ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ “ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ”: Τι θα γινόταν αν ο πλουσιότερος άνθρωπος κάθε χώρας μοίραζε τα λεφτά του στους φτωχούς

robin hood - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

robin hoodΠώς θα ήταν ο κόσμος εάν ο πιο πλούσιος άνθρωπος σε κάθε χώρα μοίραζε την περιουσία του στους πιο φτωχούς;

Το Bloomberg έφτιαξε ένα γράφημα 42 χωρών με τεράστιες δημογραφικές και οικονομικές διαφορές, και συνέκρινε τους πιο πλούσιους με το ποσοστό του πληθυσμού που ζει υπό το όριο της φτώχειας. Παρεμπιπτόντως, ο πλουσιότερος άνθρωπος είναι γένους θηλυκού μόνο στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Χιλή και την Αυστραλία.

Το γράφημα δείχνει πως η καθαρή αξία του πλουσιότερου ανθρώπου της κάθε χώρας συγκρίνεται με τη ζωή των συνανθρώπων του ή της, υπολογίζοντας το συνολικό μέγεθος δολαρίων που θα λάμβαναν οι φτωχοί εάν η αξία αυτή ρευστοποιούνταν και διαμοιραζόταν «a la» Ρομπέν των Δασών.


 

robin hood index2

Για παράδειγμα το αξία του Bill Gates θα γινόταν μία μοναδική πληρωμή 1.736 δολαρίων εάν διαμοιραζόταν στο 15% των φτωχότερων Αμερικανών.

Ο τεράστιος πληθυσμός της Ινδίας σημαίνει πως τα 19,2 δισ. δολάρια του Mukesh Ambani είναι η μικρότερη πληρωμή per capita σε ολόκληρη τη λίστα. Η χρηματική «αξία» του είναι 13,6 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ των υπόλοιπων Ινδών. Με 30% της χώρας να ζει υπό το όριο της φτώχειας, όμως, τα… δισεκατομμύριά του θα αντιστοιχούσαν σε 59 δολάρια ανά άτομο. Αυτό σημαίνει 118 βασικά γεύματα των 50 σεντ (35 ρουπιές), με ρύζι, νταλ, δύο λαχανικά, μία πίκλα και τρία τσαπάτι…

Η Κύπρος και η Σουηδία είναι τα μέρη στα οποία θέλει κανείς να βρεθεί εάν το φαινόμενο του Ρομπέν των Δασών γίνει… μόδα. 45.987 δολάρια και 33.149 δολάρια αντιστοίχως. Οι δύο χώρες αυτές, όμως, είναι ειδικές περιπτώσεις. Έχουν μικρούς πληθυσμούς (1,1 εκατ. στην Κύπρο) και σχετικά υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Η Σουηδία βρίσκεται μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ο Ρομπέν των Δασών θα είχε, πάντως, πολλή δουλειά να κάνει…

********

Πηγή: crashonline (Με πληροφορίες από New Money)

Φωτογραφία/πίνακας : business-standard


Από: 
Αντικλείδι, antikleidi.com

Σχετικά άρθρα