ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΤΑ 7 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Yin yang 450 on - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Yin yang 450 on - Σόλων ΜΚΟΌπως είναι κοινώς αποδεκτό στη Μακροβιοτική Σκέψη, το φαγητό μεταβολίζεται και μετατρέπεται σε σωματικά κύτταρα. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, πρώτα μετασχηματίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια και εν συνεχεία σε σωματικά κύτταρα. Η γνωστή φράση «Ότι τρως είσαι…» έχει ρίζες σε αρχαίες φιλοσοφίες, από τον Ιπποκράτη μέχρι την Από Ανατολή.

Σε γενικές γραμμές, η σχέση της υγείας και της ασθένειας κυβερνάται από την ισορροπία των ποιοτήτων Γιν και Γιανγκ στη ζωή μας και στο σώμα μας. Η πρώτη και βασική αιτία ασθένειας είναι η χαμηλή ποιότητα αίματος, η οποία προέρχεται από φτωχή και ανισόρροπη διατροφή.

Η εξέλιξη της ασθένειας ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά: Από το φαγητό στο αίμα και μετά στα κύτταρα.

Βάσει αυτής της λογικής παρατηρούνται 7 βασικά στάδια: 

1. Το πρώτο στάδιο της ασθένειας είναι η κούραση ως αποτέλεσμα της υπερφαγίας, της κατανάλωσης πολλών γλυκών τροφών και της έλλειψης ηρεμίας και σταθερότητας στις συνθήκες διαβίωσης.

2. Το δεύτερο στάδιο της ασθένειας είναι ο πόνος. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος, η οποία εμποδίζει την επαρκή λήψη οξυγόνου από τα σωματικά κύτταρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή κάποια τριχοειδή αγγεία έχουν φράξει ή σπάσει. Μια από τις πιο άμεσες ενδείξεις των παραπάνω είναι ο πόνος στο στήθος όταν τα τριχοειδή αγγεία της καρδιακής στεφάνης έχουν φράξει και δεν φτάνει αρκετό αίμα στα κύτταρα του ιστού της καρδιάς. Όποτε τα κύτταρα δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο, νιώθουμε πόνο.

3. Το τρίτο στάδιο είναι οι μεταδοτικές ασθένειες. Αυτό το στάδιο είναι αποτέλεσμα της υπέρμετρα Γιν-ποιότητας των υγρών του σώματος, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης, γλυκαντικών, φρούτων, μπαχαρικών, αλκοόλ, τοξικών φαρμάκων και ναρκωτικών, τυποποιημένων και ραφιναρισμένων τροφών. Ο έρπητας και το AIDS είναι μια προχωρημένη μορφή αυτού του σταδίου ασθένειας. Τα κύτταρα περιβάλλονται από τα μεσοκυττάρια υγρά, που μοιάζουν πολύ με το νερά του ωκεανού. Αυτά τα υγρά πρέπει να είναι πάντα αλκαλικά και ελαφρώς αλμυρά, όπως τα νερά του ωκεανού. Εάν αυτά τα υγρά γίνουν γλυκά (Γιν), η υγεία των κυττάρων θα αρχίσει να φθίνει λόγο της αύξησης βακτηρίων (τα οποία ευδοκιμούν σε γλυκό-όξινο περιβάλλον). Η παραπάνω αποτελεί μια απλουστευμένη εξήγηση του τι είναι μεταδοτικές ασθένειες.

4. Το τέταρτο στάδιο είναι η αδυναμία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει την έκκριση ορμονών και τις λειτουργίες των οργάνων. Αυτό το στάδιο ακολουθεί μετά από την συνεχή υποβάθμιση των πρώτων 3 σταδίων. Συνεχίζοντας να τρώει κάποιος ακατάσχετα γλυκές τροφές, ζωικά προϊόντα και λιπαρά, δημιουργεί όξινο περιβάλλον μέσα στο σώμα (σωματικά υγρά). Κατά συνέπεια, επιβραδύνονται οι λειτουργίες των νευρικών κυττάρων και η έκκριση των ορμονών. Τότε αρχίζουν τα προβλήματα με τον θυρεοειδή, το πάγκρεας και τα νεφρά/επινεφρίδια. Όταν η έκκρισης των ορμονών είναι διαταραγμένη, τότε διαταράσσεται και η λειτουργία των οργάνων. Τα παραπάνω μπορούν επίσης να προκληθούν από κάποιο ατύχημα που προκάλεσε βλάβη στη σπονδυλική στήλη, εμποδίζοντας έτσι τα νευρικά ερεθίσματα των οργάνων.

