1

ΧΡΥΣΟ ΔΑΣΟΣ

“Εγώ στη μέση των χωραφιών, τόσο λυπημένος που θα μπορούσε να περάσει από μέσα μου ένα κοπάδι πουλιά” – Τάσος Λειβαδίτης

Παραλάμβαντας το νόμπελ ο Καμύ τόνισε στην ομιλία του ότι όποιες και αν είναι οι προσωπικές μας αναπηρίες, ο δημιουργικός σπόρος της δράσης μας θα ρίζωσει μόνο άν αναλάβουμε μια δέσμευση διττή, που δύσκολα τηρείται: την αρνηση να αποσυνδεθούμε από την κοινότητα στην οποια ανήκουμε και την αντίσταση στην καταπίεση.


Ο Γιώργος Καλύβας είναι ένας γεωργός που δεν έκανε οικογένεια αλλά έκανε δέντρα, που λάτρεψε τη πατρογονική του γη και ζει μόνος του μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, καλλιεργώντας με αφοσίωση τις καρυδιές του, τις καστανιές του και φροντίζοντας τα μελίσσια του. Η μοίρα του Γιώργου είναι αλληλένδετη με τη μοίρα του δάσους, το οποίο κινδυνεύει λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφος του.

Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει ένα ορυχείο χρυσού μέσα στο δάσος των Σκουριών, μέρικα μέτρα από το κτήμα του του Γιώργου, έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη και έχει πολλαπλασιάσει για αυτόν το μέγεθος της μοναξιάς και της απόγνωσης και παρόλο που ο ίδιος δεν ήθελε τον πόλεμο, ο πόλεμος ήρθε στο κατώφλι του.

caravan dasos 960 x 640

Σκηνοθεσία
Στρατής Βογιατζής

Φωτογραφία
Στρατής Βογιατζής | Θέκλα Μαλάμου

Έρευνα
Θέκλα Μαλάμου

Σενάριο
Αλεξάνδρα Σαλίμπα | Θοδωρής Αρμάος | Στρατής Βογιατζής

Μοντάζ
Θοδωρής Αρμάος

Μουσική
Χρύσανθος Χριστοδούλου


Επιμέλεια
Αλεξάνδρα Σαλίμπα | Χρύσανθος Χριστοδούλου

Μιξάζ
Θανάσης Σπυρόπουλος, Χρύσανθος Χριστοδούλου, Γιάννης Χρηστίδης


Πηγή: caravanproject.org