ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΡΕΚΟΡ-ΤΡΥΠΑ ΟΖΟΝΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

1446 b2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

1446 b2 - Σόλων ΜΚΟΗ έκταση της τρύπας του όζοντος δεν είναι σταθερή, αλλά αυξομειώνεται στη διάρκεια του έτους

Μεγαλύτερη από τη Ρωσία και τον Καναδά μαζί ήταν η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική τον Οκτώβριο, φθάνοντας στην έκταση-ρεκόρ των 28,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στις 2 Οκτωβρίου.

Όμως οι επιστήμονες δεν δείχνουν να ανησυχούν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, καθώς θεωρούν το φαινόμενο παροδικό και αναμένουν η τρύπα να σμικρυνθεί πάλι. Η διεύρυνση της τρύπας αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η στρατόσφαιρα ήταν πολύ πιο κρύα από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, δεν αναστρέφεται η σταδιακή πορεία συρρίκνωσης της τρύπας.

Η έκταση της τρύπας του όζοντος δεν είναι σταθερή, αλλά αυξομειώνεται στη διάρκεια του έτους. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.

1446 b2 1 - Σόλων ΜΚΟ

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987 απαγόρευσε διάφορες χημικές ενώσεις (χλωροφθοράνθρακες κ.α.) που καταστρέφουν το όζον. Από τότε η κατάσταση βελτιώνεται με αργό ρυθμό, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική θα παραμείνει μεγάλη τουλάχιστον έως το 2025, καθώς οι χημικές ενώσεις παραμένουν στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες μετά την απαγόρευσή τους.


Πηγή/φωτογραφία: 
news.gr