1

ΓΚΑΛΕΡΙ: ΦΩΛΙΕΣ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Το Τhe Nest Project ενισχύει την άγρια ζωή, δίνοντας στους κατοίκους των πόλεων τη δυνατότητα να φτιάξουν φωλιές πουλιών.

Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και επεκτείνονται, καταπίνουν τη φύση, που σιγά σιγά εξαφανίζεται από τον αστικό ορίζοντα. Πάρκα και πράσινοι χώροι αντικαθίστανται από κτίρια και δρόμους, τρομάζοντας την «άγρια ζωή» της πόλης, που σταδιακά πεθαίνει ή φεύγει μακριά.


Ο Robin Howie, ιδρυτής του design studio Fieldwork Facility στο Λονδίνο, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία του φυσικού περιβάλλοντος στις πόλεις, έφτιαξε το The Nest Project. Το πρόγραμμα ενισχύει την ύπαρξη πτηνών μέσα στην πόλη και κάνει τις αστικές γειτονιές πιο όμορφα μέρη για να ζει και να δουλεύει κανείς.

Οι φωλιές των πουλιών είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν πάνω σε φανάρια ή άλλα σημεία της πόλης, να αναμειχθούν δηλαδή με το αστικό τοπίο.

Οι φωλιές αυτές δεν αποτελούν μόνο σπίτι για πουλιά, αλλά προωθούν την ευαισθητοποίηση, ειδικά των παιδιών. Ξεκινούν σαν ξύστρες στα σπίτια, τα γραφεία ή τα σχολεία και ξύνοντας τα μολύβια τους οι άνθρωποι συμβάλλουν στο χτίσιμο μιας νέας φωλιάς. Μόλις αυτή είναι έτοιμη, μπορεί να κρεμαστεί σε κάποιο σημείο στη γειτονιά.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να κοινοποιήσουν τα σημεία που υπάρχουν φωλιές, ώστε κι άλλοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν αφενός τη ζωή των πουλιών, αλλά και να ανακαλύψουν την πόλη μέσα από μια διαφορετική ματιά.

Κάποιες μάλιστα από τις φωλιές έχουν κάμερες και μπορούν να «τουιτάρουν» το τι συμβαίνει μέσα στη φωλιά. Αν όντως αυτές οι φωλιές καταφέρουν να συμβάλουν θετικά στη ζωή των πτηνών στην πόλη, μελλοντικά σχέδια μπορεί να περιλαμβάνουν π.χ. τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί.

 folies poulion 2

folies poulion 3

folies poulion 4

folies poulion 5

folies poulion 6

folies poulion 7

 

Πηγή/φωτογραφίεςdoctv.gr