5. Το πέμπτο στάδιο είναι η ασθένεια των κυττάρων και των οργάνων – καρκίνος. Το αίμα μας πρέπει να είναι αλκαλικό (το αντίθετο του όξινου), με pH συνήθως γύρω στα 7.4. Αυτό το επίπεδο οξύτητας διατηρείται με συνέπεια και ακρίβεια με την ομαλή λειτουργία των οργάνων, ειδικά των νεφρών, τα οποία φιλτράρουν τα πλεονάζοντα οξέα. Όταν τα νεφρά αποδυναμωθούν το αίμα αρχίζει να γίνεται όλο και λιγότερο αλκαλικό. Εάν το pH φτάσει 6.9, τότε τα κύτταρα πεθαίνουν. Όμως, μεταξύ pH 6.9 και pH 7.0 τα κύτταρα, αντί να πεθάνουν, αρχίζουν και αλλάζουν τη γονιδιακή τους δομή ώστε να επιβιώσουν στο όξινο περιβάλλον. Αυτή είναι η αρχή των καρκινικών κυττάρων. Ο κυρίαρχος λόγος αυτής της όξυνσης είναι τα συνθετικά χημικά στις τροφές όπως οι αρωματικές ύλες, τα συντηρητικά, χρώματα, μαλακτικά και άλλα. Κάποια από αυτά είναι γνωστά καρκινογόνα. Ακόμη και αυτά που ονομάζονται «ασφαλή» χημικά, μπορεί να γίνουν άκρως επικίνδυνα όταν ενωθούν με άλλα «ασφαλή» χημικά. Οπότε, στην μακροβιοτική πρακτική συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι τροφές που περιέχουν τέτοιου είδους χημικά. Ειδικά οι καρκινοπαθείς ασθενείς.   

6. Το έκτο στάδιο είναι ψυχολογικό. Κάποιος που παραπονιέται συχνά, ανήκει σε αυτή την ομάδα (συναισθηματικά προβλήματα, σχιζοφρένια, νευρασθένεια κλπ.). Αυτή η ψυχολογική κατάσταση προκαλείται από την ανισορροπία των φυσιολογικών/σωματικών καταστάσεων που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, ή είναι απλά αποτέλεσμα ανάγωγης παιδικής ηλικίας και ανεπαρκούς οικογενειακής εκπαίδευσης.

7. Το έβδομο στάδιο είναι πνευματικό. Περιγράφεται ως μια κατάσταση έλλειψης ευγνωμοσύνης για τη ζωή, μη-εκτίμησης και μη-πίστης στην τάξη που υπάρχει Σύμπαν.

Αυτός ο κύκλος των 7 Σταδίων θα μπορούσαμε να πούμε ότι αρχίζει/πηγάζει από το έβδομο στάδιο (το Πνευματικό) και μεταφέρεται/υλοποιείται στο Φυσικό Πεδίο.

Η ζωή είναι ένα αξιοθαύμαστο φαινόμενο. Ειδικά στις μέρες μας όπου οι αξίες των ανθρώπων έχουν διαφθαρεί και η φυσική ροή έχει διαταραχθεί.

Η έλλειψη εκτίμησης του θαύματος της ζωής είναι η πιο βαθειά αρρώστια από όλες. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν μακροβιοτική πρακτική και καταφέρνουν να καταλαγιάσουν πόνους που τους ταλαιπωρούν χρόνια, με το να διατηρούν απλά μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Κάποιοι από αυτούς όμως, δεν εκτιμούν αυτό που έλαβαν μέσα από την καλή διατροφή και με το που φύγουν οι πόνοι ξαναπέφτουν στην φτωχή διατροφή.

Αυτή η νοοτροπία είναι η ασθένεια του έβδομου σταδίου. 

Όπως αναφέρει ο Herman Aihara για τα παραπάνω, ένα άτομο το οποίο τρέφει εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη ζωή μπορεί να θεραπεύσει εύκολα όλες τις ασθένειες, ακόμη και τον καρκίνο. 

Υγεία σε όλους. 

Ο Herman Aihara και ο George Oshawa ήταν δυο από τους εδραιωτές της Μακροβιοτικής Σκέψης στην Δύση του περασμένου αιώνα.

Σπούδασαν, έγραψαν βιβλία και αφοσίωσαν την ζωή τους στο να δείξουν στον κόσμο πως μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους και τη ζωή τους, ακολουθώντας τις βασικές αρχές της μακροβιοτικής. Τα παραπάνω είναι βασισμένα σε αποσπάσματα από το βιβλίο ‘Basic Macrobiotics’ του Herman Aihara. 


Basic Macrobiotics
 | by Herman Aihara | Revised edition 1998

Πηγήoneproject.gr

Σχετικά άρθρα