ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΝΘΡΑΞ….Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ (του Τάσου Σαραντή)

ilektroparagogi anthrakas - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ilektroparagogi anthrakas - Σόλων ΜΚΟΑν ο πλανήτης μας είχε μάτια είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τα έστρεφε και προς τις παγκόσμιες συνόδους για το κλίμα, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι.

Ωστόσο, θα χαμήλωνε το βλέμμα του καθώς θα αντιλαμβανόταν ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για μια συμφωνία που θα αποτρέψει τις πολύπλευρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καλύπτονται από τον μακρύ χιτώνα της υποκρισίας.


Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η όποια συμφωνία προκύψει στο Παρίσι με την ολοκλήρωση της συνόδου θα υπονομευτεί οικτρά από την εμμονή στη χρήση των ορυκτών καυσίμων και τα υπάρχοντα σχέδια για την κατασκευή χιλιάδων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο;

Κι αυτό διότι, εφόσον τελικά κατασκευαστούν οι νέες μονάδες άνθρακα που βρίσκονται στα σκαριά, τότε, αυτόματα, θα ανατραπούν όλες οι προσπάθειες για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Εάν επρόκειτο να κατασκευαστούν όλες οι μονάδες άνθρακα που σχεδιάζονται, τότε, από το 2030, οι εκπομπές από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα είναι 400% υψηλότερες από ό,τι απαιτείται για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου», αναφέρεται στην ανάλυση του οργανισμού Climate Action Tracker που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι.

Ακόμη και αν δεν κατασκευαστεί καμιά νέα μονάδα καύσης άνθρακα, αναφέρει η ανάλυση, οι εκπομπές από τις υφιστάμενες μονάδες που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, τουλάχιστον μέχρι το 2030, θα είναι 150% μεγαλύτερες από ό,τι θα έπρεπε για να επιτευχθεί ο στόχος.

Χωρίς τις νέες κατασκευές, το 2030, οι εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα θα εξακολουθούσαν να είναι πάνω από 150% υψηλότερες από ό,τι απαιτείται για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή τη στιγμή προγραμματίζεται η κατασκευή 2.440 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε όλο τον κόσμο, συνολικής ισχύος 1.428 GW.

Πρόκειται για μονάδες η κατασκευή των οποίων έχει ανακοινωθεί, είτε βρίσκονται υπό κατασκευή είτε έχουν λάβει άδεια κατασκευής.

Συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων μονάδων με τεχνική διάρκεια ζωής μετά το 2030, οι συνολικές εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα θα μπορούσαν να φτάσουν τους 12 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2030.

Παρά την επιτακτική ανάγκη για τη σταδιακή κατάργηση των εκπομπών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, πολλές κυβερνήσεις -και η Ευρωπαϊκή Ενωση των 28- εξακολουθούν να σχεδιάζουν την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα.

Σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα συνδέεται με την ανάγκη αντιμετώπισης της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην Ευρώπη οι νέες σχεδιαζόμενες μονάδες αφορούν, κατά κύριο, λόγο την αντικατάσταση του υφιστάμενου δυναμικού.

ilektroparagogi anthrakas

Οι επιστήμονες του Climate Action Tracker επισημαίνουν ότι τα σχέδια για την κατασκευή νέων μονάδων καύσης άνθρακα ανά τον πλανήτη θα πρέπει να ακυρωθούν, αλλά, κατά βάθος, κανείς δεν το πιστεύει

Οκτώ χώρες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέες μονάδες καύσης άνθρακα ισχύος μεγαλύτερης των 5 GW. Πρόκειται για την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία – καθώς επίσης και την Ευρωπαϊκή Ενωση των 28.

Σε επτά από τις εννέα χώρες (η Ε.Ε. εκλαμβάνεται ως ολότητα) που μελετήθηκαν στην ανάλυση του Climate Action Tracker (Κίνα, E.Ε.-28, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Τουρκία) οι σχεδιαζόμενες μονάδες άνθρακα απειλούν την επίτευξη των εθελοντικών δεσμεύσεων (INDC) που έχουν υποβάλει στον ΟΗΕ για συγκράτηση ή μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Τα πρωτεία σε αυτή την κατάσταση κατέχει για άλλη μια φορά η Κίνα, η οποία έχει προγραμματίσει την κατασκευή 722 νέων μονάδων καύσης άνθρακα, που θα εκπέμπουν 2,2 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς τα σχέδια για επέκταση της ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες άνθρακα αφορούν παραγωγική ικανότητα ισοδύναμη με 3,5 GW.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι σχεδιαζόμενες μονάδες στην Ινδία και την Τουρκία θα μπορούσαν επίσης να έχουν ένα σχετικά σημαντικό αντίκτυπο, επιβαρύνοντας τις προσπάθειες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες του Climate Action Tracker επισημαίνουν ότι τα σχέδια για την κατασκευή των νέων μονάδων καύσης άνθρακα ανά τον πλανήτη θα πρέπει να ακυρωθούν, αλλά, κατά βάθος, κανείς δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.

Σίγουρα όχι στην Ινδία, όπου οι εταιρείες άνθρακα έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική τάξη και όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, που συμμετέχει στις συνομιλίες στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν το κρατίδιο Ταμίλ Ναντού στη νότια Ινδία και προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων είναι μια «φυσική καταστροφή» και ότι «δεν μπορεί να συνδέονται άμεσα με την αλλαγή του κλίματος».

Τι κι αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα αυστηρότερα όρια για ρύπανση καθιστούν τις μονάδες με καύση άνθρακα παρωχημένες σε ολόκληρο τον κόσμο και όσο νωρίτερα βγουν από τις διαδικασίες σχεδιασμού τόσο λιγότερο θα κοστίσουν;

Τι κι αν, εφόσον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απογειωθούν τόσο γρήγορα όσο αναμένεται επί του παρόντος, πολλές από αυτές τις προγραμματισμένες μονάδες άνθρακα θα μπορούσαν να αποδειχτούν λανθάνουσες επενδύσεις;

Μπορεί περισσότερες από 100 χώρες να ζητούν η συμφωνία που θα προκύψει από τη σύνοδο στο Παρίσι να περιλαμβάνει αναφορά στα όρια συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, ωστόσο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις υφιστάμενες μονάδες άνθρακα υπερβαίνει κατά πολύ το εύρος αυτού του σεναρίου.

Αλλωστε, όλα δείχνουν ότι τα παράλληλα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν αποτελούν προτεραιότητα σε αυτό που οι τεχνοκράτες αποκαλούν κόστος…

 

Πηγή/φωτογραφία: Η Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr

Σχετικά άρθρα