχανικής γεωργίας. Αυτή η μορφή εντατικής χημικής καλλιέργειας ρυπαίνει το περιβάλλον, επιταχύνει την απώλεια της βιοποικιλότητας, και συμβάλλει μαζικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους επικριτές της η Monsanto αγνοεί τις ανθρώπινες και περιβαλλοντικές ζημίες που προκαλούνται από τα προϊόντα της και διατηρεί τις καταστροφικές δραστηριότητές της μέσω μιας στρατηγικής συστηματικής απόκρυψης: καταφεύγοντας στο ψέμα και τη διαφθορά, με τη χρηματοδότηση δόλιων επιστημονικών μελετών, πιέζοντας επιστήμονες, με χειραγώγηση του τύπου και των Μ.Μ.Ε.

Ορισμένα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Δικαστηρίου:
Vandana Shiva ,Corinne Lepage, Marie-Monique, Olivier De Schutter, Gilles-Eric Séralini,Hans Rudolf, Arnaud Apoteker, Valerie Cabanes, Ronnie Cummins, Andre Leu.

Members of the organizing committee (in alphabetical order):
Françoise Boulègue, Film editor for M2R Films.
Tjerk Dalhuisen, Secretary of Action for Solidarity Environment Equality and Diversity.
Luigi D’Andrea, Executive Secretary of Alliance Suisse pour une agriculture sans genie génétique.
Esther Gerber, Biologist and member of the Forum Civique Européen.
Benny Haerlin, Former member of the European Parliament, campaign coordinator of “Save Our Seeds” campaign.
Hannes Lammler, Agronomist, member of the Forum Civique Européen and campaigner for Falea21-Mali.
René Lehnherr, IT Specialist, member of the Forum Civique Européen.
Gilles Lemaire, Member of the commission on ecology and society of Attac France.
Michel Pimbert, Executive Director of the Centre for Agroecology, Water and Resilience at Coventry University.
Bessie Schadee, President of Network Vital Agriculture and Nutrition and member of Gezonde Gronden (Netherlands).
Mindi Schneider, Sociologist, Agronomist, and Assistant Professor at the International Institute of Social Studies (ISS) of Erasmus University Rotterdam in The Hague, Netherlands.
Doro Schreier, Founder of Netzfrauen.
Ruchi Shroff, Coordinator of Navdanya.
François Veillerette, Spokesperson for Générations Futures, President of the Pesticide Action Network Europe.

SUPPORTING ORGANIZATIONS
Arrêtons l’Ecocide – End Ecocide on Earth http://www.endecocide.org/
ASEED www.aseed.net
ATTAC www.attac.org
CRIIGEN http://www.criigen.org/
Forum Civique Européen www.forumcivique.org
Générations Futures www.generations-futures.fr
Gezonde Gronden www.gezondegronden.nl/
GRAIN www.grain.org
IFOAM – Organics International http://www.ifoam.bio/
La Via Campesina http://viacampesina.org/en/
Millennium Institute www.millennium-institute.org
Navdanya International  http://seedfreedom.info/
Netwerk Vitale Landbouw en Voeding (Network Vital Agriculture and Nutrition) http://www.nvlv.nl/
Netzfrauen www.netzfrauen.org
Organic Consumers Association www.organicconsumers.org
Pesticide Action Network Europe http://www.pan-europe.info/
Regeneration International www.regenerationinternational.org/about-us
SAG/StopOGM – Alliance suisse pour une agriculture sans génie génétique www.stopogm.ch
Save Our Seeds http://www.saveourseeds.org/
Supermacht www.supermacht.nl

Πηγή/φωτογραφία: Απέναντι Όχθη, apenantioxthi.com