1

Το χαμένο ποίημα του Τ.Σ. Έλιοτ για έναν γκουρμέ γάτο

Το ποίημα που ο νομπελίστας ποιητής αφιέρωσε πριν από δεκαετίες σε ευγενή οικοδεσπότη του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη έκδοση των Sunday Times της περασμένης εβδομάδας.

Η αδυναμία που έτρεφε ο Τ.Σ. Έλιοτ στις γάτες είναι γνωστή. Ακόμα και εκείνοι που δεν εμφορούνται από ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την ποίηση του δημιουργού της «Έρημης Χώρας», γνωρίζουν το «Εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γέρου-Πόσουμ», μια ποιητική συλλογή ανόμοια με κάθε άλλη, που φέρει τη σφραγίδα της μεγαλοφυΐας του νομπελίστα ποιητή, χωρίς τον πεσιμισμό που χαρακτηρίζει άλλα έργα του.

Από τις σελίδες του γουστόζικου εγχειρίδιου –κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα– περνούν γάτες και γατάκια: γάτες παρδαλές, γάτες χαδιάρες, γάτες μυγιάγγιχτες και άλλες αλανιάρες. Μόνο μια γνήσια γκουρμέ γάτα έλειπε από αυτή την πινακοθήκη των αιλουροειδών.

Λάθος δικό μας. Όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Sunday Times ο ποιητής είχε προβλέψει και για αυτή την περίπτωση. Σε ένα ευχαριστήριο σημείωμα προς ένα νεαρό φίλο του στο Κέιμπριτζ μετά από ένα –λουκούλλειο υποθέτουμε- γεύμα το οποίο  εκείνος του παρέθεσε, ο ποιητής περιέλαβε και ένα ποίημα.

Ήρωας του ποιήματος ήταν ο Cumberleylaude, ένας εξαιρετικά σχολαστικός με τη διατροφή του γάτος που αγαπάει τον σολομό, την πάπια και τα ακριβά γαλλικά κρασιά.

Πάρτε μια γεύση:

“With care he chooses his place to dine, / And dresses accordingly, if he has time,” writes Eliot. “The best is only fit for the best he opines, / When he wants salmon, or duck, or expensive French wines.”


Πηγή/φωτογραφία: newpost.gr