1

“ΟΠΛΟ” ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ

Την ανάγκη χάραξης από την πολιτεία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την υποστήριξη των φυτογενετικών πόρων της χώρας προς όφελος των αγροτών και την πρόοδο της ελληνικής γεωργίας επισημαίνει η Δρ Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια και διευθύντρια των Ινστιτούτων Φυτικής Παραγωγής Βορείου Ελλάδας στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».


Το φυτικό γενετικό υλικό, που διατηρεί η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού (φυλάσσονται 14.000 σειρές από κάθε ποικιλία), επιτρέπει την ανάπτυξη νέων βελτιωμένων ποικιλιών της γεωργίας με καλύτερη απόδοση σε μελλοντικές αβεβαιότητες και κινδύνους γεωργίας, όπως η κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για έναν ολόκληρο θησαυρό, τον οποίο κάλλιστα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής της χώρας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, αυτή την κρίσιμη εποχή. Ωστόσο, για να αξιοποιηθεί το όπλο που έχουμε ως χώρα ενάντια στους εισαγόμενους σπόρους του εμπορίου, θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα, ξεκινώντας από την ίδια την Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού.

Αν και έχει κατασκευαστεί νέο κτήριο για να στεγάσει την τράπεζα ήδη από το 2008, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή βιωσιμότητα των σπόρων, δεν έχει ακόμη μεταστεγαστεί, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η λειτουργία της. Όμως, σύμφωνα με την κα Μαλούπα, πέρα από τη λειτουργία της τράπεζας, θα πρέπει να γίνει μια σημαντική προσπάθεια για την υποστήριξη των αγροτών μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να καταγραφούν νέες ποικιλίες στον εθνικό κατάλογο, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εμπορία τους. Παράλληλα, θα πρέπει να υποστηριχθούν και οι επιχειρήσεις σποροπαραγωγής, γιατί οι σπόροι αυτοί αργούν να αποδώσουν. Όπως η ίδια σημειώνει, «είναι επιτακτική η ανάγκη να αξιοποιηθούν περαιτέρω επιστημονικά και εμπορικά αυτά τα είδη, γιατί η προστασία και η αξιοποίηση της γενετικής κληρονομιάς του τόπου είναι το απαραίτητο θεμέλιο για την πρόοδο της ελληνικής γεωργίας».

trapeza-sporon


Πηγή/φωτογραφία:  ypaithros.gr