1

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: 60 ΕΚΑΤ. ΚΥΒΙΚΑ ΤΟΞΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κυριολεκτικά άφωνοι έχουν μείνει πλέον οι βιολόγοι από το μέγεθος της ρύπανσης ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα, 20 ημέρες μετά το δυστύχημα στο ορυχείο Samarco που πλημμύρισε την περιοχή με ποσότητα τοξικών αποβλήτων ίση με 25.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Το δυστύχημα, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες ανθρώπων, συνέβη στις 6 Νοεμβρίου στο ορυχείο σιδηρομεταλλευμάτων “Samarco” όταν, δυο από τα φράγματα που συγκρατούσαν τα απόβλητα κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή του Bento Rodrigues να θαφτεί κάτω από τη λάσπη.


Ταυτόχρονα, επτά ακόμη χωριά επλήγησαν μέσω του ποταμού Rio Doce που «ξαφνικά» έγινε κόκκινος και με σχεδόν κάθε ζωή που υπήρχε μέσα του να έχει πεθάνει.

Από την πρώτη στιγμή οι δύο εταιρείες εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ορυχείου, (“BHP Billiton” συμφερόντων Αυστραλίας και Vale SA” συμφερόντων Βραζιλίας) που βρίσκονται «πίσω» από τη Samarco και είναι και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στην εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ύπαρξη κινδύνου για το περιβάλλον, ισχυριζόμενες πως «το νερό και ανόργανα απόβλητα που ξέφυγαν από το φράγμα δεν είναι τοξικά».

perivallontiki katastrofi 2 jpg

Photo Reuters: Ολόκληρη η περιοχή Bento Rodrigues έχει καλυφθεί τελείως από τη λάσπη του ορυχείου Samarco, μετά την κατάρρευση των δυο φραγμάτων – 06 Νοεμβρίου 2015

Τρεις ωστόσο εβδομάδες αργότερα, έκθεση του ΟΗΕ που βασίζεται σε νέα στοιχεία του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της Samarco, μιλώντας για «υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών χημικών ουσιών», επιβεβαιώνοντας έτσι και ό,τι θα μπορούσε να δει κάποιος και διά γυμνού οφθαλμού, αφού τα νεκρά ψάρια που κατά χιλιάδες περισυλλέγονται από τον ποταμό Rio Doce, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άλλη εκδοχή.

perivallontiki katastrofi 3 jpg

Photo Reuters: Ντόπιοι ψαράδες που εργάζονται για μια εταιρεία στην οποία η Samarco ανέθεσε την εκκαθάριση των ακτών από τα νεκρά ψάρια, στην παραλία του χωριού Povoação, κοντά στις εκβολές του Rio Doce – 23 Νοεμβρίου 2015

Ο ΟΗΕ δεν προσδιόρισε ακριβώς τις μελέτες που αποτέλεσαν τη βάση για την απόδειξη ούτε και είπε ποιος φορέας τις διεξήγαγε, ενώ, εκπρόσωπός του στη Γενεύη δήλωσε πως η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι άμεσα διαθέσιμη.

perivallontiki katastrofi 4 jpg

Photo: Reuters – Eναέρια λήψη του ποταμού Rio Doce – 23 Νοεμβρίου 2015

Σε νέα δήλωσή της η Samarco επέμεινε πως, τόσο πριν το καταστροφικό συμβάν όσο και πριν από αυτό, «η λάσπη που διέρρευσε στο περιβάλλον αποτελείται κυρίως από νερό, οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου ή χαλαζία, στοιχεία που δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».

Τα ίδια όμως ισχυρίζεται και η BHP, λέγοντας συγκεκριμένα πως «τα υλικά που έφτασαν στον ποταμό Rio Doce αποτελούνταν από πηλό και επεξεργασμένες γαίες που περιέχουν σίδηρο χημικά σταθερό».

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες της “Samarco” δηλώνουν πως λαμβάνουν κάθε μέτρο για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τους πληγέντες, προκειμένου να μειωθούν τόσο οι κοινωνικές όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις από την καταστροφή.

Ωστόσο, η εταιρείες εκμετάλλευσης αρνήθηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωσε σχετικά με τη συγκεκριμένη έκθεση του ΟΗΕ, λέγοντας πως «δεν την έχουν δει» και πως «προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον εισηγητή της ώστε να κατανοήσουν τις επισημάνσεις του».

peivallontiki katastrofi 5

Photo: Reuters – Eναέρια λήψη του ποταμού Rio Doce – 23 Νοεμβρίου 2015

Υπενθυμίζεται πως η ευρύτερη περιοχή της Minas Gerais είναι κέντρο εξορύξεων από τον 16ο αιώνα και η συγκεκριμένη καταστροφή καταγράφεται ως η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στη Βραζιλία και μία από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη, αφού, η συνολική ποσότητα των τοξικών αποβλήτων φτάνει στο ιλιγγιώδες νούμερο των 60 εκατ. κυβικών, μια ποσότητα δηλαδή που θα γέμιζε 25.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

H κεντρική φωτογραφία του άρθρου εικονίζει ένα κύμα του ποταμού Rio Doce στην ακτή Espirito του χωριού Santo in Regencia και έχει ληφθεί στις 22 Νοεμβρίου 2015 / Photo Reuters.

Π.Κ.


Πηγή
The Press Project, thepressproject.gr