ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

25 ΕΚΑΤ. ΠΟΥΛΙΑ ΝΕΚΡΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ (του Τάσου Σαραντή)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

paranomi thanatosi poulia xartis - Σόλων ΜΚΟΣοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης για το παράνομο κυνήγι στην περιοχή της Μεσογείου, που διεξήχθη στην περιοχή από την οργάνωση BirdLife International, καθώς περίπου 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο.

Παρά το νομικό πλαίσιο προστασίας των πουλιών, οι αρμόδιες αρχές κάνουν τα στραβά μάτια, με αποτέλεσμα να πυροβολούνται παράνομα, να παγιδεύονται και να συλλαμβάνονται κολλημένα σε ξόβεργες με συνέπεια οι πληθυσμοί ορισμένων ειδών, που κάποτε αφθονούσαν στην Ευρώπη, να μειώνονται και κάποιοι να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς.


Σε ορισμένες χώρες, όπως η Κύπρος, η Συρία και η Αίγυπτος, περισσότερο από δύο εκατομμύρια πουλιά σφαγιάζονται παράνομα κάθε χρόνο, με τη μελέτη να εντοπίζει τρία μεμονωμένα σημεία όπου γίνεται μακελειό: την περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο, που θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο, την περιοχή του φράγματος Menbej-Tishreen στη Συρία και την περιοχή του Ελ Manzala στην Αίγυπτο.

Κίνδυνος εξαφάνισης

Οι πληθυσμοί των 40 διαφορετικών μεταναστευτικών ειδών ωδικών πτηνών, που ήταν κάποτε άφθονοι στην Ευρώπη, βρίσκονται σε πτωτική πορεία, ενώ πολλά έχουν ήδη εξαφανιστεί από ένα μεγάλο μέρος των περιοχών που εμφανίζονταν.

Το ευρωπαϊκό τρυγόνι έχει μειωθεί κατά 30% σε όλη την Ευρώπη από την αρχή της χιλιετίας και σε ορισμένες χώρες έως και κατά 90% κατά την ίδια περίοδο. Ωστόσο, περισσότερο από ένα εκατομμύριο εξακολουθούν να σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο.

Στη μελέτη παρουσιάζονται οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό παράνομα θανατωμένων πουλιών ετησίως. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Αίγυπτος, με την εκτίμηση ότι 5,7 εκατ. πουλιά θανατώνονται κατά μέσον όρο κάθε χρόνο, με την Ιταλία να έρχεται δεύτερη με 5,6 εκατ. και την Κύπρο πέμπτη με 2,3 εκατ., μετά τη Συρία και τον Λίβανο.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο.

Η Μάλτα, παρ’ όλο που δεν μπήκε στην κορυφαία λίστα των 10, με 108.000 πουλιά να θανατώνονται κατά μέσο όρο παράνομα κάθε χρόνο, έχει το δυσάρεστο προνόμιο να είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης που χρησιμοποιούνται σε όλη τη Μεσόγειο όπως: η λαθροθηρία με όπλα, η παγίδευση με δίχτυα, η χρήση ξόβεργων και ηχομιμητικών συσκευών για την προσέλκυση πουλιών σε τοποθεσίες παράνομης παγίδευσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο σπίνος έχει την πρωτιά σε αυτή τη φονική λίστα (κατ’ εκτίμηση 2,9 εκατ. θανατώνονται κάθε χρόνο), με τον μαυροσκούφη (1,8 εκατ.), το ορτύκι (1,6 εκατ.) και την τσίχλα (1,2 εκατ.) να ακολουθούν. Κάποια είδη, όπως η τουρλίδα, που κατατάσσονται ως «ευάλωτα» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο από τις παράνομες πρακτικές θανάτωσης.

paranomi thanatosi poulia xartis

«Αυτή η επισκόπηση αποκαλύπτει τη φρικιαστική έκταση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Οι πληθυσμοί κάποιων ειδών που κάποτε ήταν άφθονοι στην Ευρώπη μειώνονται συνεχώς» δήλωσε μεταξύ άλλων η διευθύντρια της BirdLife International

Οι πληθυσμοί των τρυγονιών, που μεταναστεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη, έχουν μειωθεί κατά 78% από το 1980, εν μέρει ως αποτέλεσμα των παράνομων δολοφονιών.

«Αυτή η επισκόπηση αποκαλύπτει τη φρικιαστική έκταση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Οι πληθυσμοί κάποιων ειδών που κάποτε ήταν άφθονοι στην Ευρώπη μειώνονται συνεχώς και κάποια από αυτά έχουν υποστεί τόσο δραματική μείωση ώστε να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Τα πουλιά της Ευρώπης αξίζουν ασφαλή μεταναστευτικά περάσματα και καλούμε για αύξηση των προσπαθειών διατήρησης τώρα, προτού να είναι πολύ αργά», δήλωσε η η διευθύντρια της BirdLife International, Patricia Zurita, με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η μελέτη αναφέρει ότι κατά μέσο όρο περισσότερα από πέντε πουλιά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Από τα 345 είδη πουλιών που αποτιμήθηκαν στη χώρα μας, το 32% σκοτώνονται παράνομα σε σημαντικούς αριθμούς.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών χειρότερων χωρών όσον αφορά την παράνομη θανάτωση των τρυγονιών. Επιπλέον, οι καρδερίνες, τα σκαρθάκια (σπίζες), τα φλώρια και οι μικρογαλιάντρες συλλαμβάνονται σε μεγάλους αριθμούς για να πωληθούν παράνομα ως ωδικά πτηνά που θα καταλήξουν σε κλουβιά.

Η Ελλάδα είναι επίσης μεταξύ των τριών πρώτων χωρών που σκοτώνουν παράνομα αργυροπελεκάνους, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους αυτού είναι παρόν στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένο στα «ευάλωτα» είδη, σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα της IUCN, αν και οι πληθυσμοί τους σήμερα αναρρώνουν. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, λιγότερα πουλιά σκοτώνονται παράνομα στην Ελλάδα για τροφή, με τους μεγαλύτερους αριθμούς να σκοτώνονται για το «άθλημα».

«Τα αποτελέσματα της έκθεσης αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας. Δεν μας εκπλήσσουν όμως. Στην Ελλάδα, ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πια σχεδόν άφαντος, η εκπαίδευση των κυνηγών η ελάχιστη δυνατή, ενώ η λαθροθηρία δεν αντιμετωπίζεται, με την ανοχή της Πολιτείας. Ελπίζουμε η συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας αποτελεί μια “μαύρη τρύπα” για τα πουλιά να δώσει ώθηση για δράση από μεριάς της Πολιτείας, αλλά και της κυνηγετικής κοινότητας», επισημαίνει η Μαλαμώ Κορμπέτη, συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που αποτελεί εταίρο της BirdLife International.

 

Πηγή/φωτογραφίαΗ Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr

Σχετικά άρθρα