ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: Όταν ελέγχουμε εμείς την τροφή μας, δεν μας ελέγχει κανένας!

ypostirizomeni georgia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ypostirizomeni georgia - Σόλων ΜΚΟΓνώρισε αυτόν που παράγει την τροφή σου, προμηθεύσου φρέσκα, νόστιμα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό και χτίσε μία σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μαζί του. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε μία πρόταση την έννοια της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (ΚΥΓΕΩ, Community Supported Agriculture).

Ας σκεφτούμε λίγο την τροφή μας. Από πού έρχεται και ειδικότερα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε;

Συνήθως από τα ράφια του σούπερ μάρκετ ή τα τελάρα του μανάβη και τον πάγκο της λαϊκής. Γνωρίζουμε όμως πώς έφτασαν εκεί; Με ποιο τρόπο και από ποιον καλλιεργήθηκαν; Ποιο είναι το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον, αλλά και την υγεία μας; Πόσα και ποια φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκαν κατά την καλλιέργεια; Από ποιον εξαρτάται τελικά η παραγωγή της τροφής μας; Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από το βιομηχανικό αγροτικό μοντέλο που έχουν διαμορφώσει οι μεγάλες εταιρίες αγροχημικών καθορίζοντας εκείνες κι όχι εμείς οι ίδιοι τελικά τι θα φτάσει στο δικό μας πιάτο;

Ας φανταστούμε τώρα ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο για τον τρόπο που παράγεται και φτάνει σε μας η τροφή μας. Ένα μοντέλο με το οποίο προμηθευόμαστε  τα λαχανικά μας απευθείας από τους παραγωγούς που τα καλλιεργούν. Μπορούμε να μιλάμε μαζί τους και να επισκεφθούμε το χωράφι τους, συμμετέχοντας ακόμα και σε κάποιες καλλιεργητικές εργασίες. Να μοιραζόμαστε τις ανάγκες μας και να συναποφασίζουμε τα είδη που θα καλλιεργηθούν την επόμενη χρονιά ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές. Ένα μοντέλο παραγωγής που μας παρακινεί να ανακαλύπτουμε νέες γεύσεις, δοκιμάζοντας στην εποχή τους φρέσκα και ντόπια είδη ή ποικιλίες που δεν ξέραμε ότι υπήρχαν. Θα μπορούμε να γνωρίζουμε ότι η τροφή μας παράχθηκε με ασφάλεια και με μεθόδους που σέβονται το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την υγεία μας. Με αυτό το μοντέλο ο αγρότης, δηλαδή ο παραγωγός της τροφής μας, και εμείς, οι πολίτες και καταναλωτές της τροφής, ανακτάμε τον έλεγχο της τροφής μας.

Τα καλά νέα είναι ότι το μοντέλο αυτό υπάρχει ήδη και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ τα τελευταία χρόνια κάνει τα πρώτα του βήματα και στη χώρα μας. Πρόκειται για την ΚΥΓΕΩ και πρόσφατα, στην πρώτη συνάντηση παραγωγών και καταναλωτών στην Ελλάδα, μάθαμε περισσότερα για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της. Μιλήσαμε για την τροφή ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και την απεξάρτησή της από τις πολυεθνικές, για την ανάκτηση του ελέγχου της από τις κοινότητες οι οποίες την παράγουν και για τις οποίες παράγεται. Η συμμετοχή του καταναλωτή στην παραγωγική διαδικασία μέσα από την ΚΥΓΕΩ είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί αν ελέγχουμε την τροφή μας δεν μπορεί να μας ελέγχει κανένας.

Εάν τα παραπάνω σε εμπνέουν και θέλεις και εσύ να πάρεις τη διατροφή σου στα χέρια σου, μπορείς να μάθεις περισσότερα για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία στην Ελλάδα εδώ και διεθνώς εδώ.

Blogpost από Ναταλία Τσιγαρίδου – 4 Νοεμβρίου, 2015

Φωτογραφία: © Axel Kirchhof / Greenpeace

Πηγή: greenpeace.org

Σχετικά άρθρα